Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Apropå viktkurvor

Alla vi som har eller har haft små barn vet ju hur det mäts och vägs under barnets första tid. Från de ligger i mammas mage och några år framåt. Flitigast med mätningar är det under graviditeten och barnets första år utanför magen.

En bloggvän, Znogge, skrev idag ett inlägg där hon bl.a nämnde sitt barnbarns vikt och längd. Lilla barnbarnet är fem månader så hon är i den åldern då det följs flitigast. Under tiden jag kommenterade det inlägget föddes det här inlägget där inne i hjärnkontoret! Min ena son följde nog kurvorna inom ”medelvärden” hela tiden, medan den andre var liten från start och låg utanför ”medelvärden” i stort sett hela tiden, om jag minns rätt. Det poängterades dock att det viktiga var att han följde sin egen kurva – och det gjorde han. Man kan tycka vad man vill om dessa kontroller under fostrets och sedan barnets tidiga utveckling, trots allt är det i bra syfte!

Sedan löpte mina tankar vidare…. Tänk om vi skulle vägas och mätas hela livet, hur många av oss skulle hamna inom normalvärde då? Med handen på hjärtat, ur hälsosynpunkt skulle det förmodligen vara lika viktigt för oss, som för de små människorna. Men vilket liv det skulle bli på svenska folket!

Tanken roar mig, och jag kan med en gång säga att jag inte skulle följa normalvärde-kurvan, ligga litet i överkant! Det vet jag utan någon mätning och vägning. 🙂

Kommentarer till: "Apropå viktkurvor" (13)

 1. Jag håller med fullständigt. Det är bra att barnens utveckling följs men det får onte gå till överdrift. När det gäller vikten så verkar det som det borde kollas bättre för större barn och tonåringar där det både finns anerekteiska problem och i andra änden fler och fler överviktiga. Där tycker jag att föräldrar borde få mycket mer stöd. Vi har en tendens att följa efter utvecklingen i USA och där är detta ett stort problem. Så vill vi väl inte ha det?

  • Helt riktigt! Bra tankar! Nej, inte vill vi följa efter USA, men vi gör det i det allra mesta – så tyvärr, tror jag vi hamnar där…

   Kanske det vore nyttigt även för vuxna!? Å andra sidan vet vi när vi ligger fel, men kanske, kanske, någon skulle bromsa in och se över sina levnadsvanor!? Observera, jag förespråkar inte obligatoriska kontroller! Trots att tanken roar mig.

   • Jag har aldrig haft något jobb där man kan få regelbundna hälsokontroller. Ibland önskar jag att det hadefunnits.

   • Jag var endast 16 år när jag började min första anställning. Då var det nog obligatoriskt att så unga arbetstagare skulle ha hälsokontroller. Tror de upphörde vid 18 års ålder. Nej, sedan har det endast varit några enstaka kontroller.

 2. Ur kostnadssynpunkt för samhället skulle vi alla tjäna på att fortsätta följa kurvan fast få gör det. Jag behöver inte en våg för att se att min kurva skulle passa bättre för en 20 cm längre kvinna 😁

 3. Jag läste samma hos Znogge … och tänkte förstås direkt på mina egna söner 🙂 Läste sen hos Ditte om alla träningsmöjligheter i alla parker i Peking … det är en bra grej tycker jag 🙂
  Tack för ditt mejl – jag har inte hållit på så länge med Postcrossing och inte varit jätteflitig heller – jag heter där AnkiA – jag hittade dig och såg att du var du 🙂
  Ha en fin fortsättning på fredagen!

  • Haha, ja, det var ju tur att jag var jag 🙂

   Träningsredskap har vi också i städerna, men sällan man ser någon där. Tror vi är litet för blyga för att träna inför öppen publik. Om det inte är på gym förstås! Ska kolla in dig på PC. Tack!

 4. Ha ha… ja jag skulle inte heller följa ”normalkurvan”. Inledningsvis för smal för att – du vet runt 40 så där – helt plötsligt starta en annan kurva som sannolikt inte alls skulle följa några normalvärden 😉
  Min son är lite likadan – inledningsvis för liten och ynklig för att sedan spränga alla gränser (inom loppet av tre månader för övrigt). Nu, som vuxen, tror jag förvisso att han skulle kunna platsa bland ”normalvärden” vad nu det är 😉

  • Jag misstänker att normalvärde skulle ligga mellan 25-29 i BMI eller vad det nu är som rekommenderas i den skalan.

   Jodå, jag vet vad som händer i 40-årsåldern, för många av oss. 🙂

 5. Ja, vad är normalt och inte? Vem bestämmer det?
  Så olika i olika länder. En brittisk väninna till mig bodde ett tag i Tyskland och födde där sitt 4:de barn, de övriga födda i UK. Där klagade de hela tiden på att barnet var för litet. Hon visade då pappren med mått och vikt från de tre andra barnen, samma resultat som nr 4, men fullt normalt i UK, men för litet i Tyskland. Människor är generellt betydligt kortar i UK än i norra Europa. Så så var det!
  Önskar dej en fin helg!

  • Ja, en faktor som är nog så viktig att tänka på. Var föräldrarna kommer ifrån och hur ser deras snittvikt och snittlängd ut.

 6. Fy vilken hemsk tanke att bli kontrollerad hela långa livet, ge mig din vikt och BMI, duger du inte kan du antingen ändra på dig eller dö. Så känns det.,.
  När jag väntade mitt enda barn hände det konstiga att jag gick ner i vikt, inte lite och i början utan jag vägde mindre vid förlossningen än när jag var på BVC första gången!! medicinsk sensation, hjälp barnet växer inte, ät! Vispgrädde och fet mat ordinerades, o när dottern föddes vägde hon helt normala 3,5 kilo. Men mamman, jag, var tio kilo lättare än innan jag blev gravid. Kan ju bara säga att det var mitt livs bantningskur!

  • Du måste vara ett medicinskt unikum! Absolut. Att gravida går upp väldigt få kilo är väl inte så ovanligt, men att de går ned 10 kg, trots att ett barn ligger i magen det är du nog ganska ensam om att ha varit med om. Du tog endast en sådan bantningskur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: