Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Hur kunde de?

Historia är intressant. Man kan fundera över varför människor gjorde som de gjorde, oftast kan jag åtminstone gissa mig till anledningen. Det är inte helt säkert jag är på rätt spår i mina gissningar, men det känns logiskt att så kan det ha varit.

Något som känns helt bortom de gränserna är det jag läste i tidningen Historia nr 9 /2018 om att människor under 1700-talet trodde att man kunde återuppliva en drunknad person genom att blåsa in rök i hens ändtarm! Specialinstrument behövdes och genom det skulle en läkare blåsa in röken.  Idag sätts det upp livbojar vid vatten ifall olyckan är framme. Utmed Themsen hade de på den tiden satt upp instument (slang med piphuvud) för att rädda liv med. År 1811 övergavs metoden, förmodligen hade man insett att det inte var någon bra metod att rädda liv på! 🙂

Hur hade någon kommit på detta och fått läkarvetenskapen att använda sig av metoden!? Kanske någon blåste in rök i ändtarmen på någon man trodde var död – och denne visade livstecken efter det!?? Men… HUR kom de på idén att blåsa in luft i tarmen????

Visst är historia väldigt intressant och fascinerande!

Kommentarer till: "Hur kunde de?" (22)

 1. Jag funderade på det jag med när jag läste om det 🙄

 2. Ja det kan man ju klura på….röken kanske skulle få dem att dra efter andan och börja hosta..ingen aning om vad de tänkte ..men anatomi verkade inte varar deras starka sida på den tiden. Lungorna är ju oftast vattenfyllda om man drunknar så jag fattar inte hur man tänkte och på hur kom man på tanken att rökfylla tarmen?

 3. Kan inte annat än skratta, satte nästan teet i halsen. Måste ända tycka att det var väldigt intressant. Pratade med sköterskan om det för en stund sedan på jobbet då vi kom in på just lucka två, hon sa att de hade väldigt mycket tokigheter för sig förr. I natt när mina boende sover så ska jag googla lite på just sådana tokigheter. Detta hade jag aldrig hört. Vet att de drog ut tänder för att förebygga hål, så kan man ju också göra 🙂

  Ha en god natts sömn!

  • Sant. Och det är kanske genom deras experimenterande som vi har den kunskap vi har idag!? Undra vad som i dagens vård betraktas som tokigheter om 100 år?!

   Tack, jag har sovit gott! Fann du några intressanta fakta i målet? 🙂

 4. Historia tycker jag är väldigt intressant och ser man tillbaka så får man oftast en förståelse varför det är som det är- Men här i ditt fall går jag bet. Har läst om det och säkert fanns en teori. Väl dold för eftervärlden kanske.

 5. låter galet läskigt

 6. Verkligen konstigt … och så klart man blir fundersam, men vi lär nog inte få veta varför 🙂

 7. Om hundre år kommer man til å undres over hvorfor man trodde at cancer forsvinner ved å fylle hele kroppen med gift?

  • Du är inne litet på mina tankar… Vi vet inte allt idag heller. Men vi vet i alla fall varför vi gör det. Vi vet att det ökar chanserna till överlevnad eller i alla fall några år till, i bästa fall friska år.

  • Därför att man kan se det i forskning och vid tester av vävnad? Man tror inte. Det är ett faktum. Sedan att det förstör även frisk vävnad är även det känt. Men självklart kommer framtiden att ha andra mer skräddarsydda lösningar.

 8. Det förekommer säkert mer experiment än vi vet om innan man får det resultat man vill ha inom läkekonsten och detta var verkligen annorlunda tankar, oj,oj.

 9. Man kan undra över vilka tokiga slutsatser vi drar och vilka galna metoder vi använder och som man kommer att förfasa sig över i framtiden. Verkligen något att fundera över. Men hur de kom fram till att metoden att blåsa rök i ändtarmen fungerade kan man verkligen fundera över.

  • Trots allt så används inga metoder utan forskning bakom. All sjukvård ska bedrivas enligt ”vetenskap och beprövad erfarenhet” enligt Hälso- och sjukvårdslagen. Metoderna kommer förstås förbättras efterhand som forskningen kommer fram till nya metoder som fungerar bättre. Men visst, en del av det vi gör idag kommer säkert att betraktas med stor skepsis om 100 år. Det tror jag!

 10. Otroligt. Jag kunde inte låta bli att skratta. Men då, då var det ju sant.
  Tänk om man visste vad folk kommer att skratta åt om 200 år. Eller förfasas över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: