Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Är det kul att fylla år?

I Lenas halvårskrönika kunde jag läsa att hon tycker det är kul att fylla år.

Det är inte alltid jag är så positiv i mina tankar, det kan jag villigt erkänna. Men just att fylla år är verkligen något positivt, det tycker jag. När jag fyller år så tänker jag ofta på en kurskamrat, då var hon 30-35 år. Hon var alltid glad och positiv och sa att varje gång hon fyller år så tänkte hon ”tänk att jag har fått bli så här gammal”. Den livsinställningen fick hon efter att det upptäcktes att hon hade bröstcancer när hennes son föddes cirka fem år innan jag lärde känna henne!

Hon och jag delade väldigt mycket under utbildningen, har på senare tid försökt leta rätt på henne utan att lyckas. Hennes man hade ett ”rörligt” yrke, kanske finns de inte i Sverige längre, kanske är de skilda och hon har ett annat efternamn idag. Tyvärr minns jag inte hennes födelsedata, så att söka den vägen är inte tänkbar.

Hon förändrade nog mig litet, litet… hon förstärkte min insikt i att vara glad för nuet och inte hela tiden tycka allt är skit! När jag nu läser Lenas inlägg eller när jag läser hos Marias inlägg blir jag väldigt glad över deras livsinställning. Det är sådant som får mig, och förhoppningsvis fler, att stanna upp och tänka efter! Jag tror att positiva människor sprider positiva ringar till andra. Tar vi vara på livet? Lever vi som vi egentligen vill – utifrån de förutsättningar vi har?

Hur var det Hasse Alfredsson sa (tror det var han) – vi måste fylla det med något? Annars är livet som en tom påse! Positiva tankar och handlingar är absolut ”något”.

 

Kommentarer till: "Är det kul att fylla år?" (32)

 1. Nog är det så… livets påse behöver fyllas på. Sen är det nog upp till var och en vad vi fyller den med!

 2. Jag har upplevt/ upplever nåt liknande. Av en slump upptäcktes min cancer när jag var 54 år. Om den inte hade upptäckts sa läkarna att jag hade levt ca 8-10 år. Nu när jag snart fyller 69 har jag alltså levt på ”övertid” i 5- 7 år.

 3. Alternativet till att få fylla år är verkligen så sorgligt att det inte känns som ett alternativ alls – och så kan man ju fira sina födelsedagar utan att räkna dem 😉

 4. Vad är det man brukar säga? Det är inte hur man har det utan hur man tar det som är det viktiga.
  Det stämmer bra tycker jag. Jag kan inte välja vad som händer men jag kan välja hur jag ska se på det. Vilken klyscha va? Men det funkar.

 5. Jag hörde en dialog på ett café härom dagen, det var en person vid ett välfyllt bord som föraktfullt talade om ”gamla människor”.
  -Ja, såna får vi alla hoppas att vi blir en dag! Svarade en annan vid bordet.

  Nog tror jag vi alla vill bli gamla 🙂

  • haha… jo nog vill vi bli gamla litet till mans och kvinns. Helt klart är det litet fördomar mot gamla människor i vissa kretsar – inget att räkna med. Tror vi är litet kända för det i Sverige, kanske i Finland också.

 6. Svar på din fråga: Ja, det är det! Numera. Nu har jag inga som helst problem med att fylla år och berätta hur gammal jag är.
  Jag försöker också att vara positiv (lyckas inte alltid, kan jag erkänna).Och jag försöker vara modig och våga mera. T.ex. att flytta till en helt ny stad. Det gick.

  • Tänka positivt, vad är det? Man får ju inte förtränga andra känslor för det. Kritiskt tänkande, vara ledsen, arg osv måste man få vara även om man är positiv i sin grundinställning. Det blir så konstigt ibland när man diskuterar positiva personer 🙂

 7. När min mammas barndomsvän dog i TBC på tjugotalet tänkte hon: ”Bara jag får leva tills jag är 19! Då har man nog varit med om det mesta.”
  Själv är jag så förnöjsam att jag inte ens behöver födelsedagar: Jag gillar vardan mest. 🙂 Bra va? för den finns det ju gott om.

 8. paulamerio sa:

  Jag har ingen åldersnoja egentligen, men tycker inte om att fylla år. Jag tycker inte om att bli firad, jag tycker inte om komplimanger, jag vill inte bli uppmärksammad när jag inte gjort nåt. Visst är jag tacksam över tiden jag får, jag har inga bra gener att luta mig på. Så jag väljer att lita på läkarvetenskapen och hoppas dom kan hålla liv i mig ett tag till.

  • Jag tycker att jag har ett väldigt gott liv just nu, har tid och möjlighet att göra det jag vill. Tror jag klarar av att ta komplimanger numer, men det har jag haft svårt för. Alla kan ju inte tycka om allt.

 9. paulamerio sa:

  Det var så mycket att läsa hos dig att jag glömde bort att svara på din fråga. Jo, min dotter ringde mig och berättade att Simon var borta. Det var några oroliga timmar där, själva kunde vi inte göra så mycket, maken o jag, för vi hade ingen tillgång till varken skidor eller skoter. Så det blev mest att försöka lugna dottern så gott det gick.

 10. Alternativet till att inte fylla är sämre brukar jag tänka men nog går åren skrämmande fort…

 11. Tack för din kommentar . Ja de har varit riktigt tufft 😦 hon är så saknad. // Jeanettes dotter Frida.

 12. Jag håller absolut med, jag är GLAD för varje år jag får fylla. Jag är också GLAD för varje år som jag känner att jag gärna vill fortsätta jobba. Jag är GLAD för varje år, ja månad, som jag får se mina små barnbarn utvecklas. Men att fylla år… nä, det har vi inte firat på evigheter. Det är en vanlig dag, som alla snara. Så årfyllande är GLÄDJE, det anser jag också, mer något KUL finns ju inte med det. Ha det gott!

  • Livet är oss kärt, jag har heller inte firat födelsedagar, men inser att man kanske bör göra det. Fira livet, det liv jag får uppleva! Tål att fundera på.

 13. Att fylla livet med det en tycker om och att försöka se det positiva i tillvaron och ta till vara de dagar vi har tror jag på. För mig är ålder mest en siffra och mitt förhållande till födelsedagar varierar. Men jag är både glad och tacksam för varje år jag kan leva ett liv som berikar mig och so jag har glädje av. Förhoppningsvis kan jag också på något sätt berika andra som finns i min närhet. Livet har vi till låns, men vi vet aldrig för hur länge. Jag vet vad jag har idag men jag vet inget om morgondagen.
  Jag tycker nog att jag i stort sett lever det liv jag vill efter de förutsättningar jag har. Men en del ”förbättringsåtgärder” finns.

 14. Jag gillar också att fylla år för jag tycker det känns nåt speciellt just den dagen. Födelsedagar ska absolut firas. Man mår definitivt bättre och jag tror man håller sig friskare också med en positiv inställning till livet. Det blir i varje fall inte ett dugg bättre om man tycker motsatsen. Kram

  • De som tycker att allt är skit, borde ha ett tråkigt och depressivt liv. Men jag tror faktiskt inte det är så, inte alla i alla fall. Kan det vara så att en del mår bra av att tycka allt är skit, eller att alla är knäppa?

  • Jag håller med dig. Jag firar min födelsedag varje år. Fokuserar inte på att jag blivit ett år äldre. Vad jag gör spelar mindre roll. Har alltid tagit semester den dagen . Inte ställa till kalas utan göra något som JAG vill göra. Som jag njuter av. Det känns bra för mig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: