Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Hornborgasjön 2018

Igår hade vi ett underbart vårväder i mina trakter, kanske i hela Sverige?

Jag och en väninna gjorde en utflykt till Hornborgasjön för att titta på tranor. Upptäckte att där fanns väldigt många svanar också, för visst är det svanar, alla de vita fåglarna? Oavsett fågelart så är det en mäktig känsla att stå där, bland alla andra människor, och bara titta och lyssna till fåglar i sådant stort antal.

Tranorna räknas varje dag under den här perioden de mellanlandar vid Hornborgasjön för att sedan fortsätta sin resa norrut. Igår var det ”störning” i räkningen men drygt 15.000 tranor tror jag säkert var på plats, med tanke på de närmast föregående räkningar. Lågt räknat.

Jag hade behövt ha stativ med mig för att få riktigt tydliga bilder.

Solen sken, mat fick de här, jag tyckte att tranorna borde fått lust att dansa! Men inte en enda trana bjöd upp till dans. Har aldrig lyckats att få se någon storslagen trandans, men antydan till dans har jag sett flera gånger. De gångerna trodde jag att vädret inte var tillräckligt vackert, för ofta är det kallt, småruggigt, litet regn i luften. Kanske vill de ha dåligt väder för att dansa? inte vet jag. Oavsett dans eller ej, så är det mäktigt att uppleva så många fåglar på plats.

Vid ett tillfälle måste det ha varit något som oroat tranorna, för de flög upp i stora flockar. Vi spånade om de hade kommit överens om att nu drar vi norrut. Men de kom tillbaka efter en kort stund. Det kanske var ett ”träningspass” tänker en ovetande människofigur. 🙂

När vi hade sett oss mätta på tranorna så reste vi hemåt igen med ett par stopp. Ett för att handla i ”Falbygdens Ost”, där vi köpte knäckebröd och ost. I den butiken finns så mycket läckerheter så väninnan och jag konstaterade att det var tur att vi inte tog någon korg. Vi hade bara våra händer att hålla varorna i. Med korg hade vi nog plockat på oss mer än vi gjorde nu…

Därefter gjorde vi ett stopp för att få litet mat i magen. Det smakade bra. En trevlig vårutflykt blev det!

 

 

Kommentarer till: "Hornborgasjön 2018" (17)

 1. Dit skulle jag också vilja någon gång, inte för att jag egentligen är fågelintresserad utan mer för den sannolikt mäktiga upplevelsen.
  Här var det riktigt aprilväder igår med allt från smärre snöstorm till ösregn till dimma och dis och till slut solsken. Det verkar med andra ord som om ni hade bättre tur med vädret!

  • Trist väder ni hade, typiskt aprilväder låter det som.

   Jo, det är mäktig känsla att uppleva ett så stort antal tranor. Jag tycker fåglar är vackra, men totalt okunnig! 🙂

   • På min nivå när det gäller fåglar alltså 🙂
    Ja det var nog ett typiskt aprilväder, ser bättre ut idag tack och lov!

 2. En härlig utflykt! Visst är det ett mäktigt skådespel med alla tranorna! Falubygdens ostbutik är fylld med delikatesser, så ni gjorde nog helt rätt som inte tog någon korg 🙂

 3. Mäktiga bilder du kommer med. Så stora fåglar blir i mängd blir ju lite extra.
  Jag har haft förmånen av att vara med på ringmärkning av fåglar en dag. Då var det små, små fåglar som fastnade i nätet men oj så skickliga ringmärkaren var på att hantera dem. Att bedöma vikt, ålder, vingspann och fettmängd bl.a. Jag blev otroligt imponerad.

  • Det låter verkligen spännande att vara med vid ringmärkning! Mmm jag blir också imponerad av sådan kunskap, jag skulle åtminstone vilja kunna säga vad det är för sorts fåglar jag ser runt mig 🙂

 4. Det var jätte längesedan jag var och tittade på tranorna i Hornborgarsjön. Så bra att du tog mig dit igen, tack!
  Ha en fin helg!

  • Tack! Vi har kalasväder i Jönköping nu. Idag är första dagen i år vi hade tvåsiffrigt plustemperatur utomhus! Härligt, vårkänslorna börjar vakna till liv både hos människor som själva naturen. 🙂

 5. Anna_Lena sa:

  Hornborgasjön i trantid är en magnifik plats. Var där för ett par år sedan som senast. Det är en plats att återkomma till. Våra tranpar..vi har ganska många i kommunen som uppkallat efter den stora fågeln… Tranemo… har kommit under de två senaste veckorna. Tror inte heller att de börjar med parningsritualen ännu. Kanske är de så visa, trots fågelhjärna, att de avvaktar tills våren etablerat sig ordentligt. Det är ju långt ifrån varje år som täckningen lyckas. Oftast beroende på kyla. Ost kan man spara i flera månader. Sen är det ju så att det är roligt att besöka den stora mataffären, men nog är det så att osten inte på något sätt har ett mera generöst pris där än i vanliga livsmedelsaffärer

  • Nej, de är inte billigare, men de har ett stort utbud, en del varor jag inte finner i andra affärer. Inte för att jag tittar efter dem, mer att det blir litet extra fest när jag varit på Falbygdens Ost.

 6. Vad roligt att ni kom till Hornborgarsjön och fick se alla tranor och en hel del svanar. Minns att jag i batndomen då jag bodde i Västergötland och då och då kom till Hornborgarsjön för att se just trandansen.
  Ocj just i Falbygdens Ost har jag varit. Så roligt att läsa om detta. Kände ssom om jag var med.
  Jättefina bilder till din text.

  • JA, det var en fin utflykt. Jag åker långt ifrån varje år till Hornborgasjön när tranorna mellanlandar där, men kanske vart femte år ungefär. Falbygdens Ost besöker jag oftare, det är en mysig butik, tycker jag.

 7. Så många gånger jag sagt att jag vill åka dit för att kolla. Alla dessa fåglar på ett och samma ställe. Trandans skulle jag vilja se. Har sett det på ett klipp på datorn, men att se det i verkligheten hade varit så grymt.
  På tal om många fåglar så såg jag något så vackert att jag inte ens fick för mig att ta upp mobilen för att fota. Förra året när det hade regnat en period så flöt nästan en hel åker innan jag kom fram till min stuga. Där låg nog hundra svanar och simmade runt. Jag fick nästan gnugga mig i ögonen innan jag fattade. Jag älskar svanar, så vackra djur.

  Lilla Ella som fyller 6 år på onsdag nästa vecka fick skära med kniv hårt bevakad av sin mormor. Hon var väldigt duktig. Jag hade nog inte låtit henne skära utan min närvaro.

  Önskar en bra söndag med hopp om mycket välbehövlig sol.

  Kram

  • Visst är svanarna vackra, absolut, men de var jättemånga där i fredags, jag ville ju se tranorna 🙂 Jag tycker absolut du ska göra ett besök där, men ha koll på när det finns många tranor där, om det är de du vill se! En ganska kort period…

   Duktig hon var, Ella. 🙂

 8. En häftig grej det där, så många fåglar på en gång. Nån gång ska jag ta och åka dit har jag tänkt.
  Undrar bara…hur räknar man dem?

  Ha det bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: