Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Fotografering

Jag har en bra kamera som jag numer använder alltför sällan. Vill, men har den inte med mig. Blev litet störd också då jag inte känner att jag lyckats lära mig inställningarna som jag vill. Det hör till saken att jag gillar inte att läsa bruksanvisningar… Tror inte jag är ensam om det fenomenet. Kunskapen ska bara finnas där i skallen – och det gör den förstås inte.

Så idag har jag suttit och lekt med kameran en stund och läst bruksanvisningen! Finner förklaring till vissa inställningsproblem. Får se hur mycket tid jag kommer att lägga på kameran,  det finns så mycket annat som också pockar på, men jag hoppas jag ska vara flitig en period så vissa saker sätter sig som en smäck i huvudet. Bilden ovan är ett test som jag blev ganska nöjd med, jag har börjat förstå något. Nu gäller det att träna, träna om det ska bli något med kunskaperna!

Ska tillägga att det var en videosnutt som drog igång mig. Den kan ni se här om ni också vill få inspiration, ni som inte kan! 🙂 En man som heter Urban Anjar, det var den här videon som inspirerade mig!

Kommentarer till: "Fotografering" (30)

 1. Du håller verkligen på med varierande saker 😊

 2. Ha ha… som jag känner igen mig! Jag har också suttit med kameran här några kvällar och filurat på inställningarna. Nu har jag en usel handbok/instruktionsbok så jag får hitta vägledning på andra håll.
  Till saken hör att jag haft kameran i flera år… så jag borde ha lärt mig, men icke. Tänkte att om jag lär mig inställningarna nu och använder dem så får jag köpa mig en ny kamera sen (om intresset håller i sig vill säga).

  • Jag var på gång efter en fotokurs, en sedan kom vintern och inte så mycket fotograferat. Nu är kunskaperna borta. Den här länken tyckte jag var väldigt bra, förklarat på ett sätt jag förstår, tror jag. Men med ålderns rätt så behöver jag träna mer. Helt som jag ville ha bilden blev den inte heller!

   • Mitt minne är inte heller vad det varit men kanske mer på grund av att det helt enkelt är fullt av annat i huvudet som blockerar 😉
    Det är nog så enkelt att det är träning, nötning, som gör att det fastnar!

 3. Vad har du för kamera? Jag har en systemkamera Nikon …som jag lagt åtsidan lite då jag köpte ny mobil..där kameran var superbra. Men ska börja använda nikon kameran igen för där ligger bilderna säkrare än på samsungmobilen.
  Har ju fått virus i mobilen och troligtvis är det virus även på bilderna. Tråkigt!
  Så nu blir det systemkameran so kommer användas igen. Det var så roligt med mobilen att man kunde dela bilderna direkt att jag kom av mig helt med kamerafotograferandet.

  • Min mobils kamera är också väldigt bra, men trots allt går det inte göra så mycket ”med bilden” om du hänger med i hur jag tänker. Jag har också en Nikon D7100, en kamera med många möjligheter, det gäller bara att träna… Nu framåt våren när vårblommorna kommer så blir det roligare att ge sig ut på fotopromenad. Virus i mobilen, inget kul! Många har inte antivirusprogram i sina mobiler, tror jag.

 4. Det är roligt att fotografera. Jag har faktiskt gått någon fotokurs, men det var längesedan och nu tycker jag att jag har glömt det mesta. Känner mig inte alls särskilt säker och tycker mest att det är tur när mina bilder blir bra.
  Min systemkamera heter Nikon D5200… varför ska det finnas så många modeller och hur ska man veta vilken man ska köpa? Den är säkert tillräckligt bra… den får duga tills vidare. Men systemkameran är lite otymplig att ha med sig, men jag använder den ändå oftare än vad jag gör med mobiltelefonen.

  • Det är en bra kamera, finns säkert många möjligheter där också. Bara kunskapen som behöver erövras på nytt, kanske!?

   Man glömmer fort nyförvärvade kunskaper som inte hunnit sätta sig ordentligt. Det är bara att träna igen… om du har tålamod till det!

 5. Så skönt att höra att jag inte är ensam. Ska kolla länken imorgon, nu är det sovdag.

 6. Vad roligt att du tagit fram din systemkamera! Och det vill ju till att träna och prova sig fram . Jag tittade nu på den video du länkat till och ska testa och se efetr hand.
  Kameran är ju så mycket bättre om bilderna ska visas på en datorskärm eftersom upplösningen blir så mycket bättre. Mobilbilder blir lätt gryniga om du t.ex ser dem på en stor dataskärm eller en tvskärm.
  Och visst tar det tid att testa. Men nu blir det ju inte så dyrt när det inte är film som finns i kamerorna. Bara att ta bort bilderna…
  Jag har en stor Canon systemkamera som är med ibland men den är för stor/tung att ta med ut till husbehov. Motiven kan hinna förrsvinna innan jag ställt in allt. Men jag måste ju träna er. Ser nu fram emot att se om det finns fler ”kurser” på Youtube för jag har inte min fotokurs förrän i vår.
  Lycka till med din kameraträning och jag tykcer dina tulpaner blev bra.

  • Jag är nöjd med bilden, men egentligen hade jag velat ha hela bakgrunden svart. Det lyckades jag inte med. Beror förmodligen på mig, eller kan det möjligtvis vara kamerans kapacitet?

   Detta avsnitt handlar ju om bländaren, sedan har han utlovat ett avsnitt om slutaren och ett om ISO tror jag han sa. Jag kan hojta till när de läggs ut om du vill. Jag tycker han är tydlig och pedagogisk i första avsnittet. Jo, träning och åter träning är det som gäller!

 7. Uppgraderade min kamera för några veckor sedan efter att min gamla lagt av. Jag har insett att jag aldrig blir något proffs, helt värdelöst att försöka plugga in 150 sidor fotokunskap när jag ändå mest fotar i IE, automatisk…visst, ibland går jag in på scenery, men inte där heller väljer jag själv mer än temat, natt, dag, rörligt objekt osv. Nej jag har gett upp, bara jag får skapliga foton så får det räcka så, Om jag ska bli världsbäst på något så är det inte foto…heller

  • Proffs är du redan vad gäller att tipsa om bra böcker och författare! 🙂 Tack och lov varierar intressena bland oss människor!

 8. Vackra tulpaner … den bilden får du allt vara nöjd med! Övning ger färdighet, så nu får du träna flitigt 🙂 Tack för länken … ska kolla in den lite senare idag.
  Önskar dig en fin dag!

  • Tack Anki! Ja, jag hoppas jag tar mig tid att träna litet varje dag. Jag har litet svårt för sådant, alltså lägga energin på en eller få saker under längre tid! 🙂

 9. Jag är precis likadan när det gäller nya saker. Jag vll kunna klara av det med en gång utan att först behöva läsa en manual och försöka förstå den….vilket jag sällan gör. Tack och lov är min svärson väldigt lugn och sansad och förklarar ingående.

  • Din egen PT vad gäller teknik!? 🙂 Jag skulle behöva en sådan också, som förklarar samma sak gång på gång på olika sätt!

 10. Jag gillar inte heller bruksanvisningar vilket tyvärr är dumt för man missar onekligen en hel del information och kunskap. Jag borde definitivt bli bättre på det jag med för så svårt är det egentligen inte. Tar bara lite tid…

  • Man behöver ju inte läsa från pärm till pärm som väl är, men det finns mycket att hämta där! Vi får försöka bli bättre på att inse det 🙂

 11. Tack för tipset! Samma problem här. Dåliga instruktionsböcker och för lite tid och lust att sätta sig in kameran ordentligt. Ska med glädje titta på filmen.

  • Instruktionsboken är bra, tycker jag, när det gäller kamerans funktioner, däremot lär den inte ut HUR man blir en bättre fotograf. Där måste i vart fall jag och många fler andra kunskapskällor!

 12. Det blev en bra bild som borde göra dig inspirerad att läsa vidare. 🙂 Måste erkänna att jag helst vill lära mig snabbt själv av mina egna misstag.

 13. Jag får inre allergiska utslag av instruktionanvisningar. Minsta ikea instruktion ger mig irriterad mage.

  • Jag är inte heller så förtjust i instruktionsböcker och uppsatta lappar. Men vad gäller sophanteringen så är det nog nödvändigt. Vi är många hushåll som delar och jag tycker inte att alla produkter är självklarheter var de hör hemma.

   Jag funderar också vad händer om t.ex en femtedel eller ännu mindre/större halt är av plast om det ska ligga i papper. Blir återvinningen av papper förstörd eller går det att rädda det som räddas ska? Det bör vara det sistnämnda för annars blir det nog inte mycket återvunnet! 🙂

   • Sopsortering verkar vara jämställt med kvantfysik, när en ser hur en del sorterar, så jag håller med, tydliga enkla instruktioner behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

<span>%d</span> bloggare gillar detta: