Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Tankar en måndagskväll

Ibland brukar jag titta på ”Husdrömmar” på TV. Ikväll var en sådan kväll. Gert Wingårdh och Pernilla Månsson Colt besökte tidigare ”husdrömmare” för att se hur de hade det idag.

Jag blir helt matt över hur fint folk har det. Inte en pryl framme som inte ska vara där för att pryda sin plats! Fiffiga lösningar i gamla hus som blir som nya ”annorlundahus”. Du finner inte ett till som är likadant. Vad sägs om ett gammalt fårhus t.ex som blivit ett läckert fräscht hus för ett äldre par. Att dom bara orkar, tänker jag, som inte alls har de talangerna att se förutsättningarna och komma på fiffiga lösningar.

Vid närmare eftertanke så skulle jag gärna vilja ha den utsikten de har från sitt gamla fårhus. För övrigt har jag det väldigt bra i mitt krypin, som inte alls är så litet. Mer än en gång går mina tankar till hur priviligierade vi i Sverige är, det finns massor med möjligheter för oss, för många av oss i alla fall. I en del andra länder kämpar folk för att få mat och skapa överlevnad för sina familjer. Nog önskar jag att resurserna skulle vara jämnare fördelade.

Kommentarer till: "Tankar en måndagskväll" (12)

 1. Du satte fingret på precis det jag också tänkte när jag såg programmet. Vilka möjligheter en del har. Visst tror jag att många har fått kämpa för att ha råd, men många har också gjort klipp. Jag har inte hittat ett enda hus som jag skulle vilja flytta in i, de andas inte finnkäring alls, jag passar inte in i inredningen helt enkelt. Och tur är väl det, så slipper jag sukta. Men, ändå gillar jag programmet, för jag tycker om att se kreativa lösningar som kreativa duktiga människor åstadkommer. Och så gillar jag programledarna…Vet du, jag läste igår att en kommun i Finland erbjuder 10000 euro till familjer som flyttar till kommunen och får barn. Det föds ju inga barn där knappt. Ändå stänger man gränserna o släpper inte in människor från krig och elände som skulle kunna bli ett fantastiskt tillskott. Nä jag dunkar huvudet i väggen o förstår ingenting…

  • Nu sätter du fingret på en sak jag tänkt på mer än en gång. Hela Europa höll ju på att få överskott på äldre. Vi har fött färre barn och så har vi inte förstånd att dö som förr i tiden. Vi envisas med att leva och leva tills vi blir hundrade år. Jag tror att Sverige och Tyskland blir vinnare på det här i förlängningen som har tagit emot så många ensamkommande och andra asylsökande. Det svider, det är problem, integrationen har inte fungerat fullt ut. Men jag tror, trots detta, att vi kommer att vara glada för vårt nytillskott av människor. Precis som en massa tyskar som kom till Sverige för länge sedan, de har prisats i Sverige för sin hantverkskunnighet. En annan sak, apropå kvällens program – jag tänkte, tur att jag inte har så stora ytor, jag har en förmåga att sprida ut mina saker emellanåt. Tänk att leta i dessa stora hus! Hur skulle jag hitta…. 🙂

 2. ser man historiskt så har ju de länder som haft mycket invandring haft den bästa utvecklingen. Vi tänker nog rätt lika du o jag

 3. Nu såg jag inte programmet igår, men har sett en del av de tidigare och precis min tanke – hur kan de leva så ”sterilt”? Inte en pryl framme! Sedan funderar jag alltid på hur mycket det kostat – inget för en fattig pensionär i alla fall. Det mest spännande är hur de får sina idéer och kommer på alla smarta lösningar – ibland rent otroliga.

  • Det är förstås inte säkert det alltid ser ut så rent hos dem. Men vissa människor har den förmågan.

   Pengar finns det mycket i samhället och en del personer har mycket pengar. Men, ofta skenar kostnaderna iväg, många förbygger sig nog också och inte har råd att ha kvar. Nu tänker jag inte speciellt på de som visas i programmen, men om man ser sig runt i samhället. Även om jag hade råd så skulle jag inte vilja ha så stort, allt ska underhållas också… 🙂 Utsikterna skulle jag dock gärna vilja ha 🙂

   Precis det du skriver, det är intressanta program och man fascineras av alla kreativa idéer. Programledarna gör en stor del av programmen också, som Paula påpekade.

 4. Tänker som dig Mia och undrar varför folk ska ha så stora ytor att bo i, har man barn behöver man mer svängrum, men alla dessa äldre människor som vräker sig runt i yta. Att bygga om gamla lador och fårhus gör nog bara folk med gott om pengar, det brukar dra iväg ekonomiskt.

 5. Jag har inte sett programmet så jag kan inte uttala mig just om detta. Tyvärr tycker jag att en del hem blir såpass stilrena och minimalistiska att all personlighet går förlorad. Visst vill jag hade fint och nog skulle här behöva göras ett och annat men vi har varken tiden, orken eller det äkta intresset. så med andra ord kommer vårt hem aldrig att hamna i TV!

 6. Intressanta tankar! Jag såg programmet och även om det just är ett hopklippt program så är det ju många som brinner, i alla fall utår sett, för sitt boende. Men jag är ju inte alls säke rpå att lyckan ligger just där. Men det kan vara så. Och utanför storstäderna är ju hus och markpriser helt annorlunda. Men visst kostar det pengar och pengar finns att låna. Många har sålt tidigare bostäder och satsar vinsten i ett nytt boende.

  Jag fascinesras av de som ser möjligheterna i något och sen kör på. Kulmed många kreativa idéer. Men jag är också så nöjd med det jag har.

  Och vad gäller världen i stort så är resurserna så olika. Till många länder dit Sverige lämnar bistånd finns oerhörda rikedomar hos en del och oerhördt mycket fattigdom. Rättvist är det ju inte.

  • Nej, det är en orolig och orättvis värld vi lever i.

   Visst är det kul att se folks idéer förverkligas. Tomterna är billiga ute på landsbygden och Stockholm ligger ju i toppklass i vårt land, utan tvekan. Jag brukar säga att det är hutlösa priser i din stad! Men byggpriser är nog lika oavsett var i landet man bygger, förutom tomtpriset. Tror jag utan att egentligen veta. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: