Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Jag går oftast i låga klackar, men gillar typen av den klack som finns på bilden. Nu håller jag på att gå in dessa, jag får lätt skoskav av nya skor, så jag går alltid mycket med skor inomhus innan de används ”på riktigt”.

Med sandaler eller andra lågskor börjar jag känna mig hopsjunken, trött liten äldre gumma, gillar inte den känslan, men inser att så här är det nog när man närmar sig de 70 levnadsåren. Nåja, jag har ett par år dit, men i alla fall. Upptäcker att jag får en helt annan hållning med dessa skor med klack, automatiskt! Det känns väldigt behagligt. Känns som om det är väldigt hälsosamt för kroppen, vet inte om det är lika bra för fötterna. Dessa är väldigt bekväma, har förstås inte gått så långt med dem än. Vet med andra ord inte om den mer upprätta hållningen består vid en längre promenad.

Är det verkligen så att man får bättre hållning när man har klack på skorna? Jag har aldrig tänkt på det lika mycket tidigare, beror säkert på att jag inte känt mig som en hopsjunken gumma förrän nu på senare tid  🙂

Kommentarer till: "Är det klacken som gör det?" (37)

 1. Jag tycker nog en liten klack gör underverk för hållningen. Men det kan vara en känsla o så får man bättre hållning. Lite som skohyllans sockerpiller 😉. Jag gillar den typen av sko, stövlett med lite klack. Man är klädd med en sån sko.

 2. Jag fick lära mig på vårdlinjen att ca 3 cm klack är skönast för foten. Vet inte om det stämmer men vår anatomilärare sa det.

 3. De är inte bara sköna utan jätte snygga. Visst får man bättre hållning med lite klack, Dessutom känns det som att magen blir liksom lite mindre då man rätar ut sig lite. Ha nu en fortsatt fin vecka.

  • Tack! Ingen nackdel o magen försvinner ner i skorna, eller var den nu tar vägen! Men man rätar upp kroppen i alla fall, det verkar vi vara överens om.

   Önskar dig också en bra vecka!

 4. Vilka snygga ”boots”! Jo, jag tror det stämmer detta med förh¨llandet mellan klackar och hållning. I varje fall i viss utsträckning. Jag går ju ofta långt och länge och med två krossade stortår har jag svårt med skor. Men jag har sedan några år tillbaka joggingskor (joggar dock inte) av märket ”Skecher” och som har en sula spm rättar sig efter mina fötter och med dessa har jag bättre hållning. Liknande boots so du har, med klack, har jag också och känner då att jag inet liksom sjunker ihop.
  Har gärna högklackade skor till fest och då blir också hållningen bättre. (Äger också sittskor- skor med kättehöga klackar so jag inte går så bra i, men visst sträcker jag på mig i dem)

  Önskar dig nu lycka till med skorna. Och vad gäller det mer hopsjunkna tyckte jag inte att det ko till mig heller förrän ganska nyligen (vid 67) och nu är jag snart 69.

  • Det är nog bara att acceptera att det är livets gång, men inte är det kul att känna sig hopsjunken.

   Högklackat, inte jättehöga, men ändå har jag också vid festliga tillfällen och då blir man tvungen att sträcka på sig, automatiskt, känns det som.

   Jag har litet andra problem med fötterna än du, trampade ”sönder” ena foten när jag joggade i 40-årsåldern utan uppvärmning. De första åren hade jag problem, kunde inte gå så långa promenader. Sedan har den blivit bättre under många år, men nu börjar den kännas mer igen. Ska skaffa nya inläggssulor och se om det hjälper. De jag har nu har jag haft några år, kanske uttjänta. Inser att du är ett år äldre än mig, jag är snart 68 🙂

   Sittskor, det har jag inga 🙂 Du går väl med dem dit du ska sitta i alla fall!? 🙂

 5. Jag tycker just den höjden som dina har är ganska perfekt och känns bra att gå i, men har nog inte funderat så mycket på hållningen. Snygga är de också!

 6. Att gå med helt platta skor är sällan bekvämt för fötterna eller bra för hållningen. Just den klackhöjden som du visar tror jag är ganska så optimal att välja. Själv får jag skoskav bara av att passera en skoaffär. Grattis till ditt fynd!

  • Nej, det är inte bra för foten. I vår ålder tror jag också de flesta behöver litet upphöjning vid hålfoten. Tack, jo en riktigt bra sko till bra pris 🙂

 7. Håller med om att det är supersnyggt, och sträcker man på sig är ju det bra.
  Men rent anatomiskt vete 17! Kroppen är ju byggd på ett visst sätt och ska fungera optimalt på just det sättet. Utan klackar.
  Och visst kan man sträcka på sig utan att ha klackar på skor och kängor. Det är nog snarare våra muskler som har fått ovanan under årens lopp att säcka ihop. Kolla dom som dansar! Raka, uppsträckta, platta magar! Och inte är dom överviktiga heller… (hmmm…)

  Sträck på dig, förmanar min sjukgymnast. Och nog tusan åker magen in en bit när jag gör det. Önskar magen åkt in ännu mer.
  Och det tar ganska lång tid att träna om en smått hopsjunken hållning till en rak. Men det ska gå, om än inte till en dansös hållning.

  • Visst kan man sträcka på sig. Än så länge kan jag det, många äldre klarar inte ens det. Men just att man har känslan av att vara hopsjunken har jag aldrig kommit på mig tidigare förrän nu senaste tiden. Då sträcker jag upp hållningen, men då är det en medveten handling.

   • Jotack! Nog har man börjat känna sig mer hopsjunken som äldre, men en bra sjukgymnast har hjälpt mig en god bit på väg. Det krävs bara att man är enveten och gör sina rörelser, och alltid påminner sig själv om att sträcka på sig. Musklerna kan arbeta sig till nya lägen bara man ger sig den på det och inte får för sig att det måste bli så bara för att ens kropp inte är ung längre.

   • Så bra att du får hjälp. Det är inget jag har behov av, jag har en väldigt frisk kropp som jag är väldigt glad för. Men det är som du skriver man måste hålla rörligheten och musklerna igång som äldre.

   • Så jätteskönt för dig! 😃
    Då är det bara att fortsätta hålla igång såväl kropp som hjärna. 👍

 8. Det är jättesnyggt med lite klack. Har hört att en 3-4 cm klackhöjd är skonsamt för ryggen också. Viss blir hållningen snyggare. Dessutom ger det en skön och behaglig känsla med klack tycker jag.

 9. Jag har liknande stövlar som jag håller på att gå in, men här i Spanien blir det egentligen mest sandaler. Jag är redan mer än lång här med mina 173 cm.
  Ha det bra!

 10. Numera går jag inte med minsta lilla klack på skorna. Annat var det förr, på den gamla goda tiden, när jag bodde i storstan o jobbade inom bank o finans. Då var det viktigt att ha ett par snygga inneskor eller dito långskaftade stövlar. Jag hade liten nätt fot (inte nu längre, den har vuxit på både bredden o längden) o köpte mina italienska skor på rea. Nu går jag sällan eller aldrig på asfalt ens en gång, så jag skulle vricka fötterna av mig om jag försökte mig på klackskor. Men ack så snygga är dom, jag fortsätter vara gumma

  • Jo, jag har haft sådana skor också, i arbete endast de allra första året på kontor! Därefter mer fotriktiga skor. Jo fötterna plattas ut med åren för alla, så vi blir tvungna att skaffa andra skor. Dessutom är foten komplicerad, många småben så ska samarbeta, kan lätt bli förskjutningar och bli problem.

 11. Efter åratals daglig användning av högklackade pumps är ryggkotorna slitna och hoptryckta har jag fått besked om. Numera blir det hög klack för högst en kväll. :-/

 12. Mycket snygga! När det gäller klack är jag nog inte rätt person att uttala mig. Däremot kanske jag skulle försöka lära mig gå i klack och. Får ibland höra att jag är en jordnära person och när det gäller skor och klackar stämmer det åtminstone. 🙂 Allt gott!

 13. Jag är kort och gillar mest platta skor, ingen direkt bra kombo, för lite klack gör faktiskt stor skillnad.

 14. Klack eller inte, det är frågan. Själv har jag alltid haft bekväma skor utan klackar. Tror jag skulle vricka fötterna om jag skulle ändra på det.
  Om man rätar på ryggen och får bättre hållning när man använder skor med klack??? Nja… jag tycker att männen verkar klara det bra utan klack.

 15. Förr hade jag oftast liten klack (fast jag är så liten att kanske ”borde” haft högre). Numera vill jag bara ha jättesköna skor med mjuka sulor, fast jag inte längre har problem med fötterna. Har inte märkt att jag kroknat till dock – möjligen fördelen med att vara kort i rocken? Man sträcker sig automatiskt. Eller så är det de orättvisa generna…

  • Bara man trivs med det man har på fötterna är det bra…. Hopsjunken… jag vet inte om det låter som om jag känner mig hopsjunken jämt!? Så illa är det inte, mer när jag gått långt eller av annan anledning är trött i kroppen. Då kommer jag på mig att jag känner mig hopsjunken och behöver räta upp överkroppen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: