Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Orkar ni med litet fler bilder från koncentrationsläger / förintelseläger? Ja, ni väljer själva… Jag funderar fortfarande en hel del över det jag såg och upplevde under mitt besök där.

Så här skriver Wikipedia bl.a om Birkenau som även kallas för Auschwitz-II: Auschwitz II, omfattande Birkenau och satellitläger med jordbruk. Detta läger var förintelselägret där gaskamrar och krematorier installerades och det systematiska mördandet av judar utförs. Auschwitz II var även lägret där ”reservarbetskraft” hölls internerad. Här fanns också mellan 1942 och 1944 ett ”Zigenarläger”. I Auschwitz-Birkenau mördades större delen av de cirka en miljon judar, 74 000 polacker och 20 000 romer som dog i Auschwitz.” Källa:https://sv.wikipedia.org/wiki/Auschwitz

När kriget gick mot sitt slut försökte tyskarna att utplåna alla spår av förintelsen, bombade lägret, men lyckades inte utplåna spåren av Birkenaus smutsiga historia.

Där finns bl.a en f.d gaskammare kvar som vi fick passera igenom, se olika utrymmen där fångarna fick duscha innan de fick gå in i gaskammaren där de dödades. Där var det fotoförbud vilket jag tycker är förståeligt och bra. Läste också att Birkenau låg i sumpmark, så fångarna kunde inte gräva sig ut!

Med detta inlägg avslutar jag min bildvisning från Tyskland /Polens mörka historia, andra världskriget.

 

Till sist en bild på minnessten som finns uppförd i fyra olika versioner. Vad jag förstår är det på ryska, kinesiska, engelska och polska. Rätta mig gärna om ni tror jag har fel!

Kommentarer till: "Birkenau förintelseläger" (6)

  1. Så viktigt! Och jag orkar! Önskar att många, ännu föer skulle se både Auschwitz och Birkenau eller andra koncentrationsläger för att förstå. Må detta aldrig upprepas. Jag känne rigen mig i dina bilder både från förra året då jag var på plats och minnena finns kvar från när jag som barn var här med min pappa. Minnen som alltid finns kvar.
    Tack för att du tog oss med.

    • Ja, jag är glad att jag varit där, hur konstigt det än kan låta. Det är historia som inte är speciellt långt bort i tiden. Guiden vi hade, sa att det fortfarande finns människor, främst tyskar, som säger till henne att det aldrig har hänt! Efter sin rundvandring!

  2. Många fler borde besöka något av lägren och speciellt då dessa personer som förnekar att förintelsen har inträffat. Man blir mörkrädd för mindre. Som du skriver ovan så ligger det inte så lång tid tillbaka och världen är inte alltid mänsklig i dag heller.

  3. paulamerio sa:

    Jag läste någonstans nyss att regeringen anslagit pengar till skolor öronmärkta för resor till förintelselägren. Man har klokt nog insett att de elever som varit på plats har en helt annan förståelse för vad som hänt…och framför allt vad som kan hända igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: