Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Ljuset och sopsortering

Det gäller att hänga med nu när man är som jag och vill njuta av ljusets återkomst!

De sista åren jag yrkesarbetade tyckte jag sämre och sämre om november och hösten. Säkerligen förknippad med att jag har ett fel på gula fläcken i ögat som gör att synen försämras så sakteliga. Som pensionär så behöver jag inte dra iväg till arbete, jätteskönt, tycker jag, och då blir inte mörkret så jobbigt för mig.

Redan nu, 19 januari, tycker jag det är jättestor skillnad mot för en månad sedan, det här med ljuset. Högre och torrare luft och dessutom fler ljusa timmar per dygn. Bara fördelar, livsandarna börjar vakna till liv igen.

Ni som bor i hyreshus eller bostadsrätter – fungerar sopsortering hos er? Vi har haft viss sopsortering tidigare, men nu har vi i vår bostadsrättsförening invigt ett nytt miljöhus. Tidningar kastas ibland i en ihopknuten plastkasse i containern för tidningar, även i matavfall ser jag plastpåsar ibland. Idag såg jag en Arlas gräddförpackning kastad i papper (alltså för kartonger och liknande) – jag anser den ska i plastförpackningarnas låda. Hur mycket kan återvinnas när det är sådan röra? Ibland funderar jag på om vi sorterar helt i onödan, precis som det påtalats emellanåt. Olyckligt i så fall.

Jag kommer att ta upp sorteringsproblemet på årsmötet, en del kanske beror på att vi har för litet kunskap, jag är inte helt säker på att gräddförpackningen ska vara i papper- eller plastförpackningslådan. Men som sagt, hur mycket kan återvinnas när plastförpackningar hamnar i matavfall t.ex? Jag vet inte, vill ha mer kunskap. Kommunen måste ju ha någon som kan komma och föreläsa om vad som ska vara i vilken contaner, misstänker jag!?

Någon av er läsare som vet eller har funderingar i det här ämnet?

Kommentarer till: "Ljuset och sopsortering" (22)

 1. Visst är det härligt att det blir ljusare igen! Det känns riktigt, riktigt skönt!

 2. Jag har satt upp lappar i källaren ovanför varje kärl om vad som ska kastas där. Får kolla själv ibland
  https://www.srvatervinning.se/sorteringsguiden

  • Gud vad bra. Vad jag förstår är det jag som kastat fel ibland när det gäller ”plastade förpackningar”. I vart fall, juiceförpackningar ska kastas i papperscontainern! Det trodde inte jag.

   Det här måste vi också fixa i vårt miljöhus. Klippa och klistra… 🙂 Detta är bättre än en föreläsning som alla inte lyssnar till, glöms också bort fort. Tack för informationen!

 3. mormorkerstin sa:

  http://www.sopor.nu/ får bli mitt bidrag till utbildningen. 🙂

  • Intressant sida, Där kan man bl.a läsa hur mycket vi kastar/per person varje år. Jag har redan förträngt antal kg, många var det.

   Tack Kerstin, för en bra länk!

 4. Om informationen är klar och tydlig så tror jag att det fungerar bra. Många gånger så beror det på okunskap när det hamnar fel. Tydligt uppmärkta kärl med exempel är ett bra sätt att underlätta. Sedan finns det så klart säkert ändå någon slarver…

  • Ja, vissa varor är inte helt lätt var de hör hemma. Desto bättre och tydligare information, desto bättre kan resultatet bli. De flesta kastar inte fel pga lättja, jag tror som du, det beror oftast på okunnighet.

 5. En liten föreläsning på området sopsortering skulle vara intressant och förmodligen välbehövligt. När jag jobbade på olika håll i kommunen upptäckte jag att man sorterade olika på olika ställen. Hur kan det vara så? Lämnar det även om det är viktigt och gläder mig som du över att det blir ljusare och ljusare samtidigt som luften blir högre och lättare. Skönt! Trevlig helg!

  • Skönt att det blir ljusare!

   Det här med vårt sätt att leva, mängden av sopor vi lämnar efter oss är skrämmande. Länkarna som finns här bland kommentarerna är väldigt bra för information!

 6. Visst är det härligt att dagarna blir allt längre! I min kommun har det sopsorterats länge, så numer går det av bara farten 🙂
  Det är viktigt med ordentlig information så att alla förstår vad som gäller – bra länkar av både Maria65a och mormorkerstin. 🙂

  • Jag förtydligar litet. Det är föreningens gemensamma miljöhus som är nytt. Sophantering har vi haft tidigare också. Tror det är en skyldighet för alla kommuner att ha det. 🙂

 7. Yes, härligt med lite ljusare eftermiddagar. Morgnarna tycker jag fortfarande är mörka…. förändringen går inte lika snabbt där… ännu. Men snart sätter det fart. Ska bli skönt att vakna till ljusa morgnar igen!

 8. Det är inte lätt, men jag försöker så gott jag kan. Många gånger kan man läsa på förpackningen var det ska kastas. Just nu har jag icas grädde i kylen och den ska sorteras som papper. Utom korken som är plast.
  Ibland när jag inte vet så stoppar jag det i brännbart. Tänker att det är bättre än att det blir fel….
  Tyvärr tror jag att alltför många inte bryr sig. Och jag undrar liksom du hur alla soporna tas om hand, för mycket är ju felsorterat. Medvetet eller omedvetet.

  • Informationen på förpackningarna är, tyvärr, ofta i väldigt liten text som jag har svårt att läsa, i vart fall under den mörka årstiden. Jo, brännbart finns alltid.

 9. Nu börjar det bli ljust ute, lite tidigare på morgonen och även på eftermiddagen. Skönt tycker min mysing, han är inte mycket för vinter och mörker. Till skillnad emot mig som tycker om vintern, om det inte är halt förstås. Halkan är ett elände, i alla fall i min ålder.
  Sophantering, det funderar jag mycket över. Vi sorterar ju och få gå drygt en kilometer till sophämtnings platsen. Det är bara att konstatera. Vissa personer kan inte detta med att sortera, eller bryr sig inte. Plus att det ofta ligger högar och påsar med skräp bredvid.
  Information, kanske det då blir bättre, hoppas det.
  Kram och trevlig söndag.

  • De kommunala platserna med stora containrar kan se förskräckliga ut ibland. Även om det är fullt i en container skulle jag aldrig ställa en kasse eller annat nedanför, det går att återkomma. Men, när jag besöker sådana platser då har jag bil med mig förstås.

   Detta jag skriver om är föreningens eget miljöhus, vi har våra olika ”soptunnor” där, så det borde fungera om det påtalas och görs tydligt. Jag hoppas på det i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: