Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Julmat och handeln

Tänk vad bra det är att vara pensionär. Julhandeln när jag arbetade var inget kul, trångt i matbutikerna, folk som verkar glömma bort att det finns andra som kanske vill komma fram blockerar gångarna osv.

Idag var jag på ICA Maxi 08.40, var absolut inte ensam, men så smidigt att handla, kunde leta varor i lugn och ro. När jag kom till kassan var det kö, men inte alls lång, högst fem minuters köande. Så smidigt! Behöver säkert komplettera, kör en runda till i så fall tidigt en morgon eller så blir det närbutiken, de ska också överleva!

Ni som inte är pensionärer än – håll ut, ni har något att se fram emot! 🙂

Kommentarer till: "Julmat och handeln" (27)

 1. Smart! Jag gillar att vara tidigt i butiker (fast jag inte är pensionär) för att slippa köer och jag tänkte handla allt jag behöver i veckan på mitt Hemköp i Centrum 🙂

  • Har du flextid… ja i år styr du dina arbetstider mycket. Men andra år då….

   • Jag har ”förtroendetid” dvs jag sköter mitt jobb de tider jag själv vill bara det blir gjort och jag kan jobba när jag går och handlar eftersom mycket sköts via telefonsamtal som jag sedan omsätter till jobb när jag är vid datorn 🙂

 2. Skönt att veta att jag har något att se fram emot – och väntar gör jag men det får jag göra ett bra tag till 😉
  Jag har förvisso, som Maria65a, så kallad förtroendetid men för min del innebär den inte riktigt att jag kommer ifrån på dagtid – dagarna är oftast uppbokade av mer eller mindre nödvändiga möten. Å andra sidan kan jag, som nu, ta lite ledigt när timmarna utöver de sedvanliga 40 hopar sig på hög. Så det är ändå en fördel för mig med den typen av arbetstidsavtal.

  • För väldigt många så kräver jobbet i stort sett att man är på arbetsplatsen eller någon annanstans, arbetsrelaterat, under arbetspasset. Flextid hade jag, minns inte riktigt flexgränserna men är ganska säker på att den krävde att man var på plats ganska tidigt på morgonen. Litet lyxigt om man kan göra som Maria65!

   • Visst är det! Jag har rätten att göra det men i praktiken funkar det sällan att jag jobbar när jag vill. Jag har inte flex utan förtroendearbetstid vilket innebär att jag kan jobba när jag vill men jag måste också jobba när det behövs, ingen övertidsersättning utgår oavsett. 40 timmars arbetsvecka i vanlig ordning – tid mot tid om jag jobbar mer (vilket för min del, som ofta jobbar mer, ger lyxen att kunna dra till Gotland som nu utan att behöva ta av semesterdagarna 😉 ).

   • Jag har också haft förtroendetid under tiden jag hade en tjänst, men inget jag hade nytta av. Många tjänster är nog så späckade av möten, personalfrågor m.m så det är svårt att dra någon större nytta av. De som har möjlighet att vara flexibla som Maria65 kan, ja, då är det förstås en klar fördel. Jag hade så liten nytta av den att jag inte ens tänkte på att jag har haft när vi började skriva om den. Det säger en del… 🙂

   • Ungefär som här då 😉

 3. Visst har vi det bra som pensionärer. Vi blir ju i den spanska sommarstugan i år och här är det alls ingen stress och inte längre köer än vanligt. Tror att spanjorerna har ett mycket mer avslappnat förhållande till julfirandet än vad vi har i Sverige. Inte heller samma köpfrossa. Här gäller gemenskap och en lugn och fin stämning och inget jäkt. Passar mig bar. Och skönt att dte var så när du var ute…

  • Är vi svenskar värst vad det handlar om julhysteri? Kanske, jag vet inte, men jag kan tänka mig att det är svårt att slå oss. 🙂 När jag arbetade i Norge uppfattade jag att de är julhysteriska också… mycket som skulle göras osv. Det låter som spanjorerna har en sund inställning till jul, det kan jag inte riktigt säga att vi i Sverige alltid har.

 4. Javisst är det lättare nu att handla. Man kan välja när det passar och undvika värsta trängseln.

 5. Bland det bästa med att vara pensionär ar att man kan styra sin tid som man vill 🙂

 6. Skulle ha handlat tidigare, men bilen ville inte. Idag får jag skjuts till ica-maxi vid lunchtid. Det gäller att utrusta sig med tålamod. ( Bilen är på verkstad… )

 7. Det tillhör helt klart en av fördelarna med att vara pensionär, att man slipper trängas i butikerna. Nu har man en chans att titta och tänka efter lite innan man lägger ner varorna i vagnen. Innan skyndade jag mig så jag kom därifrån så fort som möjligt, och glömde ofta en del saker. Kram

 8. Jag gillar din sista mening skarpt. Inte så mycket på grund av affärsbesök. Jag hör till de där som försöker åka till ica en timme innan de stänger eller tidigt på förmiddagen. Man kan både röra sig och tänka klarare. Har aldrig förstått varför inte fler kommit på detta. När det gäller jul håller jag verkligen med om att vi har en helt galen julhysteri. Skönt du trivs med pensionärslivet. Julkram på dig.

 9. Finns helt klart fördelar med allt! Skönt att slippa trängas vilket jag tyvärr räknar med att behöva göra i morgon…

 10. Jodu, o jag slipper handla julklappar och julmat och väljer alldeles själv nu då jag är så enastående. Det blir inget besök hos barn och barnbarn, det är alldeles för krångligt att åka med djur o bagage med tåg och bussar. Stannar hellre hemma även om jag saknar dem. Julklappar slutade vi med när barnbarnen blev vuxna, nu skickar jag en julklapp bara till lilla barnbarnsbarnet. Dottern jobbar t.om fredag och sa just idag att hon lär stå i mataffären på lördag för att försöka ragga upp allt som behövs. Ofta brukar det vara utplockat på en del grejer, men en skinka ska hon väl kunna springa ihop. Imorgon kommer fiskbil för första gången till byn, gissa vem som ska köa då? Jippi säger jag bara, har inte så stora krav på tillvaron!

  • Klokt att sluta med att byta julklappar! Det blir bara en massa besvär, handla, byta osv… 🙂

   Jag hoppas du får en behaglig jul i ensamhet. När jag var yngre var det en svår tanke för mig, behövde aldrig uppleva heller, men bara tanken. Nu har jag inga problem, det är bara en dag som alla andra, om man inte rycks med i julstressen.

 11. Det har verkligen sina fördelar med att kunna styra julhandlandet. Här öppnar de klockan sju och scanning är suveränt – så länge det inte är kontroll. Men nu har de börjat med att bara kolla tre varor i vagnen. Då går det smidigare. Om de är rätt skannade såklart. 😉

  • Ja jätteskönt! Jag kommer aldrig att handla sen eftermiddagstid, och vad gäller jul- och påskhandel så blir det tidig morgon som gäller i fortsättningen!

   Det här med skanning är inget för mig. Jag tyckte man fick stå i kö till vågar litet varstans i butiken, plus att det ofta var svårt att skanna in priset, något veck på lappen eller plastpåsen som inte var tillräckligt sträckt osv. Jag la mer tid på sådana moment än vad jag gör till kassan. Sedan hände det att det kunde vara kö till skanningen också i värsta fall. Enda ställen jag gillar skanning på är på IKEA eller sådana ställen. Där skannar man allt vid utgången. Då är det smidigt! När matbutikerna börjar med det systemet kanske jag testar igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: