Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Till mitt förra inlägg så uttrycktes det i en kommentar att ungdomar är mer källkritiska än äldre människor! Det stämmer dåligt med mina erfarenheter, har gått och funderat på mina bekanta, de jag träffat i arbetsliv, privatliv osv. Visst, av naturliga orsaker så träffar jag mest folk i min egen ålder numer!

För mig finns det många i min ålder som har kritiskt tänkande, det finns det även bland de yngre. Men det finns även en del, bl.a en kvinna jag känner ”så där”, träffat henne flera gånger och tycker hon är sund i sitt tänkande. Jag höll på att sätta i halsen när hon ondgjorde sig över en artikel. Hon tog budskapet till sig direkt och tyckte det var förfärligt. Hos mig ringde varningsklockorna starkt, något sa mig att det där är inte sant. Vilket senare visade sig, alltså att det var fejkade nyheter. Så nog finns det folk bland oss äldre som tror på det de ser och hör, men det finns det även bland yngre.

Är yngre verkligen är mer källkritiska än oss äldre som uttrycktes i en kommentar. Har ni någon uppfattning om detta? Är vi äldre mer lättlurade än yngre? Jag tror nog att det beror på andra faktorer än ålder hur ”lättlurade” vi är! Vad tror du?

Intressanta tankar i alla fall man kan få från kommentarer… 🙂

Kommentarer till: "Är äldre mer lättlurade än yngre?" (13)

 1. Nja – tror nog mer det beror på person än på ålder. Det jag kan se (tycker jag själv) är att vissa äldre, min kära mamma till exempel, blir mindre källkritisk för att hon inte ”förstår” internet och allt som där finns. Har någon hon känner delat något så är det sant… vilket, så klart, inte riktigt är sant!
  Där handlar det dock mer om att inte förstå allt som rör sig i cyberspace och inte om något annat. Sen vet jag då mängder med ungdomar som inte är särskilt källkritiska alls, eller till och med inte är källkritiska alls. Så, som skrivet, tror mer det beror på person än ålder.

 2. Jag läste faktiskt nyligen i en artikel att bl a senaste upplagan av ”Svenskarna och internet” visar att yngre både värderar information på nätet mer skeptiskt och har mer utbildning i källkritik än äldre. Det kanske gäller just på nätet – som ju de yngre är ”uppvuxna” med? Jag är ju aldrig på Facebook men fick ändå av jämnåriga fvb en ”nyhet”, som var VÄLDIGT lätt att avslöja med en enkel googling.
  Men till största delen är det väl beroende av personen – reflekterande eller ej?

 3. Intressant men svår fråga. Jag tycker att jag och folk i min ålder som jag känner är generellt källkritiska.
  Jag har en mångårig vana att lyssna på nyheter i Sveriges radio och se dom i SVT. Numer ser jag många nyheter på nätet men kollar ofta så att det stämmer

 4. Jag tror att det är så att barn och ungdomar blivit mer medvetna. Vi jobbar ju väldigt mycket med källkritik i skolan. Nån nytta ska det ju göra, tycker man. Ha det gott!

 5. Jag tror mer att det beror på person än ålder.

 6. Jag tror också det kan bero mer på person än ålder. Jag har under alla år som lärare betonat vikten av källkritik och ta reda på fakta. Men det känns idag som om många ungdomar tar för givet att det som står på ”nätet” är fakta och är sant. Man kan ju aldrig bara gå till en källa.
  Tänkte på detta med allt som står om sjukdomar på nätet. Vemhar granskat det? Och vem har granskat annan fakta?
  Och tidningar och rubriker? Många unga idag kan inte läsa och tillgodogöa sig innehållet i en svenska dagstidning och då blir dte klurigt. Även på tv är ju nyheter anpassade/avpassade.

  Spännande och intressanta frågor tycker jag. Upplever mig själv som väldigt källkritsisk och ofta vill jag ju veta. Inte helt lätt idag.

  Nu blev det många tankar här….

  • Kritiskt tänkande och att man skulle fundera på om det ”kan stämma” är snudd på källkritik. Inte riktigt, men kritiskt tänkande tycker jag att jag haft med mig under hela vuxenlivet i alla fall. Minns inte om/hur det betonades i skolan, mer än i matten!

 7. Nja, jag tror det beror mest på personen och inte på åldern. Livserfarenheten ger trots allt en viss insikt så nej, det stämmer säkert inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: