Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Det är inte klokt!

Ja, så sa jag för mig själv när jag hörde på TV:n att det är konstaterat att det är svårare att få arbete efter 40 års ålder! Det där har man hört under många år, men jag har tvivlat om det verkligen varit så. Jag själv märkte inget av det förrän i 60-årsåldern, eller strax under. Minns inte riktigt när jag började söka arbeta sista gången innan jag sa upp min sista fasta tjänst. 58-59 år, tror jag. När jag inte ens blev kallad till intervju till sådana tjänster jag ”alltid” tidigare tagit för självklart att komma till intervju, fick dem också oftast. När jag insåg faktum började jag snegla på bemanningsbranschen och tog mig så småningom dit.

40 år och åldersdiskrimineras vid jobbsökningar! 40-åringar är inte lika formbara som yngre, men då har de ju hunnit få erfarenhet, har driv och ork kvar. Framåt 60 år, ja, det kan jag mer förstå… att det inte ens var någon idé att kolla in mig 😉

Jag hann inte smälta detta förrän det togs upp om akutmottagningarnas långa väntetider i Rapport. Jag tror det sas att Södersjukhuset hade allra längst väntetider. Då gick mina tankar till min bloggkompis Maria65 som har erfarenhet av just Södersjukhusets akutmottagning. 🙂

Kommentarer till: "Det är inte klokt!" (33)

 1. Barn och barnbarn tillhör det området och det låter ju inte bra med sådana väntetider

 2. Väldigt intressant! Jag har läst om detta men har aldrig själv märkt av det. Jag fick mitt jobb i Peking som fyllda 57 år. Och senare fick jag jobb i Thailand som fyllda 62. Och vid 66 år blev jag erbjuden jobb i resebranschen (har jobbat där av och till under min lärarbana). Men kanske är det så att åldern spelar in inom en del branscher. Du har ju en annan erfarenhet och jag kan ju bara tänka mig att du och den kompetens du har skulle vara väldigt efterfrågad. Och det var den ju, inom bemanningsföretagen, men jag tänkte mig helt allmänt. Sjukvårdspersonal är en bristvara. Man ska vara rädd om dem.

  SÖS har jag ju erfarenhet av och att besöka akutmottagningen där. Men har alltid haft remiss med mig så väntan har inte blivit så lång. Men när väntrummen på akuten fyllss av förkylda patienter och liknande, som går dit i stället för till vårdcentralens akutmottagningar kan man ju också bli fundersam. Vet att i Norge, i varje fall Osloområdet, måste man ha remiss (om det inte är väldigt akut eller olycksfall) för att få komma in på akutmottagningen och kanske skulle det vara ett sätt att kunna ta hand om desom verkligen behöver akut vård och få ner väntetiderna.

  • De sista åren som t.v-anställd hade jag chefsbefattning och det var sådana arbeten jag sökte. Som sjuksköterska tror jag att jag hade fått tjänst, men ville inte arbeta som syrra på heltid på samma ställe… 🙂 Vad jag har hört så är andra länder betydligt mer positiva till äldre på arbetsmarknaden. Om det är så, vilket jag tror, så kan man undra varför?

   Jo, tyvärr så är det nog många fortfarande som söker akuten istället för att gå till vårdcentralen. Många har nog uppfattningen att de duktigaste läkarna finns på akuten! Det är inte sant… Remiss, ja, varför inte. Då måste det dock finnas tillgång till någon slags läkare dygnet runt. Men väldigt mycket kan vänta tills nästa dag. Om alla tänkte så skulle det inte bli så långa köer på akuten, tror jag. Får se hur det blir framöver. Om det blir någon förändring.

   • Det är ju nästan omöjligt att få kontakt med en läkare för att få en remiss. Då måste man till vårdcentralen där de usla och ointresserade läkarna jobbar. Dubbel kostnad för samhället att besöka två instanser. Tror inte att ngn med en förkylning sätter sig på tex sös ett halvt dygn. Såg inga såna när jag var där.

   • Inte med en förkylning, men jag tror nog att många andra som kunde behandlas minst lika bra via vårdcentralen söker på akuten. Det är svårt att ändra människors beteenden. På den tiden jag var mer insatt vet jag att många med kroniska smärttillstånd o.dyl sökte akuten. Med andra ord tror jag det finns olika saker man skulle kunna göra för att förbättra akutmottagningarna.

   • Det sista tror jag med. Att människor med kronisk smärta söker på Akuten eftersom det är svårt att få hjälp på andra ställen. Borde även finnas annan hjälp för gamla människor, speciellt dementa för dom blev jättestressade av att vara på en akutmottagning. På VC idag kan man inte behandlas för just någonting. Tyvärr. Högt blodtryck kan mätas och man kan få tabletter och samma vid diabetes typ 2. Men jag har aldrig hört talas om någon annan typ av vård som folk fått hjälp med just på VC. Jag tror att hela organisationen måste göras om så att människor får vård på rätt plats. Tanken med Husläkare var ju god men har aldrig fungerat. Inte i storstäderna iaf

   • Inte vet jag vad du har för erfarenheter av vårdcentraler, men jag har helt annorlunda erfarenheter. Tyvärr så fungerar inte husläkarsystemet, där är vi överens.

   • Kan vara ett Stockholms problem. Men här får man sällan hjälp på VC och inte remitterar dom heller.

 3. Hos oss är det många yngre som får jobb, nyutexaminerade. Men, det beror inte på att vi åldersdiskriminerar utan på att det inte är några andra som söker. Får vi tag i någon med mer erfarenhet någon gång så snor vi åt oss personen snabbt som ögat (om allt annat är okej alltså).

 4. Visst är det konstigt att åldern verkar betyda mer än yrkeserfarenhet.När man blivit lite äldre så behöver man oftast inte vabba så ofta och det borde ju också väga över till fördel för mognare arbetskraft.

  Såg inslaget om Södersjukhuset – skrämmande att så många, speciellt äldre får ligga och vänta så länge på akuten. Har erfarenheter av dåligt bemötande på akutmottagning både med min mamma och min farmor. Det är många år sedan, så detta med väntetider är inte något nytt fenomen, men tycks tyvärr blivit ännu sämre.

  Dåligt bemötande borde det inte vara någon gång.

  • Ibland är det oundvikligt att det blir långa väntetider. Det kan komma in olycksfall som måste tas om hand bums. Men det sker givetvis inte alltid. Många äldre skulle säkert må bättre av att bli bedömda av Vårdcentralsläkare och att de skulle kunna remittera in dem direkt till vårdavdelning om sjukhusvård behövdes. Men då måste det förstås tillgång till kompetenta vårdcentralsläkare vara tillgängliga dygnet runt. Plus att riktlinjerna mellan sjukhus och vårdcentral förändrades, det sistnämnda borde inte vara så stort problem. Svårare att täcka hela Sverige med öppna vårdcentraler dygnet runt, personal- och kompetensmässigt.

 5. Det är intressant det där med vilka arbetsgivarna väljer. I vissa fall kan jag förstå att man vill ha yngre för dom är billigare att ha som anställda men sedan kommer några år då dom är hemma och vabbar mycket – då måste ju 50-60 åringar vara smartare att ha som anställda? Och idag är ju ”äldre” vassa som sjutton vad gäller datorer och teknik.
  Akutmottagningar…. jesus vilken väntan. Jobbigast för dom som kommer in och har väldigt ont och som får vänta länge. Och alla dementa som var där. Det blir en för stökig miljö för dem

  • Många äldre är väldigt alerta och duktiga i sina arbeten, så visst är det konstigt att de ratas redan i första omgången!

   Akutmottagning – jag kom in dit en gång och hade väldigt ont, fick vänta länge för det var glashalt ute och massor med ben och handledsfrakturer hade kommit in. Men jag fick ett bra bemötande, även om det blev många timmar på akuten. Minns inte men jag kom in under förmiddagstid och kom hem lagom till nyheterna 19.30. Jo, jag hade brutit handleden, benen låg förmodligen mot varandra och skavde… En annan gång hade bröt jag den andra handleden, men hade inte alls den smärtan då.

 6. Det ser då inte ljust ut för barnbarnen. Det fattas människor inom många branscher så det låter väldigt konstigt egentligen. Erfarenhet måste väl ändå vara ett stort plus? Trevlig helg.

  • Allt kan bli bättre, säger den som ständigt är optimist! Sköter vi integrationen av våra nyanlända så kommer vi att ha arbetskraft Tar vi inte vara på dem utan ser dem som problem. Ja, då kommer vi nog få stora problem i framtiden, tror jag.

 7. Jag tycker det är väldigt skrämmande att det är så men jag är inte det mista lilla förvånad. Bekräftar bara vad jag misstänkt . Sedan tror jag att det kan skilja lite mellan olika yrkesområden men visst ligger åldern en i fatet.

  Tråkigt att det ska vara så för jag tror att blandade åldrar skapar en bra balans på en arbetsplats. Lite äldre har en gedigen erfarenhet och vabbar dessutom inte medan yngre kanske är lite ”hungrigare”.

  • Visst är det skrämmande. Samtidigt så pratas det om höjd pensionsålder! Vad ska de försörja sig på om inte arbetsgivarna är intresserade av dem?

 8. Väldigt konstigt om 40-åringar har svårt att få jobb. Då tänker arbetsgivaren fel, anser jag. Har de arbetat inom t.ex. sjukvården tidigare så har de har ju viktig erfarenhet och kunskap som inte de nyutexaminerande har. Jag tror inte att de åldersdiskrimineras inom sjukvården, för där fattas det ju personal överallt. Om det är så inom andra yrkeskategorier så är det ju förskräckligt.
  Ang. akutmottagningarna och deras väntetider, så anser jag att en del av det beror att så många söker akuten utan att egentligen behöva det. Så klart att det blir väntetider när pat. med bl.a. småsår, blåmärken, endagsfeber, hosta, ontimagen… etc.etc. upptar tid och plats.
  Ibland söks akuten också när en pat. har haft ont i ett knä (artros) i ett par år, men nu tycker att det räcker. Trött på att ha ont – vill träffa en doktor snabbt – söker akuten.

  Men jag kan lova att en person med t.ex. hjärtbesvär inte behöver vänta ( jag har varit med min dotter… och då gick det i il-fart).

  Hur ska man lösa de långa väntetiderna? Ta kontakt med vårdcentralerna i första hand. Ringa sjukvårdsuppysningen för råd, låta akuten få ta hand om det som är allvarligt.

  • Sant. Ibland undrar jag om några sökande avvisas från ”akuten” och blir ombedda att söka via vårdcentralen. Många kan behandlas redan där.

   Jag tror dock att något mer drastiskt behöver ske. Antingen göra som ovan, att alla inte får stanna kvar på akutmottagningen t.ex. Men hur man än gör så tror jag att det ibland blir långa väntetider, det är oundvikligt, t.ex en större olycka inträffat, eller när det är extraordinärt halt för att nämna ett par saker. Folk är folk och det är inte lätt att ändra på deras beteende. Information är lätt att ge, men vi människor är inte mottagliga för mycket information förrän vi verkligen behöver den.

 9. Måste förtsätta här. Så klart att jag inte kan lösa akutmottagningarnas problem, men det finns många som söker akuten i onödan. Får vi bort dem så skulle edt lösa en del av problemet, tror jag.

 10. Hej, jag blev uppsagd i början av 90-talet pga arbetsbrist. Jobbade på ett handelsbolag som gjorde affärer med Ryssland men när kollapsen kom så slutade man helt att handla med dem. Jag jobbade som ekonomiansvarig och hade över 20 års bankerfarenhet i bagaget. Jag var inte fyrtio fyllda. Det första som förvånade var när jag skulle skriva in mig på Af. Det fick jag inte” Först skulle jag vara arbetslös! Jag baxnade o sa att jag minsann inte tänkte gå en dag utan arbete…Sen märkte jag att jag varit ganska kaxig för precis som du säger så fick jag inte ens komma på intervju på flera jobb där jag garanterat hade passat. Till sist fick jag dock ett mammavik på en japansk firma, och där trivdes jag ypperligt. Och ärligt så var jag ju då på toppen av min förmåga, dottern vuxen, inga vab-dagar eller risk för att jag skulle skaffa barn igen. Jag förstår fortfarande inte hur arbetsgivare resonerar???
  Sjukvården är ett kapitel för sig, utrymmet räcker inte till för några utlägg men det är rent eländigt. Det känns som att det är elefanten i rummet, för stort och helt ogreppbart

 11. Är ju bara 49 år fyllda här men undrar hur det ska bli i framtiden.
  Tänk om jag fastnar här nu bara för att jag om några år pga min ålder inte är att tänka på för ett annat arbete.

  Hujeda mig säger jag bara.

 12. När jag sökte mitt senaste jobb var det 27 sökande och jag fick jobbet. Skillnad inom vården där kan man jobba tills man själv behöver omvårdnad 😅. Håller man sig frisk och har en bra fysiks grund så att man orkar så finns det jobb inom detta område i alla fall.

  Ha det gott!

  • Du glömde berätta hur gammal du var du sökte jobbet 🙂 Jo, inom vården så behövs alla i dagens läge. Annat var det i början av 90-talet, då var det anställningsstopp och nedskärningar i vården. Allt går i vågor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

<span>%d</span> bloggare gillar detta: