Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Träna balansen

Hur har du det med balansen?

Igår när jag gick på ojämt underlag märkte jag att min balans försämrats under senaste året. Jag har inte varit ute i naturen, gått på ojämnheter speciellt mycket under året, betydligt mindre än tidigare. Plus att jag också blivit äldre, båda de komponenterna ligger förstås bakom problemet med sämre balans.

För ett tag sedan pratade jag med en väninna om balans och hon hade köpt en platta för att träna upp sin balans, och kunna behålla balansen så länge som möjligt. Tänkte redan då att det ska jag också köpa en sådan. Tiden har gått, men efter gårdagens osäkerhetskänsla ute i buschen så var det dags. Att träna upp balansen är förstås bra även för vandring på halt underlag nu när det börjar bli vinterväder litet varstans i landet. Trottoarerna där jag bor är jättehala idag, så det är en annan slags träning att försöka stå på benen även där… 🙂

Plattan är konstruerad så att man har tre olika svårighetsgrader på den. Jag började med den lättaste och fixade inte att stå på den utan att hålla mig i något. När jag testade något senare samma resultat, tog av mig strumporna och fick bättre grepp på plattan då kunde jag åtminstone stå en kort stund på plattan utan att hålla mig i något, t.o.m vicka på den litet. Men lätt är det inte.

Nu kommer det bli träning av här. Det var väl sjutton med om jag ska bli stapplig fortare än jag behöver.

Kommentarer till: "Träna balansen" (27)

 1. Vilken bra träning! Och det är svårare än man tror

 2. Min balans har blivit sämre med åren. Till viss del tror jag att det beror på att mina kristaller i öronen spökar ibland. Även synen har blivit lite sämre vilken nog också påverkar.
  Det är nog många som har balansplattor i sina gömmor 🙂
  Jag har precis ”hittat” vår motionscykel under alla kläder som hängde på den. La ut en annnons på Facebook och 10 minuter senare var det såld.

  • Jag har också problem med synen, men upplever inte att det påverkar balansen. Balanssinnet har blivit betydligt sämre hos mig, utan tvekan. Ja, motionscykel är nog många som köper och säljer när de tröttnat… finns nog många intresserade. Jag funderar på en sådan ibland, men är rädd för att jag skulle tröttna på den. Går till gymet istället periodvis, där kör jag då både styrke och motionspass.

 3. Jag behöver träna de små musklerna runt knäet, så jag står numera på min balansbräda och borstar tänderna. 😃

  • Ojojoj, skulle jag försöka mig på det konststycket, ja det skulle förstås inte fungera. Håller du dig i tvättstället under tiden eller står du rakt upp och ned och borstar tänderna? Suveränt i så fall.

 4. Min är helt okej men visst blir den sämre med åren.Kanske läge att införskaffa en sådan platta här med…

 5. Precis en sådan har jag! Det är svårt i början men det går fort att träna upp. Det var lika dant för mig. Märkte att jag hade så dålig i balans när jag kom till ojämn mark eller lite sankt och dyigt. Har lyckats träna upp balansen bra nu tycker jag. Men enda sättet att inte glömma träna är att ha den framme, då påminns man att träna några gånger per dag. Lycka till!!

  • Det inger hopp… Jag ska göra vad jag kan. Har varit på plattan flera ggr idag. Litet teknik också, ja, balansen är väl teknik att balansera kroppen. 🙂

 6. Ja balansen behöver hållas igång! Låter som bra träning även om skog och mark nog kan göra sitt också. En kombination är kanske det optimala?
  Klokt att ta tag i det så snart du känner att den börjar svikta!

  • En kombination är säkert det bästa. I vinter blir det nog inte så mycket promenerande i skogen, i vart fall inte utanför skogsvägarna. 🙂 Betydligt trevligare under den ljusa och varma delen av året.

   • Så är det nog! Och jag håller med, vintertid blir det inte så mycket gående i skogen men i vår – då kan man ju inte låta bli att ge sig ut 🙂

 7. Balansen är det alltid bra att träna och din balansplatta är ju perfekt.Har testat en sådan när jag besökt min dotters praktik, hon är sjukgymnast eller som det heter fysioterapeut. Roligt var det också.
  Jag har haft en bra grundbalans och och tränat den årligen när jag åkt utför på skidor och även när vi haft segelbåten. Men en färskvara är det förvisso. Bör nog träna jag också. Tack för tanken!

 8. Vi hade en på mitt förra jobb, måste nog införskaffa en till den här arbetsplatsen.

 9. Jag skulle verkligen behöva en så´n, känner jag. Alltså får du berätta vad den heter och var du köpt den.

  • Jag rekommenderar den, men ta det försiktigt, måste ha något du kan nå lätt i början. Mitt träningställe har blivit vid en byrå idag. Lätt att greppa tag i.

   Jag köpte den hos XXL, sökte på nätet ifall du inte har någon sådan butik nära dig, men verkar endast finnas där. Finns förstås liknande av andra märken i butiker där de säljer träningsprylar misstänker jag. Balanceboard heter den, jag sänder med en länk så kan du läsa om den http://www.xerfit.se/produkt/balance-board/

 10. Nu beställde jag två st balansplattor, en att ha hemma och en till kontoret. Jag har fått himla ont i vristerna av behandlingen och hoppas kunna får lite träning för dom nu. Tack för inlägget!

 11. skulle nog behöve en sån där sak o träna lite med..o sonen har dålig balans…får fundera o skaffa efter jul kanske födelsedags paket =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: