Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Bullerproblem?

Jag kan fascineras och fångas av svårtolkade saker.

Byggnaden ”Filmstaden” öppnades 2007 i Jönköping. Jag minns inte om det var helt nyproducerad byggnad eller om det var en gammal byggnad som totalrenoverades. Tror faktiskt det var ett nybygge. Läser i lokaltidningen att de som bor i bostadsrättsföreningens lägenheter som också finns i samma hus har klagat på att biograferna stör de boende. Kommunen har förstås mätt ljudnivån men inte funnit något anmärkningsvärt.

Nya mätningar behövdes. Biograferna spelade filmen ”Snabba Cash” på alla sju biograferna samtidigt som kommunen hade kunnigt folk ute och mätte eventuellt oljud i lägenheterna som var på samma våningsplan. När kommunens miljöinspektör och representanter från bostadsrättsföreningen lyssnade från fyra lägenheter kunde inget oljud uppfattas.

Ett par år senare kom det klagomål från boende på plan fem och sex i huset. Nya mätningar genomfördes. Från en av lägenheterna hördes ett ljud som eventuellt kunde komma från biograferna, men det överskred inte några riktmärken. Miljöinspektören konstaterade att oljud från gatan och en vinkyl var högre än det svårlokaliserade oljudet.

Efter detta så ansåg kommunen att ärendet kunde avslutas. De boende är inte nöjda med beslutet utan ärendet har överklagats till länsstyrelsen.

Jag känner ingen som bor i huset, har inte hört talas om detta förrän jag läste om det i tidningen, funderar på vad detta står för. Filmen som spelades samtidigt på sju biografer känner jag inte heller till, men den beskrivs som ”ett väldigt muller”. Trots det så kunde det inte uppfattas oljud i lägenheterna av kommunens eller bostadsrättsföreningens representanter!

Vad är det som stör? Är det busstrafiken? Eller är det väldigt höga genomträngande ljud från biograferna som når in till bostäderna? Eller är det folk som borde bo på landsbygden där endast vindens susningar kan störa som bor i lägenheterna? Eller finns det något helt annat som till sist förklarar oljudet? Visst är detta ett spännande drama, kanske får vi en lösning på problemet när länsstyrelsen får det på bordet! 🙂

Kommentarer till: "Bullerproblem?" (14)

 1. Det är så i vissa föreningar. Klagar på ljud som stör och för att inte tala om störning när någon boende bestämt sig för att reparera ex göra om badrummet som förvisso medför lite ”oväsen” men går över på några dagar. Tror att vissa boende skulle bo på landet i en stuga där det är tyst och stilla. Själv försöker jag vända det negativa till det positiva om missljuden och tänk vad fint det blir med ett tex nytt badrum eller vad det nu kan vara. Blev mycket om lite kände jag nu!

  • Renoveringar kanske överskrider gällande gränser, men de är nödvändiga emellanåt. Nödvändigt ont, kan man kalla det… 🙂 Är man väldigt känslig för ljud så ska man inte bosätta sig i centralare delar av sta´n. Visst verkar det som att det handlar om sammangaddning, men svårt att veta.

 2. Det kan mycket väl vara biografen. Allt ljud sprider sig inte som ljud utan mer som vibrationer vilket kan vara väldigt irriterande. Sedan är det naturligtvis olika hur känslig man är. Med tanke på att det varit återkommande klagomål så tror jag inte det handlar om överkänsliga människor.

  • Ja, jag är tveksam. De klagar dock över ljud, vad artikeln säger i alla fall. Om man vet med sig att man är extra ljudkänslig bör man nog tänka till en gång extra var man flyttar in.

 3. Det finns människor som stör sig på det mesta, som att grannarna fäller ner toalocket för hårt, att barnen springer på golvet, att man duschar på morgonen osv. Det verkar som om man glömmer att man bor i ett flerfamiljshus och inte ensam i en villa.

 4. Vilket mysterium! Det ska bli spännande att höra vad slutresultatet blir.

  • Ja, det kan vara ”något”, det kan också bero på att det bostadsrättsinnehavare som inte är vana vid att bo i flerfamiljshus. Vad vet jag… Jag tänker som du, det ska bli spännande att få höra vad nästa utredningar leder till.

 5. Folk som klagar på ljud och oljud finns i alla hyreshus, även bostadsrätter skulle jag tro. Ibland har de rätt, oftast fel. Tror jag. På landet skulle de bo, bland susande björkar och humlesurr. Som jag. Även om jag bor i en (liten) stad.

 6. Ljud kan ju vara störand eoch vissa ljud stör men uppfattas inte på mätningar som görs. Jag bor ju i Stockholm och inne i stan och dte är sällan det är helt tyst. Ibland är det måsarna som skriker, särskilt op våren då de har ungar. DEt finns restauranger med musik, men efter klockan 23, som är regel, oftast även i hus är det tyst. På kanalen kommer den varmare årsirden olika båtar med hög musik men de passerar på några minuter. Sefan finns ett stort nöjesområde ”Under Bron” och d ehar tillstånd till att spela musik fram till två vissa lördagar och söndagar.
  Men i en stad är det inte tyst.
  Och kanske är mer lantliga omgivningar att öfredra i en del fall. Men då är det ju kansk ekor som råmar eller humlor som surrar.

  Men jag kan förstå att ljudet från biografen kan störa.Helt klart. Och just ett ljud som kansk einte just är mätbart.

  • Det är långt ifrån tyst här där jag bor också. Busstrafik utanför, ibland kan det störa mig, mest när jag sitter utomhus på våren, innan grönskan slagit ut ordentligt. Lantliga ljud uppfattas i regel som inte lika störande.

   Ja, jag vet inte vad jag tror i just det här fallet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: