Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Allt är inte råttans fel

Jag misstänker att vi  alla har hört talas om att råttor legat bakom pestutbrott bland människor. För någon dag sedan läste jag i lokaltidningen att det verkar vara fel. En ny studie visar att det förmodligen oftast är människorna själva som ligger bakom spridningen av smittan! Man trodde helt enkelt tidigare att lopporna fick smittan från pestsmittade råttor de suttit på och som på så sätt förde över smittan till människorna.

Pestutbrott har blossat upp vid flera tillfällen över världen.  Från 500-talet och framåt blev även Europa drabbat av tre epidemier av pest. Den första började 541 och härjade under 200 år i medelhavsländerna. Nästa pandemi började med digerdöden 1346-1353 och sedan återkom pesten i perioder ända fram tills 1800-talets början i Europa, enligt artikeln. Bl.a ska Stockholm ha förlorat en fjärdedel av sin befolkning vid pestutbrott 1710-1711. I dag är pestsjukdom lätt att bota med antibiotika. Det förekommer pest även i våra dagar, den som oftast förknippas med digerdöden är böldpest. Smittan (bakterien) går in under huden genom loppbett. Bakterierna tar sig vidare till lymfkörtlarna och orsakar stora variga bölder i ljumskarna.

Det har funnits forskare som har funderat över frågan, om det verkligen var råttor som spred pesten. I en ny studie som presenterats i ”Proceedings of the National Academy of Sciences” har forskarna tittat på alla tillgängliga data över nio olika pestutbrott i Europa under tiden 1348 till 1814. Resultatet av det blev att råttorna blir friade från misstankar för de flesta utbrotten. Forskarna kom fram till att pesten spreds mellan människor genom loppornas försorg. Det berättas också att forskare har stått undrande inför hur snabbt pesten kunde spridas i nordliga områden i Sverige och i Norge där råttorna inte var speciellt vanliga. Brunråttan kom inte till våra trakter förrän under 1700-talet. Digerdöden kom till Sverige 1350 och skördade ungefär häften av landets befolkning och där anses det inte möjligt att råttorna är orsaken bakom spridningen. Däremot, den pest som förekommer idag, där verkar råttan vara smittspridaren så helt oskyldig är den inte.

Lokaltidningen jag läst artikeln i är Jönköpings-Posten.

 

Kommentarer till: "Allt är inte råttans fel" (15)

 1. Intressant att ta del av! Jag är inte förtjust i råttor men de ska inte få skuld får nåt de inte har orsakat

 2. Ganska så intressant för i dagens historieböcker står det att råttorna var orsaken så kanske är det dags för en revidering då! Men människorna och lopporna kvarstår i alla fall. Alltid lär man sig något nytt!

 3. Intressant! Dags att skriva om historieböckerna.

 4. Källkritik är bra. Något som vi äldre inte är så bra på för vi har ju alltid trott att det man kunnat läsa i läroböcker och tidskrifter är sant. Barn och ungdomar är mycket mera källkritiska. De är tvungna med tanke på alla påhitt/fake news som sprids idag. Och nog är det så att vår historieskrivning borde ses om. Flaggdagar för gamla kungar, är ju absolut dags att skrota. Samt resonera kring deras hjältestatus.

  • Blir förvånad när du skriver att du tycker vi äldre är dåliga på källkritik! Det där måste jag fundera vidare på.

   Historieskrivningen behöver nog utvecklas. Krigen är ju en del i vår historia, men det står alldeles för litet om ”folkets liv”, framförallt kvinnorna är osynliga. Jag blev glad när jag via en kurs i historia jag gick hade en bok om kvinnornas historia i Sverige, tidigare visste jag inte ens att sådana böcker fanns.

 5. Intressant att läsa. Även om råttorna inte är orsaken till pesten så är det inga djur jag vill ha i närheten ändå.

  • Nej, råttorna är inte trevliga att ha för nära inpå sig. Visst sprider de smitta också, även om de är oskyldiga till det vår historia tillskrivit dem 🙂

 6. Många saker är verkligen bättre nu än förr i tiden… inte minst detta med sjukdomar.
  Apropå datortrassel, din blogg går faktsikt att kommentera utan krångel. En av de få.

  • Visst är det så. Det var inte bättre förr, det mesta är bättre idag, tycker jag.

   Kul att du upplever att min blogg fungerar som den ska!

 7. Bra att nya rön kommer fram. Jätteintressant läsning! Råttor ogillar jag verkligen men rätt ska vara rätt- Men kanske fanns lopporna också på råttorna…
  Och inte var det alls bättre förr. Kanske på några områden och kankse vad gällde krig och stridigheter . Då slogs man ”man mot man” och inte som idag med hjälp av atomvapen och civila skadas. En av de få saker jag kommer på. Men det finns lite till. Men bara lite som jag kan komma på. Bättre var i mitt tycke att man inte plockade fram mobiller när man sågs utan att samtalen fortfarande var viktiga. Känns som att det idag är mobiler som mycket styr våra liv. Men det kan man ju själv påverka.
  Tack för ett intressant inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: