Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Per Henrik Ling

Per Henrik Ling – säger det namnet dig något? Jag tror inte att jag hade känt till den mannen om det inte vore för att jag har bott i de trakterna han är född, har t.o.m varit inne i hans barndomshem om jag minns rätt. Eller om det var i ett samtida hus?

För de av er som inte kan placera namnet så är det den mannen som kallas för ”gymnastikens fader”. Han föddes i Södra Ljunga prästgård som ligger strax utanför Ljungby i Småland. Läser om honom på Wikipedia för att uppdatera mina gamla kunskaper.  Han föddes 1776, blev tidigt föräldralös, fyra år gammal dog pappan. Redan när han var nio år ”flyttade” han till Växjö skola. Varför, undrar jag, fanns det ingen skola i Ljungby på den tiden? Mellan Ljungby och Växjö är det inte så himla långt för oss nutidsmänniskor, vet inte riktigt, gissar 5-8 mil. Under 1700-talet tror jag dock det ansågs långt! Hursomhelst, endast några år därefter dog även hans mamma.

Han klandrades som 14-årig gymnasist för att ha misskött sina studier och även över dåligt uppförande. 1792 slog han sönder fönsterrutor hos rektorn och hos två lärare på skolan, han greps, rymde innan straffet hann utdömas. En liten illbatting, skulle kanske Astrid Lindgren kallat honom! Undrar om någon överhuvudtaget funderade över hur föräldrarnas död påverkade en så ung pojke! Det var säkert hårda tider under 1700- och början av 1800-talen.

Så småningom flyttade han till Köpenhamn några år och det var där hans intresse för gymnastik började. Något som var nytt för mig var att han även visade intresse för poesi och han författade ”dramatiska arbeten”. Han var vän med Esaias Tegnér finner jag också i Wikipedia-texten.

Det var hans egen ohälsa, kronisk hosta och reumatism, som gjorde att han kom in på gymnastikens område. För att finna lindring för sina krämpor började han med fäktning, 1805 fick han tjänst som fäktningslärare i Lund. Senare flyttade han till Stockholm där han utvecklade gymnastikens system, den så kallade Linggymnastiken.

1814 upprättades ett Gymnastiskt centralinstitut på  Hamngatan 19 i Stockholm där han var en av de viktigaste personerna bakom arbetet. Många förstod inte vikten av hans arbete, han kritiserades och en del kallade honom för charlatan.

Intressant att läsa om hans gärningar, en mångsidig ung man som säkert var ovanlig för sin samtid. Studerade när han hade råd, berest för den tiden, verkar ha haft en enorm drivkraft för det han trodde på samtidigt som han hade ett gott hjärta. Han hjälpte bla fattiga utan att förvänta sig eller begära någon motprestation. Han dog 1839, 62 år gammal.

Gymnastik- och idrottshögskolan är en fortsättning på hans initiativ och arbete.

Hur kom jag att tänka på den här mannen, kanske någon undrar. Jo, genom att lösa korsord där ”gymnastikens faders namn” efterfrågades! 🙂

Kommentarer till: "Per Henrik Ling" (13)

 1. Intressant att läsa hans levnadshistoria 🙂 I min hemstad, Norrköping finns Linghallen – där tillbringade eleverna på Högre Allmänna Läroverket – senare De Geergymnasiet sina gymnastik/idrottstimmar och där gick jag under åren 1968-1971 🙂 Här kan du läsa vad jag skrev om byggnaden 2013: https://ankistankar.blogspot.se/search?q=linghallen

 2. jag behövde bara läsa hans namn och sedan så visste ja! Välbekant minst sagt och en stor person inom sitt område 😀

 3. Kul med tankehopp sådär 👍

 4. Intressant.
  Korsord är bra. Tänk om man kunde minnas allt man lår sig av det.

 5. Nu fick jag en bra påminnelse om ”Gymnastikens fader”. Välbehövligt. Har glömt det mesta. Ling står staty utanför huvudentré till gamla GCI . Gymnastiska Centralinstitutet som sedan blev GIH- Gymnastik och Idrottshögskolan. Där jag jag mellan 1968. 1970 och blev då gymnastikdirektör. ja, det hette så då. titeln fanns kvar sen den tid då man även i utbildningen hade med sig sjukgymnastutbildningen. (Och jag fortsatte senare mina studier vidare…)

  Och tänk så bra korsord kan vara både för den som löser det och för andra. Stort tack!

  • Korsord är bra för hjärnan och precis som du skriver kan de föra med sig andra nyttigheter också.

   Gymnastikdirektör det låter pampigt… men jag förstår inte hur kopplingen till sjukgymnast är!? Har du arbetat som sjukgymnast? Eller som något inom gymnastiken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: