Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kons magar

Alla minns nog från vår skolundervisning att korna har fyra magar. Om vi lärde oss hur de fungerade i matspjälkningsprocessen minns jag inte. I natt när jag lagt mig fick jag en lektion i hur kornas magar fungerar. Intressant. Jag kommer inte att kunna göra en så levande och intressant beskrivning, men en förkortad och torrare form. Jag tror nämligen att det är fler än jag som inte känner till det här komplicerade systemet som ska smälta ned gräs o.dyl till en massa där viktiga näringssubstanser kan tas upp. Att ”jordkokor” är nödvändigt för att kon ska kuna producera mjölk i slutändan.

 1. När kon har fått in en grästuva i munnen så mals den sönder av kons ”stubbar till tänder i överkäken” mot underkäken som saknar tänder. När gräset är långtifrån nedmalet så sväljs massan ned till våmmen som kallas mage men egentligen handlar det om en utbuktning på matstrupen. Våmmen beskrivs som en 200 liter stor behållare med massor av mikroorganismer som angriper matinnehållet. Det är våmmen som ger kon den rundade kroppsformen!
 2. Från våmmen passerar massan vidare till nätmagen där maten arbetas ihop till en slags boll som rapas upp till kons mun för att återigen tuggas om och blandas med salivenzymer. Detta kan upprepas flera gånger och i boken påpekas det att kon sysslar med idissling åtta timmar per dygn!
 3. Efter nätmagen är det bladmagens tur att ta hand om födan. Där sugs vätskeinnehåll upp och genom det tillgodogör sig kon mineraler.
 4. Till sist är det löpmagen som tar hand om den alltmer fasta geggan. Där tar magsyran död på bakterier och svampar och härifrån tas viktig näring upp av kroppen så att kon kan producera  30-50 liter mjölk/dygn.

Författaren trycker flera gånger på att de tre första ”magarna” inte är några riktiga magar, mer behållare. Löpmagen fungerar mer som den mänskliga magen gör. Att kon behöver de här tre ”behållarna” beror på att de äter cellulosarika produkter som är mycket svårsmälta. Cellulosa går inte att bryta ned med enzymer. Kon måste få i sig jord och därigenom bakterier som kör igång en jäsningsprocess och därigenom förbereds innehållet så att löpmagen kan göra sitt arbete.

Trots att kon tar upp en del vätska från födan så har de behov av att kunna dricka upp till 150 liter en högsommardag! Inte konstigt att det har blivit ”modernt” med gamla badkar ute på en del åkrar där korna betar.

Den här kunskapen hämtade jag ur boken ”Landet som inte längre är” som jag bloggade om för endast några dagar sedan. Ju mer jag läser i boken, desto mer fascinerad blir jag, framförallt av alla vackra bilder!

Ovan visar jag ett par foton jag försöker återge, men det var inte helt enkelt. Bilderna är väldigt läckra, boken igenom. Ligger förstås många, många timmar bakom att få till dessa vackra bilder. Författaren har gjort ett fascinerande arbete.

Kommentarer till: "Kons magar" (16)

 1. Så intressant! Visste inte alls detta trots att jag har växt upp bland djur, kor bl.a.
  Tror jag måste köpa boken.

  • Vad kul att din kommentar gick igenom! Det har varit tyst i kommentarsfältet trots många besök. Kollade, att skriva kommentar själv. När jag var inloggad samtidigt så gick den igenom, men inte om jag loggade ut från wordpress. Den kommentaren försvann någonstans. Detta skriver jag för att alla som undrar ska veta… jag har inte slarvat bort några kommentarer, de ligger inte heller i skräppost eller liknande! Något fel hos wordpress, misstänker jag.

   Jag är också uppvuxen på landet och umgåtts med kossor… 🙂 Jag visste inte heller allt. Boken är väldigt fin så den rekommenderas, åtminstone att låna den eller köpa.

 2. En riktigt lärorik bok – jag har lagt den på min önskelista 🙂 Underbara bilder och bra att få en påminnelse om kunskaper som finns, men som ligger långt bort …

  • Ja, jag kan egentligen inte ”gå i god” för uppgifterna runt matspjälkningen. Har sökt i wikipedia, där det inte finns mycket att hämta om matspjälkningen hos idisslare. Men jag antar att uppgifterna är riktiga, även om de låter otroliga. 200 l so vommen sägs rymma. Likaså att det behövs bakterier från jorden för att jäsningsprocess ska påbörjas. Funderade först på hur idisslare överlever vintrarna, men förmodligen överlever bakterierna i foderbalarna så de kan göra sitt jobb i komagarna! 🙂 Fascinerande!

 3. Tack för en behövlig repetitionskurs i ämnet kons fyra magar. Jag kunde det en gång men nu var det lite luckor i kunskaperna!

 4. MInns kons magar, men hade helt klart glömt en del av dess funktioner. Tack för repetitionen! Och boken ser jättefin ut. Har inte ännu haft tillfälle att leta efter den, men det ska göras. Bilderna är verkligen i en klass för sig. Tack för att du delar med dig.

 5. Jag tillstår också min okunskap, idag vet jag om kons fyra magar men bara för några år sedan kunde jag ha svurit på att de var sju”! Fråga mig inte varför, det finns väl inget djur med sju magar? Tittar du på Farmen? Jag har hängt med denna säsong än så länge, hatar allt tjafs och bråk, men är så fascinerad av själva idén att leva som man gjorde förr utan alla bekvämligheter. En tid på en fäbod hade jag velat pröva på, vi har ju många här i Dalom

  • Sju magar, nej, det har jag inte hört talas om i alla fall. Farmen, nej, jag har svårt för sådana program som jag tror det är. Om jag kommer ihåg det ska jag kolla en snutt på det för att se om det är det jag tror. Jag kan ju inte vara helt säker förrän jag kollat. 🙂

 6. ja det är en himla massa tjafs och intriger och grupperingar. Skulle aldrig klara av det rent mentalt. Men ännu så länge orkar jag titta på årets upplaga

 7. Tänk att just kons magar är en av de få sakerna jag minns från grundskolan. Och tyska prepositioner som styr ackusativ.

  • Jag kom ihåg att kon har fyra magar men inte så mycket mer… 🙂 Det man är/var intresserad av fastnar bättre… kanske är det förklaringen i ditt fall. Men tyska prepositioner som styr ackusativ… hur intressant kan det vara 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: