Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Nu förvånar jag mig själv, inlägg två dagar i sträck!

Idag är det Sveriges nationaldag. Vad känner ni för den dagen? Innan den blev helgdag berörde den mig varken som positiv eller negativ vad gäller nationaldagsbegreppet. Det som varit positivt med detta datum var att det ofta var skolavslutning den 6 juni när jag var barn. Därefter åkte jag med pappa eller mamma och pappa till min farmor som fyllde år den dagen. Nationalism, är det något bra, egentligen?

I dagsläget tycker jag inte om att 6 juni är helgdag. I och för sig spelar det ingen roll när jag inte rör mig i arbetslivet, då kvittar det. Men när jag arbetade dagtid så slogs den enda tredagarsledigheten under den absolut vackraste tiden på året sönder! Varför? Jo, för att några i beslutande ställning kom på att vi ska ha helgdag den 6 juni!  Det tyckte jag väldigt illa om.

Jag har givetvis inget emot att folk firar olika saker på ett positivt sätt. Men jag behöver ingen dag för att fira vårt land. Jag är glad varje dag att jag bor och lever i världens bästa land, det bästa land för mig i vart fall. Jag tillhör inte gruppen som kan tänka mig flytta utomlands som pensionär bara för att  kunna leva lyxigare. Däremot skulle jag kunna tänka mig att vistas i et varmare och ljusare land tre-fyra veckor under vintern.

Jag var i Norge flera år den 17 maj, deras nationaldag. Visst var det kul att titta på, men inget jag avundas dem. Det är så överdrivet, tycker jag som svensk. Alla är finklädda, helst nationaldräkt, kostymer o.dyl oavsett temperatur. Som utomstående uppfattar jag det som de är minst lika uppstressade som den mest julälskande och julpysslande svensk matmor är inför julhelgen. Måste hinna, hinna osv…. Jag tycker helt enkelt om det mer enkla, lugna… att ta dagen som den kommer och göra det bästa av den utan en massa stress, att fira saker på ett mer sansat sätt. 🙂

Men stolt över vårt land är jag dagligen! 🙂 Idag ska jag ge mig ut på en cykeltur och njuta av vårt sommarfagra landskap. Så till sist önskar jag er alla ett nationaldagsfirande precis på det sätt du vill ha det.

 

Kommentarer till: "Mitt förhållande till 6 juni" (14)

 1. Detsamma önskar jag dig! Hoppas du får en fin cykeltur på nationaldagen!

 2. Ja, det var synd på annandag pingst som försvann men jag som jobbar måndag till fredag blir glad över en extra ledig dag mitt i veckan. Firar inte heller. Känner lite som du att det är tur att det inte (ännu??) hunnit bli någon stress av firandet även om tidningarna försöker få oss att baka tårta och gud vet vad.
  Jag njuter av ledighet och extra tid och tycker varje dag att det är bra att bo i Sverige även om jag skulle kunna tänka mig att flytta på gamla dar.

 3. Hoppas du hade en varm och fin cykeltur. Jag har inga speciella måsten med nationaldagen. I år har jag kollat vad Östersund har att erbjuda. Ganska trevlig tillställning, faktiskt… men hu så kallt vi har det.
  Ska fira nationaldagen med att äta jordgubbar. Det är ju gott alla dagar.

 4. Vi i Sverige är lyckligt lottade, men jag håller med dig, överdrivet firande känns inte nödvändigt.

  • Absolut, vi har ett väldigt bra land. Visst är det konstigt att så många inte har förstånd att se det, utan gnäller om stort som smått!?

 5. Anna_Lena sa:

  Visst var det fint med en ledig dag som man kunde fylla med något trevligt. Men jag hade oxå föredragit annandag pingst som fortsatt helgdag. Numera slutar skolåret betydligt senare än den 6 juni. Vi har skolavslutning nästa fredag . Läraravslutet är dagen före midsommar.
  Tyvärr har ju naturen tagit en del stryk i torkan. Det är inte samma blomsterrikedom som det brukar vara. I väntan på väta så får man njuta av det som finns. Och av ljummet väder. Ha det gott. Anna-lena

  • Jo, jag vet. Vet inte om skolåret fått fler undervisningstimmar, eller om det helt enkelt lagts in fler lov. Jag vet att mina barn hade något lov som inte jag kände igen från min skoltid. Å andra sidan hade vi potatisplockningsledigt, tror det endast var en dag. Tiderna förändras och verksamheterna anpassas.

   Absolut behöver naturen vätska det är vi helt överens om. Värst är det nog för bönder med skördar på åkrarna, kan tänka mig att torkan kommer att påverka deras skördar, deras inkomst. Det är förstås oroande. Men det är inget jag kan påverka så då väljer jag att njuta av det vackra. 🙂

 6. Jag är ganska så neutralt inställd till vår nationaldag eftersom den inte känns förankrad hos mig. Visst vet jag vad datumet står för men det berör inte så mycket. Däremot tycker jag att vi har ett fint och bra land som det oftast är gott att leva i. Ett land att vara stolt över helt enkelt!

 7. Den 6 juni är inte heller en dag jag bryr mig så mycket om. Kändes märkligt att ta bort Svenska Flaggans dag och låta den bli Nationaldag. Och dessutom ta bort annandag pingst som röd dag. I så fall kan jag tycka att det varit bättre att välja midsommarafton.
  Jag tycker också jag bor i ett land som ger mig så mycket så att baar ha en dag känns tveksamt. Och när det inte är något betydande historiskt heller som hänt så betyder datumet än mindre.
  Jag är ju delvis uppvuxen i Norge och med en norsk mamma så för mig har 17 maj alltid varit en stor festdag och vi var ofta i Norge då. Och när mina föräldrar levde var det alltid, om vi var i Sverige. extra god middag och extra festligt denna dag. Men å andra sidan har ju norge en anledning att fira sin nationaldag- Jag minns aldrig att det var något stressigt över dagen utan bara roligt. Numer sänder jag alltid en extra tanke till mina föräldrar just 17 maj och pryder deras grav med blommor i rött, vitt och blått.

  • Den glädje och det firande som norska folket har varje år måste man nog vara född och uppvuxen i Norge för att riktigt förstå, tror jag. Jag såg på det utifrån! Men en del av mina arbetskamrater tror jag nog stressade, de berättade gärna vad de skulle göra under dagen. För mig lät det stressigt i alla fall.

   Tack för att du bjuder mig på dina tankar i ämnet, utifrån din historia 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: