Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Vem uppskattar vildsvin?

(s.k free image, jag har egna bilder på tranor men är för lat att leta upp dem just nu)

Det är många som inte gillar vildsvinens framfart på jordbruksmarker, skogsmark o.s.v. På en del ställen har de grävt upp väldigt mycket, förstår markägarnas irritation. Vildsvinen ökar i antal också, som bekant.

Här på mina breddgrader har vi snö, frost och ingen vår i sikte, om man bortser från ljuset. För nu är ljuset tillbaka på allvar. När jag vaknar på morgnarna tror jag ”att jamen idag har jag väl sovit alldeles för länge”! Det är så himla ljust, tycker jag, men när jag tittar på klockan så visar det i regel något mellan 07.00-07.30.

Någon dag under den senaste tiden så läste jag i lokaltidningen att första tranan kommit till Horborgasjön som inte ligger alltför många mil från mig. Frågan var hur den skulle klara sig, men där hade vildsvinen gjort en insats, bökat upp jord så tranorna kommer åt mat och tros överleva. Sedan har jag inte sett någon rapport om tranan fortfarande är kvar där och inväntar fler kompisar eller hur den klarar sin tillvaro där vid sjön.

Idag har vi strålande solsken och drygt -6 grader minus kl 08.30. Kyligt för en trana, misstänker jag.

Kommentarer till: "Vem uppskattar vildsvin?" (20)

 1. Ja de möter nog en vintrigare värld än tänkt flyttfåglarna. Förra året såg jag de första flyttfåglarna redan den 13 mars här hos oss. I år lyser de med sin frånvaro!

  • Kyligare än vanligt… brukar vara kalla vindar när jag åker dit och tittar på dem ibland. Länge sedan nu! Men nog brukar det vara mest barmark även om det kan finnas snöfläckar! Ja kallt och svårt att finna mat.

 2. Första gången jag hört att vildsvinen gjort något bra. Annars är det ju bra om fåglarna väntar lite med flytten i år tills snön smält undan och det blivit varmare. Känner igen mig i uppvaknandet på morgnarna. Tror också att jag försovit mig för att det är så ljust.

 3. Jägare uppskattar vildsvin? Man tänker sällan på sånt när man bor i betongen.

  • Tror även jägarna tycker de är för många. De har ökat väldigt mycket i antal de senaste 10-15 åren. Vildsvinskött har jag ätit en gång, väldigt gott. Det borde bli smidigt för jägarna att få dem kontrollerade och sålda via någon mellanhand. Vilt kött saknar jag i mina butiker.

   Ni inne i storsta´n har dem inte än, de ska förstås inte vara där. Men de kanske lyckas irra in där också med tiden.

   • Det springer rådjur och rävar på gården men inga vildsvin ännu. Vi får se.

   • Rådjur och rävar är illa nog. Men om vildsvin kommer in i tättbebyggelse misstänker jag att de kan bli så stressade av miljön att de kan bli farliga för människorna. I skogen tror jag inte de gör oss nå´t illa om de inte blir överrumplade.

 4. Vildsvinen vet jag har ställt till det på många platser även i Sörmland och det blir ju fler och fler även om de skjuts av.
  Ja, dags för tranorna att komma. Undrar hur tranorna klarat sig förr om åren, men kanske har det då inte varir så mycket snö och kallt. Spännande att höra om det kommit fler tranor.

  • Dom brukar ju anpassa sin ankomst efter väderleken. Jag har tänkt åka och titta på dem år, jättelänge sedan sist. Ska kolla in på nätet, de brukar ha en sida med hur många tranor som landat vid sjön. När de börjar bli många hör man om dem även på radio och TV. Efterlängtade kändisar.

 5. Lite synd om tranorna som kommit så tidigt … bra att vildsvinen bökat upp marken lite. Vi har gott om vildsvin här också – ser spår efter dem bara ett stenkast bortom tomtgränsen och hoppas de håller sig där …

 6. Vildsvinens framfart här brukar inte vara så positiv. De går in i trädgårdar och bökar upp gräsmattor. Roligt och läsa att de även gör nytta.

 7. Alla vårtecken är välkomna! Här i södra Finland är våren också kallare och senare än vanligt.

  • De senaste åren har vi haft tidiga vårar, men 1985 hade vi snökaos både den 10 april och 30 april. Ett par mil utanför Jönköpng fick man ställa in majbålet valborgsmässoafton för snön vräkte ned och dolde högen som skulle eldas. 🙂 Minns det året för jag hade en liten bebis, distr.sköterskan hade tänkt komma hem till oss valborgsmässoafton, men sköt upp besöket. 🙂

 8. Vildsvin vet jag egentligen inte så mycket om, mer än att de förökar sig ganska mycket och breder ut sig i landet. Många tycker att de är för många.. och så är det kanske. Vet inte heller när det är jakttid på dem.
  Konstigt nog så tycker jag att ”jägarna” är väldigt tysta i vildsvinsfrågan. Varför agerarar inte de mera så att vi kan få köpa vildsvinskött i affärerna? Tycker att det kan ödsla tid och kraft på vildsvinen istället för på vargarna.

  • Vargfrågan har varit så infekterad så där håller jag mig tyst numer.

   Vildsvinen tror jag kan jagas året om. Problemet är hur man får köttet besiktigat osv. Annars tror jag det vore större intresse att jaga dem, med betoning på tror, för jag vet inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: