Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

4 juli

Regnet lyser med sin frånvaro i stort sett i hela landet. Några börjar jämföra det med nödåren i slutet på 1800-talet som drev stor del av befolkningen till att emigrera till USA. Bönderna, oavsett om de satsat på boskapsbestånd eller de som satsat på olika grödor får ett svårt år. Jag har sett bilder från ostkusten, som verkar ha drabbats än hårdare än vi i norra Småland. Hur påverkar torkan oss alla i förlängningen? Höjda matpriser?

Om det inte vore för ovanstående så njuter jag verkligen av sommarens sol och värme. Vissa dagar är det för mycket värme, men då går det att vara inomhus. Kvällarna är desto ljuvligare.

I helgen var jag tillsammans med goda vänner på en dagstur till Visingsö. Denna lilla pärla i Vättern har jag förvisso besökt flera gånger tidigare, cyklat Visingsö runt, varit på kurser, besökt för att heja på sonen i något lopp, han springer olika lopp år efter år osv. Hur som helst, i lördags besökte vi Tempelgården. Jag var där för flera år sedan och gården har bytt ägare sedan dess och fått en del nytt.  Det fanns många skulpturer i den stora trädgården, skulpturer av Olle Krantz, vi såg deras konstutställning, jag uppskattade dock utomhusdetaljerna mer. Att träffas, umgås och göra något tillsammans – det är inte dumt.

Det här med att ha schackspel ute i naturen verkar sprida sig, jag har sett det på fler ställen. Ganska mysigt, men ser sällan/aldrig folk som spelar för öppen ridå. Det är ju ett tankespel, jag blir sugen på att köpa ett vanligt schackspel men jag behöver förstås en motspelare, annars är det inte så stor glädje med spelet!

Aropå sällskapsspel, jag har haft tankar till och från att sätta upp lapp på biblioteket att jag söker folk som tycker om sällskapsspel.  Men fegar, det är ju inte ”bara” att hitta folk, man ska trivas tillsammans också!

Nu på sommaren geocachar jag litet, även om intresset har avtagit markant. I måndags gjorde jag och en kvinna som jag brukar träffa ett par gånger per år för att gå en runda tillsammans. Det är ett väldigt trevligt sätt att umgås. De flesta geocacherna var snabbt hittade, men det blev ingen favoritrunda. En hel del risigt både på marken och där burkarna var gömda. Vi var båda nöjda, trots detta, efter avklarad runda. Vi träffades kl 12.00 för en gemensam lunch innan vi drog ut i skogen några mil hemifrån. Jag var hemma strax innan 19.30 och vi hade gått drygt 11.000 steg under vår träff. Bra jobbat, tycker jag. 🙂 Litet uppseendeväckande var det att det fanns en vattenpöl i ett hjulspår! Vattenpöl i den här torkan!? Varför suger inte marken upp det?

Lev väl där ute, ta vara på sommaren!

Kommentarer till: "4 juli" (19)

 1. Det är intressant att se hur klimatet påverkar både lång och kortsiktigt och hur människor tänker kring det hela. Det känns rätt så allvarligt när jag tänker efter.

  • Jo, så är det. Vi stadsmänniskor tänker inte alltid på hur allvarligt det är. Ett och annat torkår klarar vi säkert, men vatten är nödvändigt för vår överlevnad. Den stora frågan är, tycker jag – är det ett uddaår, naturlig variation i klimatet eller beror det på vårt sätt att leva? Klimatförändring? Det är väl den största och allvarligaste frågan tycker jag.

 2. Ja usch ja, Maria65a har rätt, vid närmare eftertanke börjar det kännas lite läskigt faktiskt. Och nog kommer vi att påverkas av det – vi vanliga dödliga. Priset på mat lär ju stiga en hel del antar jag.

 3. OM den här värmen och torkan får oss människor att förstå och tänka på klimatförändringarna, och även faktiskt för egen del förändra sitt beteende för att försöka vända på scenariot… så är det ju bra.
  Jag hoppas att folk vaknar!

  • Tror det behövs betydligt mer, politiska restriktioner. Tyvärr är det inget parti som vågar sig på det – än. Jag tror att ALLA måste sänka vår standard, det är bara att gå till sig själv – hur lätt är det?

 4. Vad trevligt med en tur till Visingsö. Länge sedan jag vara där och ett fint utflyktsmål är det.
  Vore roligt med en ny tur dit. Sommar är det ju och torrt. Vet att det finns lantbrukare som fått nödslakta kor för att det inte funnits bete till dem. Illa. Men förra sommaren kom mycket regn och då tog markerna och skördarna stryk . Knepigt det här. Och man undrar hur det är i andra betydligt varmare länder där det också finns boskap.
  Trevligt med ”geocaching”. Har bara prövat det tillsammmans me dbänner några gånger och roligt var det. Ut kommer man och många steg brukar det bli.
  Märkligt med vattenpölen. Varför fanns den ens…
  Tack för turen!

  • Visingsö är en liten ö med liten befolkning, överbefolkas inte ens sommartid även om det då vimlar av cyklister på den smala vägen. Trots sin litenhet finns det en hel att se och uppleva där. Jo, jag tycker att geocaching är småmysigt.

   Apropå väder – ja det har svårt att vara lagom! Jo, jag har också tänkt så. För 20-30 år sedan såg man bilder ibland från de fattigaste områden i Afrika även på tamdjur som var utmärglade. Nu har den extrema fattigdomen minskats en hel del sedan millleniumskiftet, har de annan boskap nu? Eller ingen tamboskap? Jag vet inte. Finns mycket att fundera på under våra stjärnor. 🙂

 5. Ja, visst blir man både oroad och fundersam på detta med den långvariga torkan. Svårt för både folk och få – för tama och vilda djur – och i förlängningen för oss som konsumenter.
  Konstigt med vattnet som står kvar – kanske går det en vattenåder under.I ett dike utefter vägen genom skogen här hos mig finns alltid klart fint vatten – både sommar och vinter. Det fryser inte på vintern och även om det är lite vatten just nu, så sipprar det fram nytt hela tiden…

  • Det kändes i marken att det nog i vanliga fall var sumpigt på en del ställen, men endast där vi såg vatten. Torr mark överallt, ja, litet fuktigt på något ställe… Det måste finnas någon naturlig förklaring, kanske du är den på spåret 🙂

 6. Här är verkligen snustorrt och så pass att även ogräset börjar se dött ut. Vi behöver helt enkelt massor med regn även om jag egentligen inte önskar det.

  Kram och njut av sommarens olika aktiviteter!

  • Vi har också snustorrt här, på flera ställen i skogen knastar det under fötterna, såg att björkarna börjar gulna på vissa ställen osv. I skogen fanns det dock litet grönt kvar och även litet sommarblomster. Skuggan gör sitt.

   Njut du också av din sommarledighet!

 7. Visingsö är så fint, var där för många år sedan. Kom ihåg att det fanns en kryddträdgård, blev så peppad att jag gjorde en lite miniatyranläggning hemma då jag hade huset. Älskar kryddor från min egna lilla täppa. Fundera faktiskt att göra något litet i min täppa på ön. Schackspel har aldrig varit något för mig. Det har varit någon stor tävling nu i dagarna, där sa killen att alla kunde lära sig spela så jag kanske skulle ge det ett försök. Två av mina barn kan spela får väl muta de att lära mig :-). Vilket trevligt förslag med spelträff, ge det en chans.
  Ha en bra dag i solens sken!

  • Het riktigt, örtträdgården tror jag den kallas. Där har jag varit några gånger, visst är den fascinerande?

   Apropå schackspel är det inte svårare regler än vi alla kan spela, sedan kan inte alla bli duktiga, men det är en helt annan sak. Ja, jag tycker du ska be dina barn lära dig reglerna åtminstone om du är det minsta nyfiken på spelet! 🙂

 8. Jo…nödslakt av kreatur är ju ganska allvarligt, man undrar ju hur detta ska gå.
  En uppgång på priser är ju att förvänta sig och enligt nån tidning så kommer det att bli brist på mjölk längre fram….så kan det gå.

  Fin ”trädgård” där…och jättefina bilder. 🙂

  Ha det bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: