Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Jag bor ganska nära mässområdet i Jönköping. Påskhelgen är vikt för motormässa sedan många år. Jag gillar påsken, men motormässan drar med sig både nedskräpning och ett otroligt mansöverskott. Många polisbilar och  -bussar har cirkulerat här, allra helst kvällstid. Helikoptrar har surrat i luften, timme efter timme. Läser i tidningen att p-platserna runt vårt köpcenter A6 såg ut som slagfält, många har tagits för fylla, någon har ertappats med att köra bil utan körkort. Jag misstänker att alla varit män. I alla fall kan jag inte se någon kvinna på bilden. Tidvis har trafiken stått stilla på motorvägen långa köer till avfarten mot Elmia-området. Så här är det varje år så det är inte så mycket att orda om.

Det som var nytt för i år, eller om jag inte tänkt på det tidigare är att gångbanorna verkar vara till för männen. De flyttar sig ytterst ogärna, trots att de går flera i bredd och jag kommer ensam ”mötande”. Jag vägrar gå ut i gräset för att de ska bana sig fram flera män i bredd. Idag blev det kollision. Jag stannade på gångbanans kant mot gräset för jag såg att den mannen som kom närmast mig varken såg eller hade en tanke på att det kunde vara andra som också hade tillträde till trottoaren. Han gick på mig – och fortsatte som inget hänt. Tja, litet snopen blev han nog, en kvinna som inte flyttade på sig! 🙂 Ingen pojkvasker, tippar på att de här männen var drygt 40 år i alla fall, förmodligen runt 50, gissningsvis på väg mot mässan!

Det gick bra, jag är ganska stötsäker. Men om jag hade varit en liten gumma på 80-90 år med rollator – hur hade det gått då?

Gissningsvis putsar de här männen och vårdar sina bilar väldigt väl. Det är dags att de börjar SE andra människor också! 🙂

Snart är det slut på eländet och jag kan promenera vart jag vill utan risk för att behöva trängas.

Kommentarer till: "Mansinvasion i Jönköping" (16)

 1. Bravo! Fint att du inte flyttade på dig.

   • Jag funderar över en annan sak. Om du hade varit en ung kviina… tror du att du hade blivit uppmärksammad då?
    Jag tycker mig märka att jag själv verkar vara osynlig ibland. Har fått för mig att det beror på min ålder….

   • I detta fall tror jag inte det haft någon betydelse. JAg tror inte han överhuvud taget såg mig eller bekymrade sig för om någon kom där. En raksträcka, men han kollade inte framåt en enda gång så länge jag kollade in honom. I andra fall kan det mycket väl ha betydelse att många män är artigare mot yngre än mot äldre kvinnor.

 2. Bra att du stod på dig! Man undrar var respekten för sina medmänniskor tagit vägen. Undrar om den fastnade under eller i bilen. Jag hade blivit tvärilsk om detta hänt mig…Förstår ju att du också blev det.
  Och måtte dessa nu försvinna från stan så att det kan bli lugnt igen.
  Önskar dig en fin söndag och utan att bli knuffad på.

  • Nej, jag blev faktiskt inte så arg idag, mer road över vissa människors oförmåga att visa respekt och hänsyn till sina medmänniskor.

   Hur det såg ut nere i city vet jag inte, jag har inte varit där i påsk. Men någon annan påsk då jag var nere i city ett par förmiddagar en påskhelg blev jag förfärad över allt skräp, som några timmar senare var borta. Dagen efter likadant! Helt klart är det en viss kategori lortgrisar som kommer till motormässan år efter år. Vi har många andra mässor under året, en del återkommande. Men aldrig jag ser sådant nonchalans och nedskräpning efter dem.

 3. Hugos matte sa:

  Det är tyvärr inte självklart för alla att visa respekt, när man möts på en trottoar. Går man i bredd så släpper man naturligtvis förbi en ensam mötande. Samma sak hände mig i vinter, jag flyttade mig inte, hade då behövt gå ut i cykelbanan, men eftersom jag förut har halkat där och slagit i bakhuvudet, så vägrade jag. Men jag fick gapflabb och hånfull vinkning efter mig.

  • Bedrövligt, men så är det. Slog du i huvudet så hårt att du uppsökte sjukhus eller var det av mildare slag? Som du beskriver deras bemöande så gissar jag att det var yngre killar, kanske i 20-årsåldern?!

 4. Jag väjer nästan aldrig när jag möter människor, om de inte ser ut att ha svårt att röra sig (som de med till exempel rullator). Folk i grupp blåvägrar jag att flytta mig för. Såklart går jag in i människor titt som tätt, men finns inget samspel ( ser jag att den andra är på väg att maka på sig kan jag också göra det) så får det väl bli kollision tänker jag. Intressant det där. Hur folk är även i dessa möten.

  • Jag underlättar gärna, kollar hur den/de mötande tänker göra. Jag bereder gärna plats för andra, när det finns ett samspel, hela livet är ett sampel i samhället, tycker jag. Men när egot träder in, det här gänget borde lära sig se framåt…. och inte bara på varandra. Den som gick närmast honom sa precis innan krocken att han skulle akta sig, men då var det redan för sent, trots att jag stod stilla. Hur tänker du när du aldrig, eller väldigt sällan flyttar dig? Tycker du alltid den mötande ska bana väg för dig? Varför i så fall? Jag misstänker att jag kan ha missuppfattat dig!?

   • När jag anser att jag är ivägen, då väjer jag. Inte om jag går på rätt sida av vägen och möter en som går på fel sida (om det inte är någon som jag ser har svårt att röra på sig), inte heller för människor i grupp. Finns inget samspel är min rätt till vägen lika stor som den mötandes, har vi inget samspel så blir jag en liten bulldozer. Händer oftast vid möten ned ungdomar eller män.

   • Killgäng tycker jag kan uppföra sig så, men i sista stund viker du undan om jag håller mig på min kant, tycker jag. Dumheter försöker jag bemöta med dumheter, i andra fall är jag smidig. Önskar att fler vore så. Vänlighet i samhället ger vänlighet tillbaka i längden.

 5. Man slutar aldrig att förvånas över hur ohyfsade vissa individer kan vara. Bra att du stod kvar och att du stod pall!

  • Jag hoppas att sådana kvinnor som står kvar lär honom att ha koll på andra människor, inte bara på sina egna kompisar. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: