Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

En lag utan effekt

Så har jag gått en promenad utmed Vättnern även under årets första dag och blir både glad och ledsen. Förra året var det än mer nedskräpning utmed Vättern-stranden inne i centrala Jönköping, men nog fanns det alldeles för mycket skräp i år också.

Jag såg sönderslagna glasflaskor, plastmuggar, papper, kassar och så förstås massor med använda smällare. För några år sedan instiftades det en lag om straff för nedskräpning på allmän plats, minns inte exakta ordalydelsen men innehållet var så. EN ENDA gång har jag läst att någon har straffats för nedskräpning, trots att man hela tiden ser papper, fimpar, drickaburkar, både glas och plast ställs, kastas där personen befinner sig just när de tar slut! Fruktansvärt bedrövligt, om ni frågar mig. På en del ställen hade någon person roat sig med att ställa varje avfyrad raket upp i sanden, som små torn. Det hade varit bättre att lägga dem i medhavd plastkasse för att ta hand om skräpet de lämnat efter sig.

Räcker det inte med att det är miljöfarligt det folk sysslar med vissa dagar under året, utan att vi skattebetalare ska behöva städa efter er! För det är ju det som händer när kommunens folk rycker ut. Jag var inte inne på gågatorna, eller bilgatorna heller för den delen, vet inte hur det ser ut där. Däremot vet jag att när motormässan på Elmia pågår ser det för dj-ligt ut där.

Varför kan inte Jönköpings kommun sätta folk med befogenheter i arbete vid sådana här tillfällen man vet att det förekommer nedskräpning av större grad? Alltså befogenheter att plocka in dem och låta folk få straff enligt lagen! Jag tror det är enda sättet att minska ned på eländet. En annan sak är förstås att förbjuda fyrverkeriprylar för enskilda personer över huvud taget, sådana får i så fall endast förekomma i kommunal regi. Om man ska tro lokaltidningens insändarsida så verkar folk reta sig mer på att tiggare sitter utanför affärer än all denna nedskräpning. Tiggeri i sig är inte miljöfarligt, vilket all nedskräpning av fyrverkerier är. Tänkvärt, tycker jag.

Hur svårt kan det vara att plocka in och straffbelägga en hop med folk! Alla lyckas de inte få, men ju större risken är så kan man hoppas på att folk ska skärpa till sig.

Till alla som INTE skräpat ned i naturen ETT RIKTIGT GOD FORTSÄTTNING på nya året! 🙂

Kommentarer till: "En lag utan effekt" (28)

 1. Så länge man inte har personal att utreda personbrott så utgår jag från att nedskräpningsförbudet inte betyder ngt alls.
  Jag skäms över vuxna människor som inte vet bättre. Det borde vara naturligt att ta bort sitt skräp

  • Jag tänkte litet så också, men jag misstänker att detta kan klassas som mindre miljöbrott. Med den kunskap vi har om vår planets mående borde det inte vara så lindrigt brott som det i första vändan kan verka!

 2. Håller med. Vi har ju inte problemen med nedskräpning, på samma sätt, på landet. Men det där med fyrverkerier..de borde förbjudas till privatpersoner. Ett välregisserad fyrverkeri…eller ännu hellre lasershow…borde väl större kommuncentra kunna erbjuda sina invånare vid nyår. Förstår ju absolut inte vitsen med enstaka raketer….de kostar ju massor av pengar och är passé på några sekunder. Tänk om man kunde skänka alla dessa onödighetspengar till ett bra ändamål i stället….tiggarna t.ex.

 3. Visst är det tråkigt. Men tyvärr lite av attityden nu förtiden, ”någon annan får ta hand om min skit”!
  Jag blir, precis som du, ganska ledsen när jag ser hur det skräpas ner. Så onödigt för hur jäkla jobbigt är det att ta med sin skit till närmaste soptunna?

 4. Sorgligt att se. Jag befarar att det ser lika ut vid skolan härintill….

  God fortsättning till oss andra!

 5. Tänkvärt!!
  God fortsättning på det nya året!!!!

 6. Ja, det är märkligt. Beror det på att nedskräpningen sker på natten och nedskräparna blr mindre ansvarstagande då? Eller beror det på att det stora flertalet firare faktiskt inte har bättre omdöme? Tillhör de en speciell ”människokategori?
  Det ”lustiga” är a tt under de år jag var med på orienteringstävlingar med en massa deltagare i olika åldrar, och anhöriga därtill, sällan har sett en renare och mer välstädad samlingsplats än där de höll till. Att inte skräpa ner fanns liksom i generna på något sätt.
  Jag själv retar mig oerhört över alla cigarettfimpar som slängs överallt….

  • Ja, vad beror det på? Jag tror det handlar om att människor som att vistas i naturen för att njuta, motionera, vandra har en helt annan syn på just naturen än vad firarna har. Varför det är så, är förstås en sak att fundera över.

 7. Jag har INTE skräpat ner (det går liksom automatiskt att inte göra det), så jag önskar dig detsamma! Tycker även att raketerna är lite läskiga – tänk att komma hem till en utbrunnen lägenhet… (

 8. Det ser verkligen inte trevligt ut! Fyrverkerier borde vara förbjudet för privatpersoner!

 9. Jag håller verkligen med dig. Varför ha lagar och förbud när konsekvenserna av att bryta mot dem inte finns. Nerskräpare finns i alla åldrar och jag tror att det är latheten och att ”någon annan” tar hand om det som styr en hel del. Och att man inte bryr sig. Är ju inte hemma på egna tomten.
  Men kanske skulle polisen ta ett par krafttag ett par dagar och rejält bötfälla. DEtta har ju i alla fall i Stockholm hjälpt till när det handlat om att bötfälla cyklister som ständigt bryter mot de lagar som finns
  Att kommunen, i alla fall i Stockholm, borde tömma soptunnorna/containarna och sätta ut fler . Kan hjälpa en del.

  Ha det gott!
  Kram!

  • Intressant koppling du gör till bötfällda cyklister i Stockholm. Jag tror jag läst om den aktionen.

   Har polisen i min stad svårt att välja dagar att angripa problemet kan jag hjälpa dem! 🙂

 10. Jag satt i stan mitt på dagen och såg tre unga killar komma gående på trottoaren. En av dem höll på att arbeta med att få bort omslagspappret på den glass han precis skulle äta. Jag blev riktigt förvånad då han tog en liten kurva förbi en sopkorg för att kasta glasspappret.
  Hur kan det bli så att det är en ÖVERRASKNING då någon faktiskt sköter om sitt skräp?
  Sorgligt…

  Har ni i Finland det lika som i Sverige när det gäller nedskräpning?

  • Ja, man borde inte förvånas i den situationen, helt riktigt. På något sätt borde det här med nedskräpning prioriteras mycket bättre. När jag var i Prag i oktober så var det betydligt renare från skräp där i stadskärnan än vi har hemma. Förr var det alltid tvärtom, alltså när jag reste i min ungdom. Tråkigt det blivit så!

 11. Instämmer till fullo i dina ord och tankar! Visst är det bedrövligt hur en del beter sig – och lagen känns verkligen tandlös och lam när nästan ingen lagförs!

 12. Håller med dig om att det skulle vara förbjudet för privatpersoner att få köpa smällare. Eftersom inte alla vet hur man ska ta hand om dem efteråt är det enda alternativet. Om det nu måste smällas hade det varit bättre att varje kommun själv tog hand om det. Så var det här för väldigt många år sedan och då hade vi mycket mindre nedskräpning. God fortsättning.

  • God fortsättning till dig också! Ja, vi är nog många som tycker så runt smällarna, samtidigt så är det många som inte alls har det synsättet. Uppenbarligen!

 13. Bedrövligt..där alkoholen går in går vettet ut..tyvärr är det så.
  Man bryr sig inte helt enkelt eller ens tänker en tanke på att man skräpat ner.

  • Nej, så enkelt tror jag inte det är. Jag har druckit alkohol men inte kastar jag saker runt mig ändå. Det här med nedskräpningen är betydligt mer än alkoholpåverkan, tror jag.

   • Jag håller absolut med dig, Mia. Det spelar ingen roll hur mycket alkohol ni lyckas lura i mig, inte kommer ni att se mig kasta skräp på marken ändå.
    Problemet är tudelat: Dels ser många en skvätt alkohol som ursäkt för att uppträda som svin, och dels är det helt enkelt en inställningsfråga. I viss mån märks det bara tydligare om den kategorin människor är berusade, så det är kanske helt enkelt bara en inställningsfråga.
    Kanske man tar sig denna inställning: ”Det finns ju folk som har betalt för att städa”

   • Det är lätt att skylla på alkoholen. Ja, jag tycker du beskriver hur jag tänker bra! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: