Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Om kriget kommer

Många av er som läser min blogg har några år på nacken så vi minns skriften ”Om kriget kommer”. Jag minns den från min barndom på 50- och 60-talen.

Hörde nu på TV:n att senast den gavs ut var 1991! Inte har jag något minne av att vi fick någon sådan när barnen var små, kanske beroende på att kriget inte kändes relevant då över huvud taget. Nu ska ju någon liknande broschyr ges ut igen

Har det någon gång i tiden rustats utan att det lett till krig? Är det så att själva tanken på krig, förberedelser och hur vi ska göra i så fall, leder till krig? Alltså att folk blir så vana vid tanken, att folk i tanken är beredda och därför reagerar annorlunda än om det inte hade rustats tidigare? Jag har inget svar på de frågorna, vet dock att inför världskrigen så rustades det – innan det väl blev krig.

Jag vill inte tro att vi är på väg in i krigstider igen, men ibland undrar jag med allt snack i media om bygga upp försvar och andra förberedelser ifall det blir krig. Hur tänker du?

Kommentarer till: "Om kriget kommer" (21)

 1. Jag tror inte det blir krig men jag kan se faror i att elnätet slås ut av misstag eller med avsikt. Det vore som krig och vi skulle bli väldigt sårbara

  • Vårt samhälle är väldigt sårbart. Hur många är vi som har en värmekälla att ta till för mat och värme i våra bostäder?

   Men för den sortens sårbarhet – behövs värnplikt och försvar inriktat på krig? Jag tror inte heller det blir krig, tycker egentligen att utbyggt försvar är onödigt. Vet att jag är ganska ensam i den tanken, har ju skrivit om det tidigare. Jag tror dock att upprustning inte är av godo…

   • Jag förstår inte hur man tänkt när politikerna monterat ner vårt försvar senaste 30 åren. Det är ofattbart naivt. Lite ”hej kom och ta oss”

   • Jo, så kan man tycka. Man kan också fundera över hur länge ett svenskt försvar, som försvaret var tidigare – eller som det kan bli, står emot ett angrepp utifrån?

   • Det är ju inte meningen att det ska försvara oss själva till 100%, vi är för små för det men vårt första ska kunna upptäcka intrång både i luft och vatten och kunna markera att vi försvarar vårt land.

   • Ja i den delen att upptäcka hot mot el, datasystem och dylikt, det måste finnas och förstärkas. Den delen är vi helt överens om.

 2. Jag har lite svårt att tro att Sverige skulle bli indragen i ett krig (eller vill inte tro kanske?). Men OM vi blir det så är vi rysligt sårbara. Försvaret vi hade skulle nog inte vara till någon större nytta nu, krig ser nog annorlunda ut idag än förr (kan ha fel på den punkten men ändå – varför ska vi skjuta på varandra när vi kan slå ut hela samhällen i ett nafs med att sänka kommunikation, el och vatten).
  Ja det är väl bara att hålla tummarna och hoppas på att världen förblir någorlunda lugn.

 3. Det är MSB vi får förlita oss på, antar jag. Utan el mer än en dag, då blir det sjukt problematiskt. Utan vatten? Ja vad gör man då liksom? Jag har noll beredskap för sånt. Jag har ljus o tändstickor liksom. Och har inte läst ”När kriget kommer”. Det är då man behöver ha ett ställe med egen brunn med mekanisk pump…?! 😉

 4. Jag hoppas verkligen att vi slipper bli inblandade i något krig men krig pågår tyvärr dagligen världen över. Tror jag har ett minne av den skriften…

 5. En utmaning är att hoten kan se ut på många olika sätt och att vi behöver en beredskap för alla typer av hot, inte bara krig. Det finns personer som vill demonstrera sin makt på olika sätt eller enbart förstöra.

 6. Jag läste om vad vi ska göra vid händelse av krig (eller kris?) i telefonkatalogen. Det var länge sen.

 7. Det är en bra tankeövning att fundera på hur man klarar sig utan el och vatten och med den mat man har hemma i en vecka

  • Just det du nämner tycker jag är relevant. Ibland tänker jag på detta. Ibland känns det som att det skulle fungera, men för ofta att det skulle bli väldigt hungrigt. Vatten är nog trots allt det som är svårast, det är nödvändigt helt enkelt. Får nog fixa en 10-litersdunk som nämnts i sådana här sammanhang. Undrar hur an skulle känna sig efter en vecka utan att ha tvättat sig. Det överlever man förstås!

 8. tror inte på krig ( eller hoppas) men kris! vi lever i ett samhälle väldigt sårbart från olika atacker för allt är ju i datorer o beroende av el.
  Lusläste det där om kriget kommer när jag var barn..har gått en överlevnadskurs iof länge sen men vet hur man gör eld..renar vatten….synd bara att man inte ägen en braskamin inne. det är väl värmen inne som blir svårast hålla om det händer nått för en längre tid

 9. Vi pratade om det, min man och jag härom dagen … om råden som fanns i telefonkatalogen och konstaterade att det var många år sedan vi ens fick en telefonkatalog.
  Nu vill man ju inte måla f*n på väggen, men nog känns det lite oroligt när det så tydligt talas om vad vi bör ha i vår ”krisåda” … Vi bor i en liten stuga med egen brunn, men om det blir strömavbrott då kommer vi inte åt vattnet när pumpen stannat, men vi kan tömma systemet i en dunk och ett par hinkar och få ihop ca.20- 25 liter. Vedeldad spis känns bra att ha.Vårt land är väldigt sårbart … den dagen det blir ett stort avbrott i när det gäller vår elförsörjning kan vi inte ta ut några pengar och inte handla i affärerna – det känns lite skrämmande.

  • Det var dessutom klokt att sluta dela ut till alla hushåll. Där jag bodde de sista åren de kom till alla, lades de i trappuppgången, ett ex till varje hushåll. De flesta fick läggas till pappersinsamlingen efter någon vecka. Folk ville inte ha. När de slutade med utdelning erbjöds folk att hämta ett ex någonstans i sta´n. Numer tvivlar jag på att telefonkataloger trycks. Vet inte.

   Vedeldad spis, då har ni tillgång till både litet värme som att kunna laga varm mat, så länge ni har mat. 🙂 Ja, det är ett oerhört sårbart samhälle vi byggt upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

<span>%d</span> bloggare gillar detta: