Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Jane Eyre

För knappt två veckor sedan lyssnade jag på en föreläsning om systrarna Brontës liv och författarskap. Samma dag lånade jag Charlotte Brontës ”Jane Eyre”, en bok på nästan 600 sidor. Så tjocka böcker är inte mina favoriter, nästan varje gång jag läser så långa romaner brukar jag tycka att boken skulle vunnit på att kortats ned cirka 100 sidor. Efter drygt 400 sidor känns det ofta som tugg, medan boken fascinerar mot slutet igen.

Jane Eyre är en kärleksroman ur en helt annan tid. En fin skildring om en fattig, föräldralös flicka som vi får följa från att hon är  ett litet barn och fram tills hon är en mogen kvinna. Hur hon förälskar sig i sin ”husbonde”, ingen bonde, men väl en man med en betydligt högre ekonomisk ställning i samhället. En relation som inte var gångbara i den tidens England. Det visar sig förstås finnas många hinder på vägen för trygg kärlek…

Boken skildrar också den tidens koppling till religionen, hur styrda människorna var av Bibeln och av sin Gud.

Efter att ha läst varje sida i boken så tycker jag att alla sidorna har berättigande. Vackert skriven, bra flyt i texten, intressant innehåll och efter cirka 400 sidor så stegras historien och mitt intresse hålls absolut på topp ända till sista sidan. En fantastiskt bra roman även så här cirka 150 år senare då vi lever i ett helt annat samhälle. Visst är det fascinerande!?

Kommentarer till: "Jane Eyre" (12)

 1. Många år sedan jag läste den, men minns att jag gillade den mycket! Kanske dags att läsa den på nytt – tror jag har den i mina gömmor.

 2. Kollade men den finns bara som ljudbok på engelska. Synd. Eller så kanske det blir bättre på originalspråk.
  Riktig klassiker om den ännu känns aktuell

  • Är du duktig på engelska, van att lyssna på engelska texter så har du säkert stor behållning av den här boken. OM du gillar den här sortens litteratur.

   Om du lyssnar, hoppas jag du skriver vad du tycker om den. Jag har ingen aning om du och jag har samma smak vad gäller litteratur 🙂

 3. anna-lena sa:

  Håller med helt. Gillar även filmen. Romantik som passar mig.

  • Det är nog inte värt jag kollar filmen nu när jag har boken färsk. Brukar bli besviken på filmer efter att ha läst en bra bok. I boken kommer så mycket mer fram…

   Kul att även du gillar boken! Kärlek blir ju aldrig för gammalt!

 4. Har inte läst boken och inte sett filmen men detta är ju ett ämne som ständigt är aktuellt. Och visst är det roligt med det ”gamla som står sig”. Tack för tipset. Jag blev intresserad av att läsa boken och har den nu på läslistan.

 5. en fantastisk bok som verkligen står sig i längden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: