Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Dygnets timmar

Ska man delta i samhällets rytm så gäller det att anpassa sömn- resp. vakentiden efter det. Under jul och nyårshelgen har jag inte haft några tider att passa, i regel. I vart fall inte under förmiddagstid. Då har klockan hunnit bli mycket innan lampan släckts.

Igår hade jag ett förmiddagspass inplanerat för inskolning i vittnesstödsuppgiften på tingsrätten. 08.30 skulle jag vara på plats! De senaste veckorna har jag sovit till fram emot 09-tiden, försökte komma i säng tidigt, låg och läste och trodde jag skulle bli sömnig. Icke. Somnade framåt morgonen, kom iväg och var på plats i tid. Igår eftermiddag vid 16.00-tiden var det sömnigt, jag gav mig ut på en promenad. Kl 18.30 tänkte jag att nu struntar jag i att kämpa, lägger mig, vaknar säkert mitt i natten, men då får det bli så. Gjorde mig i ordning för natten, somnade gott, vaknade och undrade vad klockan kunde vara – 21.10! Helt sjukt, kroppen trodde det var en middagslur som erbjöds. Var uppe en stund men inte speciellt länge. Jag somnade hyfsat tidigt, väckarklockan ringde 07.30 idag, hade förmiddagsmöte idag. Än så länge känner jag mig pigg, kanske har jag lyckats att återfå ”rätt rytm” för att fungera i samhället.

Hur ska det bli den dag jag skippar frivilligarbete, kurser m.m. Ska jag vara uppe på nätterna och sova på dagarna? Det blir svårt med det sociala livet då. Den dagen, den sorgen. 🙂

Kommentarer till: "Dygnets timmar" (22)

 1. Jag tror jag läste om att kroppen fungerar så per automatik, att när vi inte behöver ställa klockan så är vi uppe senare och går och lägger oss senare och inte med sol uppgång och solnedgång som man kunde tro att kroppen var funtad.

  • För mig är det så, helt klart. Men tror det finns många pensionärer som är väldigt morgontidiga också. Vi har nog lite olika sovklockor i oss, misstänker jag.

 2. Jag har börjat ställa klockan på 07:30 och tillåter alltså inte mig själv att sova längre än så. Utom på helgerna… men då vaknar jag av någon konstig anledning ändå. Tidigare, kl 06:45 eller så. Jag förstår mig inte på mig själv.

 3. Under julhelgen har jag vänt lite på dygnet. Nu har jag börjat sätta alarm på mobilen så jag inte sover längre än till halv 8 åtminstone…men jag skulle ge mycket för att få ligga kvar i sängen. Än så länge har jag haft disciplin nog att stiga upp. Kram

  • Varför är det så viktigt att komma upp på morgonen när man inte har någon tid att passa? Om jag ligger längre och är uppe längre på kvällen så går det på jämt ut. Jag vet att det av hävd anses att man ska vara morgonpigg… men…:-)

 4. Visst är det ett dilemma för dygnsrytmen blir annorlunda under helgdagarna. Själv är jag inte helt i fas än men det går på rätt håll i alla fall…

  • Ja du har ju ett arbete att sköta, arbetstider att passa… då klart man ska komma upp. Men efter att under många, många år ha passat tider vill jag helst inte ha någon förmiddagstid att passa, men så enkelt är inte mitt pensionärsliv 🙂

 5. Jobbigt med alla omställningar. En stor fördel med att vara pensionär är att det är få tider att passa

 6. Jag är för dålig på att sova på mornarna för det, men visst blir det förskjutet ibland.

 7. Jag har alltid varit morgonmänniska … och trots att jag nu varit borta från arbetslivet i flera år, så vaknar jag fortfarande tidigt – oftast runt fem, men ibland ännu tidigare.

  • Uff! Stiger du upp då också!

   Det finns flera anledningar till att jag har tyckt om att arbeta natt i slutet av yrkeslivet. Just att slippa stiga upp på morgonen har varit en av dem.

 8. Jag känne rigen detta. Men det är inte ofta det drabbar mig. Inte numer. Men när jag ska jobba eller flyga iväg så blir det ofta liknande.
  I vanliga fall ställs inga klockor utan jag tar det som det kommer. Känns bra. Men ska jag upp ”tidigt” så blir sömnen klar påverkad.

  Skönt att det inte är så ofta du ska på morgon aktiviteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

<span>%d</span> bloggare gillar detta: