Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Krukväxter

Mina fönster har inte prytts med så mycket växter de senaste åren. Helt beroende på att jag varit borta så långa perioder. Nu när jag nog bestämt mig helt att jag inte ska arbeta mer så tyckte jag det var dags att göra det litet mer hemtrevligt igen. 🙂

Igår köpte jag tre nya växter, en pelargonia och två gröna växter. Lite levande växter ger liv och hemtrevnad, tycker jag. När jag väl kom hem med växterna så var det förstås det här med ytterkrukor. Krukor har jag många i olika storlekar, men så är det färgen… Jag vill ha så enhetligt som möjligt och det var inte så himla lätt. Den största växten, ja, till den får jag ge mig ut och söka en vit kruka. Det som fanns här hemma i den storleken var i terrakottafärg.

Det är inte alltid Kajsa Vargs råd ”man tager vad man haver” blir till belåtenhet!

Apropå pelargonia – en sådan har jag inte haft på många, många år, om någonsin. När jag växte upp så hade alla pelargonior och jag blev övermätt på dem. Ville inte ha. Men när f-n blir gammal… ja, ni vet. Nu har jag EN pelargonia, vill ha fler i köksfönstret 🙂

Kommentarer till: "Krukväxter" (20)

 1. Köper en eller två pelagonier varje år..de är tacksamma växter men jag får dem inte att överleva då de är överblommade. Jag gillar pelagonier ändå även om jag tar död på dem så skänker de mig glädje den stund de lever.
  Min favorit växt är porslinsblomman ..har 3 stycken och de växer och frodas år efter år. Jag har knyckt skott och de knyckta skotten lär vara de som tar sig bäst.
  Önskar mig en trillingblomma Bouganvillea älskar den ..har haft flera stycken och lyckades bra med dem. De trivs i ett soligt fönster och de tappar bladen då de säsongen är över så kanske många då tror att de dör. Men de kommer igen jag lovar..jag har lyckats få dem att trivas så de blommar om igen år efter år.
  Har inte köpt några blommor än ..men det ska bli ..tar min till någon blomster affär och köper några för blommor gör mig glad. Någon hängväxt till balkongen kanske en petunia och så klart en fin laxfärgad pelargon om det finns.

  • Förr hade jag fina växter, mest gröna. Men sedan blir det som det blir när man inte är hemma och sköter om hemmet. 🙂

 2. Jag är dålig på att ta hand om levande växter, men jag tycker det är så snyggt. Som tur är så klarar Göran av att sköta pelargonior. Kram

  • Gröna växter sköter sig ganska bra själva. Jag vill inte ha några ömtåliga. Men några pelargonior i köksfönstret måtte jag komma ihåg att vattna tillräckligt ofta! Minns inte, men tror inte de är superkänsliga.

 3. Stor igenkänningsfaktor 🙂

 4. Anna_Lena sa:

  Brukar ha pelargoner utomhus. Tänker varje år att de ska få övervintra och användas nästa år igen. Ställer dem i källaren..och glömmer dem efter ett tag. Stendöda pelargoner får ingen mer sommar. Som tur är finns det nya att köpa. Orkideer är bra inneväxter. De står länge och har man tur så blommar de flera gånger. Krukor i samma färg? Helt ok med olika för mig. Men här har man ju lite olika uppfattning. Ha det bra i vackra våren. Anna-Lena

 5. Blommor som fanns överallt när man växte upp tröttnar man oftast på och tål nästan inte att se dem. Men så går det en del år och plötsligt så ser man dem med nya ögon. När det gäller ytterkrukor så har jag alltid enhetliga i varje rum. Något annat finns inte på kartan för min del. Helst hade jag velat ha krukorna från Waldemarsudde i alla rum men de är tyvärr på tok för dyra så jag håller mig till enklare modeller. Lycka till med växterna!

 6. Visst är det svårt med blommor om man inte är till städes. Hemma i Stockholm har jag bara orkideér i för de kan klara sig utan vatten länge. Vad gäller krukor har jag flera Walderarsuddekrukor men får en del fönster fylla upp med andra . Men jag vill också helst ha liknade krukor . I alla fall samma färg.
  I sommar köper jag balkonväxter och då brukar några pelargoner samt lavendlar få flytta in.
  Roligt med dina växter och att du nu kan tänka dig föer pelargoner. Och så blir det att ut och jaga krukor….

 7. Pelargoner är bra … inte alls tråkiga ”tantblommor” som en del anser. Finns i massor med färger och trivs utan alltför mycket skötsel 🙂
  Jag tycker det går bra med lite olika ytterkrukor, men smaken är ju som bekant som baken 🙂

 8. Hugos matte sa:

  Pelargoner är vackert både ute och inne. Det är många som tycker att begonior är uteblommor, men jag gillar att ha dom inne. Dom verkar trivas i vårt köksfönster, så blomvilliga trots att dom aldrig får någon gödning. Novemberkaktusen vi fick av dig vid inflyttning är stor och fin, men vill inte blomma. Det gör inget, den är vacker ändå.
  Förr var det många som hade high chaparall-kaktusar, men dom är visst helt ute nu. Visst hade du en stor sån?

  • Små high chaparallkaktusar har jag sett även på senare tid i blomsterbutiker, men inte hemma hos någon på många år. Jo, på 70-talet hade jag en som trivdes väldigt bra. Tror den fick respass när jag flyttade. Liksom gullrankan som klängde över en vägg. Tror de fick lämna in samtidigt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: