Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Självkörande fordon

Idag var jag på en föreläsning via Senioruniversitetet som handlade om ”Självkörande fordon”. Rätt använd teknik är spännande och självkörande bilar är här redan. I Kista går en liten minibuss en liten rutt, har en fart på 7 km/tim, den kör  folk mellan olika allmänna kommunikationsmedel. Skriver inte detaljer, för jag minns inte 🙂 Däremot så kommer tekniken att utvecklas mycket inom de närmaste åren, eller tas i bruk betydligt mer kanske jag skulle uttrycka mig för att vara tydlig.

Så fick jag veta att mellan Södertälje och Jönköping är det teststräcka för självkörande bilar eller om det var självkörande bussar. Endast på teststadiet, allt måste förstås testas väldigt noggrant innan man släpper lös tekniken.

Ikväll ska Teknikens värld ta upp samma ämne, jag tipsar om ifall teknikintresserade läser det här, eller framtidsintresserade. Föreläsningen var jätteintressant och publiken var nog både för och emot den här utvecklingen. 🙂

Jag brukar inte titta på Teknikens värld, men ikväll ska jag göra det, i SVT2 kl 20.00. Ser att det krockar med Husdrömmar, men svtplay finns också när det kör ihop sig 🙂

Kommentarer till: "Självkörande fordon" (19)

 1. Min man har åkt i Kista-bussen. 🙂 Tror att den är populär, de skulle höja hastigheten, men (reserv)föraren måste gripa in ibland, mest tror jag f a andra parkerat ivägen. Spännande i alla fall, särskilt för oss körkortslösa…

 2. Men tänk ändå vad man med hjälp av tekniken kan åstadkomma. Men visst, det gäller att allt testas ordentligt så att fordonen inte skenar i väg bara!

  • Jo, det handlar om människors säkerhet. Men det händer olyckor även med vana förare vid ratten. Mänskliga faktorn. Visst är det spännande?

 3. Ska kolla på det nu. Intressant. Om tio år tycker vi nog att det är normalt

  • Förmodligen. Föreläsaren jag lyssnade på var mer inriktad på svenska förhållanden, mer detaljer. Men intressant att få information från annat håll också, mycket var gemensam info förstås. Konstigt hade det varit annars.

 4. Vad roligt att du skriver om detta. Såg just i kväll Tekniken värld där detta togs upp. Spännande! Kan tänka mig att det var en intressant att lyssna till föreläsningen.

 5. Tittade inte på programmet. Men undrar om det kanske blir ännu större problem med förarlösa bilar när väderförhållandena är knepiga

 6. Då det händer en olycka, vem är då ansvarig? Bilägaren som inte kört? Biltillverkaren? Mjukvaruföretaget (om det är en underleverantör)? Kanske programmeraren?
  Det finns många kvistiga frågeställningar.

  Ett exempel: En T-Ford från 1920-talet hade bromsar bara bak. De var dessutom svaga. Bilen kördes på ett speciellt sätt, den hade tre pedaler, en för körning framåt, en för broms, och en för bakväxeln.
  I en nödsituation sägs det att man skulle trampa på alla pedaler, och sikta på det som såg billigast ut.
  Undrar hur en självkörande bils dator bedömer vad som är bäst att köra på, då ingen annan möjlighet finns?
  Kör den på nånting dyrt eller på ett barn?

  • Den frågan tog hon upp. De har en del ”knäckfrågor” kvar, förstås, bl.a denna. De räknar med att det kommer att ske färre olyckor. men när de händer, vem är ansvarig? Det måste till nya lagar runt detta, trodde/sa vår föreläsare, som är forskare och direkt med mitt i smeten i det här arbetet- Mycket intressant att lyssna på.

   En annan sak, när det blir ett fel på bilen, så kommer den köra åt sidan och parkera. Det betyder att den inte kan köra på alla vägar. Ska den kunna köra på motorvägar? Ska den speciella ”spår” där inga andra bilar får köra? Ja, en hel del frågor till innan de är ”på banan”, men utvecklingen går rasande fort, enligt henne.

   Din sista frågeställning i din kommentar tog hon också upp, ska den välja barnet eller pensionären? 🙂

   Synd du inte var med och lyssnade, du verkar vara inne på tänket! 🙂

 7. Jag jobbar ju i Kista så jag hörde talas om ngn provtur men hann inte riktigt den dagen. Spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: