Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kyrkobesök

Jag vet inte när jag var i kyrkan i Sverige senast, längesedan är det i vart fall. Ikväll var jag och en Gunilla från Stockholm i St Peter & Paul´s church och avnjöt stråkmusik med ”Orchestra of Saint Maurice”. Det är dem ni ser på bilden ovan, plus ett par andra musiker som endast var inne vid ett par tillfällen. De var alla väldigt duktiga och framförde musikstycken av Grieg, Vivaldi, Mozart för att nämna några. Idel kända namn. Väldigt, väldigt duktiga var de, kul att ha fått uppleva. Kyrkolokalen var mycket välbesökt, vi hade gjort förköp av biljetter men det såldes även utanför kyrkan såg vi.

Snacka om utsmyckad kyrka! Mycket figurer, guld och jag kan inte ens nämna allt.

Tidigare på dagen gick vi en tre timmars lång guidad tur i de centrala delarna av Krakow, bl.a besökte vi Wawel, en borg med ett stort slott, det ligger högt upp på en kulle. Alla regenter under många, många år har begravts där, fram till 1733. Det berättades att det var centrum i det riktigt gamla Krakow, jag tror det nämndes 1100-talet, Krakow var då inte stort, en parkväg i en stor cirkel runt borgen som vi lätt promenerade på en timme, trots massa stopp för att titta på byggnaderna. Man förvånas, å andra sidan, de svenska städerna var inte stora heller vid den tiden, ja det fanns inte många städer i Sverige då. Jag  antar, utan att veta, att Stockholm hade fått stadsprivilegier vid den tiden.

Efter rundvandring där drogs vi till de judiska kvarteren och senare när vi lämnat de judiska kvarteren tog vi oss till ”Lilla Torget” som jag tyckte var enormt stort. Men när vi väl kom till det som kallades ”Stora Torget” såg jag förstås skillnad… Torgen är riktiga mötesplatser, en hel del handel, hästdroskor för turister, och så ett otal matställen för hungriga människor. Jag och en till från ressällskapet drog oss till en litet lugnare gata där vi fann ett matställe där det var ganska lugnt och tyst. Vi sökte tystnaden… 🙂 Anklår med potatismos och en del goda grönsaker, lingon och något annan konstig geggamoja som jag inte gillade smaken på. Frånsett det där lilla plutten jag inte gillade smakade allt jättegott!

Dagen idag blev väldigt bra, det hade utlovats regn, något regn såg jag inte till, däremot åskade det ordentligt en kort stund under eftermiddagen.

 

Kommentarer till: "Kyrkobesök" (6)

 1. Krakow, längesedan jag var där.
  Härligt med konserter i vackra kyrkor.
  Kan dock inte se den andra bilden av kyrkan.
  Önskar dej en fin helg!

 2. Vilken bra och omväxlande dag på alla vis! Njutbar musik är inte det sämsta och inte en god middag heller. Vi föredrar lite lugnare restauranger där man kan höra sig själv när man pratar. Det är tyvärr ingen självklarhet. Härligt att ni slapp regnet för visst känns allt trevligare när man slipper att gå omkring med paraply.

  Trevlig lördagskväll!

  • Absolut är det skönt med en restaurang där man hör varandra. Ikväll har jag suttit ute och ätit, nära trottoar. Apropå ljudet var det ingen höjdare, men maten var supergod – och även vinet!

 3. Så trevligt! Och visst är Krakow en hanterbar stad. Dt lilla torget besökte vi också och det finns ju fler små torg och gränder där det är lugnare.
  Trist med din kamera som gick sönder. men inget du kan göra något åt just nu. Hoppas försäkringsbolaget vill stå för en del.
  Krakow är verkligen fylld av vackra kyrkor och fint att ni kunde lyssna till en konsert. Har du tid så titta gärna in i Mariakyrkan, vid Stora torget.
  Önskar er fortsatt trevliga dagar.

  • Mariakyrkan hade vi tänkt kolla in i idag, men fötterna behöver litet vila inför kvällen. Judiska kvarteren har jag vandrat i idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: