Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Onödvändiga prylar

Läste hos Pysbloggen om tankar om köpstopp under några månader. Det verkar som om vi är ganska många som funderar över vårt förhållande till prylar över huvud taget.

Förra året försökte jag införa köpstopp för mig själv när det gällde kläder, jag undantog  jeans och underkläder. Hur det gick? Ja, jag gick inte i mål med flaggan i topp. Jag köpte inga kläder i början av året, minns inte riktigt hur länge det höll, men 2-3 månader i alla fall, om jag minns rätt. En minskning över året blev det helt säkert, men jag är inte riktigt nöjd med resultatet.

I år har jag inte tänkt införa köpstopp, men väl att jag ska tänka till 2-3 gånger extra inför varje köp. Behöver jag  verkligen den här prylen? Det har redan hindrat mig från att köpa en termos! Jag har sett en sådan under lång tid som jag gillar skarpt, velat ha, tyckt den varit för dyr, tänkt att om de sätter ned priset på den så köper jag den. Väntat länge på den där prisnedsättningen, icke! Men vad händer nu under de första dagarna i januari – nedsatt med 460:-! Instinktivt tänkte jag beställa! Men så tänkte jag till… behöver jag den… nej! OK, då handlar jag inte! Tänk,  hade nedsättningen skett en vecka tidigare så hade jag köpt den!

Vår planet klarar inte av all vår konsumtion! Min plånbok mår bra av att handla mindre! Onödvändiga prylar har jag så det räcker, inte behöver jag så himla mycket, egentligen, om jag tänker efter 🙂

Iland är det skönt att känna sig nöjd med sina beslut. Hoppas jag är nöjd med mina köp när jag summerar det här årets konsution för min del.

 

Kommentarer till: "Onödvändiga prylar" (21)

 1. Du är inne på rätt spår. Jag måste börja tänka jag med. Nu har jag iofs köpt en hel del nya saker under 2017 men jag hoppas att det är saker som håller i många år. Kläder av bättre kvalitet. Nya sängkläder. Förvaring i glas ist för i plast osv
  Jag brukar oxå tänka på om jag behöver en sak eller om jag ”bara” vill ha den. Det brukar reducera shoppandet rejält

 2. Ja nog skulle en behöva tänka till både en och två gånger. Kläder har jag alltid köpstopp på – jag ogillar att köpa kläder. Skulle sannerligen behöva häva det köpstoppet men väl införa andra!
  Men, idag slog jag på stort och köpte mig ett par varma överdragsbyxor till mina promenader. Kanske inte det jag egentligen behövde mest i klädväg men sköna att ha nu när minusgraderna smyger sig på!

 3. Bra tänkt! Gillar verkligen. MEN jag fixar inte att låta bli att shoppa. Är absolut ingen shopoholic..eller bad det heter. Är ju inte i storstan…och då menar jag stad i storlek Borås/Jönköping….ja Halmstad funkar..
  eller större..varje vecka eller ens varje månad..och då blir det gärna något med hem när man är i stan. Shoppar sällan kläder eller grejer på nätet. Men en del annat… Heja på dej! Hoppas att jag också kommer till ordentlig insikt…eller vilja handlar det väl om, så småningom. Ha det gott i det fina vintervädret!

 4. Det får mig verkligen att tänka till, mycket som jag instinktivt tänker att jag ska köpa, men sen kommer jag på mig. Mest småsaker, egentligen. Ska bli intressant att se hur det slutar.

 5. Jag tror det är klokt att fundera över varför man köper saker. Är helt klart inne på dina tankar och har varit det ett bra tag. Blir jag gladare av att handla? Är det något jag verkigen behöver eller önskar? Varför köper jag detta? Visst kan det vara roligt med lite nytt att ha på sig eller något nytt hem. Men är det en bestående glädje eller bara öfr stunden. Jag är ganska restriktiv med det jag handlar. men handlar jag tittar jag aldrig på priset utan köper för att det är något jag tänkt på och berkligen vill ha. Och alla de gånger jag inte handlat något så har jag lögt morsvarande summa/fört över till ett konto och de pengarna reser jag i stället för och det ger mig så myckte mer. Eller använder till upplevelser som berikar mig och som jag verkligen blir glad av.

  • Jag är ingen storkonsument heller, men nog har jag gjort många impulsköp genom åren, köp som hade varit bättre att varit utan!

   Vilken bra idé du genomfört, lägga undan de pengar på eget konto för att ha till något ”nöje”. Det ska jag fundera på om jag ska ta efter.

   • Jag också ska tänka på det. Jättebra tips. Efter min canceroperation började jag se saker på annat sätt och är mindre intresserad av att shoppa i onödan. Tvungen att köpa bra kläder – mot min vilja- för att jag ökat i omfång under cellgiftsbehandling och den soppan. Annars inget särskilt mer än en orchideeväxt. De gör mig harmonisk 🙂 innan köpte jag en hel del onödigt.
    En arbetskamrat hade föresten ett år utan att handla ett enda klädesplagg , fast hon tyckte hon behövde handla desto fler året därpå. Fast det behöver ju inte gälla alla.

   • Jeans, ”vardagskläder” måste förnyas, men kläder för mer sociala sammanhang behöver jag inte förnya på länge, om jag inte vill och klarar det. Jag ska i vart fall tänka till extra inför varje köp – termosen jag skrev om är ett så tydligt exempel av onödiga köp, om jag hade köpt.

  • Tack för länken. Men är det minimalistiskt så lever jag nog redan minimalistiskt. Inte använder jag 33 plagg under tre månader, tror jag är nog bäst att tillägga för jag har inte räknat på det än. Men jag tycker det låter mycket. Givetvis beror det på vad man har för arbete och för modeintresserad man är. Jag ska tänka efter. Tack än en gång för länken…

 6. Det är nog klokt att tänka efter före som det heter. Jag bor ju tre mil från närmaste köpcenter . handlar det mesta i lokala butiken, sju km bort och slipper därmed att falla för frestelserna 🙂

 7. Intressant hur olika man är. Min arbetskompis älskade att shoppa (helst kläder), o när jag sa: ”Men jag kan också tycka det är kul att köpa kläder. Fast det är ju inte så ofta jag behöver ngt.” sa hon genast: ”Då är det inte shopping!” 🙂
  O sen jag pensionerades verkar jag ha noll behov av nya kläder – bara förnyar ibland, helst på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: