Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Vilken pingsthelg!

Vilket väder vi har haft den här pingsthelgen! Strålande sol, varmt, behagligt både i solen och i skuggan. Naturen är underbart vacker, fler och fler växter blommar – det kan knappast bli bättre, eller hur!?

Idag åkte jag iväg några mil för att vara med på en s.k kulturvandring vid Torsa stenar, knappt en mil söder om Nässjö mot Bodafors närmare bestämt för den intresserade. 🙂 Nåja, vandring det var förstås att ta i! Vi stod still i gassande solsken medan guiden berättade om treudden och domarringar som fanns på plats. Tiden som föremål är funna vid utgrävningar beräknas vara drygt 1.500 år gamla. En kruka de funnit i marken dateras till ca 400 e.Kr. Det är mäktigt! I informationen berättas det även om dösar… inte såg jag någon dös, men det fanns kanske 🙂 Minns inte vad guiden, arkeologen Mikael Nordström, sa om det.

Hur som helst, väldigt intressant att lyssna på duktig guide, roligt att så många mött upp. Bilden tog jag cirka 20 minuter innan start, så det är inte så många om är komna, dessutom försöker jag fotografera så inte så många personer kommer med. Intressant, tyckte jag det var, att han berättade att från cirka 500 e.Kr fram till 1500 e.Kr verkar den här trakten varit obebodd, liksom flera andra ställen med historiska ”märken” i trakten. Varför? Ja, ingen som riktigt vet, kanske var det någon form av pest som dragit fram. Men som sagt, inget säkerställt.

Solen gassade som sagt, jag flyttade på mig emellanåt så solen sken på mig från litet olika vinklar, jag är ganska ömtålig vad gäller solande. 1,5 timme var det sagt att guidningen skulle ta, efter cirka 1 timme fick vi ställa frågor. Då hade jag börjat snegla på att ta mig in i skuggan, guiden hade mikrofon så han hördes bra. Det var allt fler som drogs till skuggan. Men jag behövde aldrig dra mig dit, jag började gå runt på gravfältet och kolla in de olika gravsättningarna.

Efter det letade jag mig hemåt på småvägar, inte blev det närmaste vägen, men vackert var det. Naturen är så njutbar, skir grönska och mycket som blommar, allt från planterade växter som till vilda lyser med sina vackra färger. Det blev en väldigt fin dag, ja hela pingsthelgen har varit finfin.

Jag hoppas att även din pingsthelg varit fin!

Kommentarer till: "Vilken pingsthelg!" (18)

 1. Vad kulturell du är. Varje inlägg från dig får mig att önska att jag blir pensionär när som helst 😊

  • Jo, sådant tycker jag är intressant, kan man sedan kombinera med vackert väder och vackert landskap så kan jag inte stå emot 🙂

   Pensionärslivet är helt OK, om du frågar mig. Mycket bättre än jag kunde tänka mig. Något att se fram emot!

 2. Härligt och bildande på ett bräde! Snart har jag min egna arkeolog (i juni) så då ska han få slita lite med att guida 🙂

  • Kul! Men det är kanske nu under utbildningen han behöver träna på att guida… Sedan är han ju fullfjärdrad 🙂

   • Inte då – han ska läsa minst två år till även om han tar kandidatexamen nu i vår. Han har planer på att ta en master i arkeologi också om allt går som han tänkt. Han har tid att öva menar jag 😉

 3. Låter intressant

 4. Helt herlig 🙂

  Så bra; at du også passer på å ikke få med ukjente folk på bildene du tar! Veldig hensyns- og respektfullt. Flere bør lære å gjøre som deg.

  Er 2. pinsedag (altså i morgen) en fridag også i Sverige, som det er i Norge?

  Ønsker deg en god natt – drøm vakkert ^^

  • Nej, annandagen (2 pinsedag) togs bort som helgdag för några år sedan då det bestämdes att Svenska nationaldagen skulle bli helgdag. Jag gillar inte den här modellen, men det är en helt annan sak 🙂

 5. Anna_Lena sa:

  Absolut fin pingsthelg. Fast…tänkte inte på att det var pingst….den ”högtiden” har försvunnit i tanken numera. Insåg att det borde vara en speciell helg med tanke på att det fanns flera konfirmationsbilder i sociala medier på söndag. Visst har det varit en otroligt fin helg. Naturen visar sin allra bästa sida och vädret var lagom varmt. Att ta ett dopp i Kattegatt funkade bra. Men nu vill jag ha regn…och lite sommar kvar i juni juli augusti. //Anna-Lena

  • Den som klagar på maj-vädret i år, har nog inte samma önskeväder som jag har. Naturen prunkar av alla vackra växter! Dopp i Kattegatt har jag dock inte varit i närheten av. 🙂

 6. Vilken intressant och givande dag! Jag är väldigt intresserad av vårt lands historia och hur det såg ut förr och vilka levnadsvillkor som vanligt folk hade. Vädermässigt har pingsten dessutom varit väldigt fin!

  God måndagsmorgon!

  • Hur folk levde under den tiden skulle vara väldigt intressant att veta. Vad de åt, kläder, hur de bodde osv. Det var förstås inte så mycket om det igår, men dagen var i alla fall väldigt intressant.

   Tack! Måndagen blir förhoppningsvis också fin.

 7. Vilken trevlig tur! Och så interssant! En bra guide är värt mycket. Historia tycker jag ockås om och det är ju där, trots att den är gammal, som påverkat oss idag på olika sätt. Jag hade gärna varit med här. Och tänk att trakten här i princip var obebodd från 500 till 1500 e Kr. Märkligt!
  Fint också att köra hem på mindre vägar och där njuta av den vackra naturen.

 8. paulamerio sa:

  Det där lät som något jag också gärna hade hakat på! Gillar att lyssna till kunniga guider som berättar intressanta historiska fakta. Kan alldeles för lite, men så är det väl med de flesta av oss. Jag ska på exkursion till grannbyn imorgon, bara 1,5 mil hemifrån men med en historia jag inte är särskilt bevandrad i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: