Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Morgonstund har guld i mund

Tänk, jag som är en riktig nattuggla vaknade kl 05.00, utsövd. För tidigt att stiga upp, tyckte jag, började därför bläddra i en bok jag fick i julklapp. Vilken fantastisk bok! Har ni sett och fascinerats av ”Hästmannen” eller ”Kokvinnorna” så vet ni vad jag menar, den här boken går i samma stil. Samma författare, Peter Gerdehag, har skildrat familjen på släktgården Kroxhult 1:4 som ligger i östra Småland med sin kamera under 36 år. Boken väcker måna barndomsminnen för mig, från 50- och 60-talet. I det här tidsdokumentet är det häst och mannakraft som är huvudsaken i jordbruksarbetet. I slutet av boken finns en traktor med i bilden. Kanske måste man ha en bakgrund från en jordbruksfamilj för att uppskatta boken, funderar jag. Kanske, kanske inte.

En film ska också vara gjord om dessa tre människor, ett gift par och så mannens bror som blivit kvar på gården, ”vad skulle han annars ha gjort?”, säger storebrodern. Den här boken kommer jag att läsa från pärm till pärm, för inte är det endast de underbara bilderna som fascinerar utan även berättelsen om gårdens invånare.

 

 

Kommentarer till: "Morgonstund har guld i mund" (23)

 1. Absolut en bok för mig också – nu måste jag genast titta efter den 🙂
  Tack för tipset!
  Ha en fin dag!

  • Önskar dig också en fin dag! Kul att du söker efter boken, tycker den är fantastisk, trots att jag endast börjat läsa litet… tittat litet mer 🙂

 2. Visst är det fint tidigt på morgnarna!

  • Ja, det är det nog, men jag uppskattar i regel sena kvällars lugn och ro. Jag är egentligen ingen morgonmänniska, men genomgår litet undantag ibland. Undantag som bekräftar regeln, eller hur det nu heter.

 3. Härligt att vakna UTSÖVD så tidigt. Det enda tråkiga med att skolan börjat igen, det är väckarklockan som sätter igång kl 6. Får jag bestämma, så skulle jag sova till halv åtta. Intressant bok….nostalgi och en försvunnen tid. Bra julklappsval.

 4. En personlig familjeskildring av en tid som inte längre finns kan knappast bli fel.

  Trevlig lördag!

 5. Då är detta säkert en bok för mig också.

 6. Hugos matte sa:

  Gerdehag har gjort fina, ömsinta skildringar om livet på landsbygden förr.
  Letade efter denna filmen på SVT play, men den fanns inte, skulle vilja se den en gång till.
  Också Calle Segerbäck kan den konsten, filmen om ”Det blå huset ” minns man.
  Det stilla, förnöjda livet hos grannarna i det blå huset, där han kände trygghet och värme, som inte fanns i hans hem.

  • Det blå huset har jag inget minne av att ha läst eller sett. Har den gått under de senare åren? Jag har missat en hel del av nyheter och program under min Norge-tid. Å andra sidan missar jag nog en hel del för att jag ser så litet på TV.

   • Hugos matte sa:

    Det är inte så länge sen den sändes. Den finns på SVT play såg jag, till den 4 februari.

   • Ja, det gör den ju, det ser jag nu. Knepigt att jag inte får upp den när jag söker i på svtplay, men väl när jag googlar så kommer både bok och filmen upp! Tack, ska kolla den vid tillfälle.

 7. Hästmannen och kokvinnoerna är filmer som jag verkligen uppskattar. Skulle gärna vilja se filmen/boken ”Landet som inte längre är”

   • Ursäkta, den finns inte som visningsbar vad jag kan finna. Endast bild från den. Jag återkommer om jag finner en bättre länk. 🙂 I och med att jag inte får upp den när jag söker direkt på svtplay misstänker jag att den utgått.

   • Ja synd att den inte verkas finnas på SVT Play. Men nu har jag sett det blå huset. Finstämt filmat av dessa gripande levnadsöden.

   • Den koommer kanske tillbaka. Jag tror att vissa program ligger öppna i arkivet perioder. 🙂

    Jag har också tittat på Det blå huset idag. Visst var det vackert skildrat, två människoöden. Tänk vad många människoöden det finns! Jag är ju också ett, liksom du! Alla har vi vår livshistoria.

 8. Jag är ju en riktig stadsfröken (sa min man bohuslänningen tidigt) men jag fascineras just av såna liv som Kokvinnornas o Hästmannens – som liksom bara stannat kvar. O nu såg jag Det blå huset också, tack för tipset!

 9. Tack för ett jättefint boktips! Hade inte hört talas om boken tidigare. Men nu har du gjort mig nyfiken och mina farföräldrar var lantbrukare i Väsergötland när jag var liten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: