Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Julmat

Julfint hemma hos en vän

Nästa år ska jag ändra koncept på julmat. Av tradition har jag kört med skinka, janssons, köttbullar osv. Är trött på det… vill ha något annat. Kanske fixar jag till en ny tradition med annat gott. Ja, handen på hjärtat hur gott är det med julskinka, egentligen? Jag har kokat många skinkor själv och de har varit bäst. I fjol och i år har jag köpt färdigkokt skinka, fjolårets minns jag varken plus eller minus på. Årets är jag inte så förtjust i.

Det finns så många andra godsaker man kan frossa i. Det här måste jag fundera vidare på. Det är inte alltid man har ett års planering till saker man vill göra… 🙂

Kör du med ”svenskt julbord” a la skinka m.m?

PS! Idag kommer barn och barnbarn till mig så här blir det liv i luckan!

Kommentarer till: "Julmat" (27)

  1. Men visst är det så, julmaten är lite uttråkad. Jag är böjd att hålla med. Vi kör ju knyt och någon brukar alltid passa på att smyga in något nytt på julbordet så det är lite kul. Men jag skulle nog kunna tänka mig att byta ut en hel del 😉

  2. Tänker på fransmän tex som dukar upp med det godaste dom vet till jul: ankbröst, kastanjer, skaldjur, kalkon, ostron, gåslever, gödkyckling, desserter, nötter, dadlar, julstubbe och vinet och champagnen flödar. Och ostar till efterrätt.
    I Sverige serverar vi…. bondmat som är det finaste man kunde få ihop efter slakt och rökning och saltning. För fel och tung mat för idag och väldigt fri från något fräscht.
    Då föredrar jag Frankrike alla gånger.

  3. har tagit bort saker som syltor , revben,ål, lådor av olika slag… insåg att det inte åts upp i bästa fall var det nån sked tagit från det….revben eller stek tar vi i mellandagarna med sås potatis en söndagsmiddag i veckan helt enkelt… Sill vill vi ha då vi älskar det gör löksill,,en röra sill o stekt inlagd strömming…. gravad lax lite gravad kött (hjort) skinka janssons. skinkan äts kanske bara en bit på julafton av maken men tar gärna en skink macka (utanmacka) till juldagslunch eller en bot på kvällen om man är våldsamt sugen…. i år tog sillen slut juldagen(jippi) även om vi gillar det så är det trevligt att det tar slut..lite gravlax kvar med mumsar det till frukostarna några dagar…gubben äter skinkan till jobb mat…

    • Syltor, revben och ål har aldrig funnits på mitt julbord. Jag har aldrig varit den som bullat upp med massor, dragit ned på det efterhand också. I år finns det prinskorv, Janssons, köttbullar, skinka – men det känns inte så kul har jag märkt. Jag lever i förändringens tidevarv!

  4. Jag gillar julmaten … men inte flera dagar på rad – det räcker med julafton 🙂 Jag som är svamptokig gör alltid en svampomelett och/ eller en svamppaj – julafton blev det omelett med karljohanssvamp och idag blir det paj med sillkremlor. Varje år brukar jag även göra en god och fräsch rödkålssallad – den finns på min blogg idag 🙂

  5. Nej, tack och lov inte! Jag tycker inte alls om julmat så här blev det kalkon. Men på julafton fick jag uthärda…

    God fortsättning!

  6. Nä, julmat är ingen höjdare. lllamåendeframkallande och halsbränneupphov. Var bra i år när vi tog med den julmat vi gjort till Johanna och lämnade den där. Köpte glad-gris-skina.Tillagade i ugn. Lite finns kvar fortfarande , att ha på en ”kvällsmat-macka”. Det är ok… men den saliga blandningen är inte ok! Hade juldagslunch igår, både vegetarisk gryta med kokosmjölk och chili bl.a och fläskytterfilégryta med bacon och svamp. Mycket goda båda två. Kunde ju passa lika bra på julafton… men det finns alldeles för många som håller traditionen så viktig. Även i den yngre generationen… Jaja, man står ut att må lite illa någon gång. Och förresten, så dumt av mig att äta av blandningen….Ha det gott.

    • Äter så jag mår illa, gör jag nog inte, men det kan stå mig upp i halsen. I år känner jag bara att det är inget kul med samma koncept, år efter år. Spännande med litet nytänkande för mig. Jag är ju uppvuxen på bondgård och mitt julbord har präglats av det, i liten skala om man jämför med mammas.

  7. Körde väl standard här då…julskinka…sylta…köttbullar och prinskorv…lite uttjatat är det ju nu när du säger det…och julskinkan var inte god…i år heller 😦

    Får filura på detta till nästa år, fast då är vi väl bortbjudna om det blir som det är tänkt…ja inte uttänkt av mig men trevligt blir det ju.

    Fast julmat får man ju ha hemma trots allt…som sagt..ska filura lite. 😉

    God fortsättning och Gott nytt år i förskott.

  8. Älskar den svenska julmaten och här hos oss i Wales blir det både svensk och brittisk traditionell julmat. Men har haft flera jular utan svenska julmat och ändå varit nöjd.
    Önskar dej en fin dag!

  9. Jag gillar julmaten och jag gillar att det finns något för alla. Enkelt och gott. Och bara vid storhelger. Annan mat kan jag äta resten av året.

  10. Från att ha varit en #vanlig julfirare” till att bli krögare med julbord, ”ta alla recept på fyra gånger tio” tillbaka till familjen, ca 10-20 till skilsmässa och fira julen själv. jag har upplevt det mesta. På mitt julbord (jag hatar julen) finns skinka, köttbullar, inkokta grisfötter, sillar, jansson o potatis, ingen jul utan kokt potatis. Inga efterrätter sötsaker, kaffe med dopp,

    • Jag är ingen större julälskare heller. Beror till stor del på närståendes önskningar, en del egna ”inre krav” plus att jag under massor med år har tyckt väldigt illa om trängsel i alla affärer under december när jag arbetade. Numer när jag är pensionär har jag upptäckt hur smidigt det kan vara att handla även under december – om man väljer tider då de flesta arbetar! 🙂

  11. Vad gäller den svenska julmaten så är det väl mest lutfisken (om man äter den) som är speciell för julen. Allt det andra äts ju året runt. Juskinka blir påskskinka, julmust blir påskmust. Kanske är det griljeringen av en julskinka som gör den julig.
    Vi har plockat bort det mesta och äter bara det vi tycker allra bäst om. Vi åt lite av det juliga till lunch och på kvällen blev det färsk hummer. Jättegott!
    Spännande att följa dina tankar.

    Trevligt med ”huset fullt”! Sen kan en behöva ”vila sig i form”

    • Jo, så tycker jag också det är med julmaten som du beskriver det. Jo, det är alltid trevligt med ”huset fullt”, men visst tar det på orken, desto mer ju äldre man blir. Förstår inte riktigt vad som händer, bara för att man slutar arbeta så behöver man inte tappa ork!? Jag tycker jag försöker hålla mig någorlunda i form… men åldrandet vägrar fatta vinken! 🙂

  12. Hemkommer från julfirande hos barnen i Umeå…. och nog blev det ett julbord så det räckte och blev över, allt. Det enda jag egentligen saknade var lutfisk… den älskar jag. Får väl koka lite själv någon av de närmaste dagarna.
    Själv bidrog jag med tre sorters inlagd sill och janssons frestelse. Helt i onödan… visade det sig, för det verkade inte vara någon som egentligen hade det överst på smaklökslistan. ( Ska komma ihåg det hädanefter).
    Det är alldeles för mycket mat på julbordet, en del försvinner men så kommer det till annat istället. Och barnen verkar vara minst lika traditionsbundna som alla andra.

    • Frossarhelg! Ja, så var det förr i tiden, nu frossar vi väl litet året runt och vid jul frossar vi mycket 🙂

      Det låter som om du är väldigt nöjd med ditt julfirande. Det är förstås huvudsaken.

  13. Hoppas du återkommer till det här med julmat. Har gått i samma tankar som du när det gäller detta i flera år. Vi har alltid något vegetariskt numera men lite fler förändringar vore välkommet. Tycker traditionell julmat är för tung. Ser fram emot dina förslag på förändringar. Allt gott!

    • Vi kan väl hjälpas åt att fundera och utbyta idéer. Vi ses kanske några gånger med geocaching innan det är dags att fira jul igen.

Lämna ett svar till Anki Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: