Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

När jag var ung blev jag varm i kroppen när jag joggade eller utförde annan ansträngning. Men svettades aldrig som vissa andra personer gjorde. Ju äldre jag blir desto mer svettas jag, jag förundras över att jag finns kvar, att jag inte runnit bort 🙂

Idag är det egentligen ganska behaglig temperatur 23-24 grader, solsken men även litet lätt bris. När jag var ute för en stund sedan tyckte jag det var behagligt, vandrade inte så himla långt, även utmed Vätterns strand, men nu när jag är hemma igen så droppar det från ansiktet och nedåt om jag inte torkar så gott som hela tiden. En aning jobbigt och det känns inte speciellt fräscht 🙂

Kommentarer till: "Svettkörtlarna jobbar på" (18)

 1. Fast jag vet inte om det är då ofräscht att svettas egentligen, det ofräscha är väl om man är smutsig så att svetten luktar starkt eller att man ätit en massa vitlök dagen innan… Känns rätt så naturligt att svettas.

  • Svettiga människor, så svetten rinner, uppfattar jag nog som ganska ofräscha. Personer jag gärna skulle krama i andra sammanhang, kramar jag inte gärna när de är så svettiga.

   Men… för den sakens skull är det förstås naturligt att svettas, kroppens sätt att försöka kyla ned oss, så det är ett friskhetstecken… Jag får trösta mig med det! 🙂

 2. Vart befinner du dig? Här har termometern knallat upp mot 30 grader i vanlig ordning och vi kurar inomhus till största delen, annars rinner svetten här också!
  Känner för övrigt igen mig i det där med svettandet – kan inte alls påminna mig att det var så svettigt förr om åren, men nu… 😉

  • Jag finns i Jönköping och vi tempen här ligger på nästan 25 grader nu, jag kollade nyss… och det är behaglig temperatur. Men man ska tydligen inte röra på sig alltför mycket. Nu har min normaltemp återtagits i kroppen… Gött det 🙂

   • Här är det 32 grader i skuggan – vi rör knappt på oss alls 🙂 Det orkar vi inte!
    Skönt att du ”kommit ner i temp” igen, det är som du skriver ingen behaglig upplevelse att svettas i massor!

   • Verkar som om jag är värmepåverkad trots att vi fått tre ordentliga åskskurar – trodde jag redan svarat på din kommentar! Jag har i alla fall läst den tidigare! 🙂

    Som ni har det idag, så hade vi det igår. Olidligt…

 3. Härligt med sommar!
  Vi har ju vår första riktiga sommarvärme på flera år, och jag njuter i fulla drag. Det är just nu 30,5 grader i skuggan utanför köksfönstret, sovrumsfönstret står öppet och sonens fläkt står i fönstret och blåser in fräsch 30-gradig luft 🙂
  Jag bor i Österbotten
  Jag vägrar klaga på att det är varmt, vi nordbor hinner nog frysa.
  Gör man minsta lilla nytta, så rinner svetten på ryggen, eller bröstet. Det är naturligt, men som tidigare sagts, så undviker man att kramas.
  Då jag var ung, jag var 22 den sommaren, så brast plötsligt fördämningarna, och jag började svettas. Det hade aldrig hänt förr. Jag blev helt slut då det hände. Med tiden har jag börjat fungera normalt i det hänseendet.
  Om man börjar svettas mer då man blir äldre? Kanske. Troligen.
  Alla skall vi den vägen vandra.

  • Visst är det härligt med sommaren. Just nu får en vi rejäl åskskur, den har nyss börjat, men ett riktigt ös i det. Första på hela sommaren. Tidigare idag fick vi fem minuters stänkande…. Det tar sig! 🙂

   Jag älskar också sommarvärme, men naturen och även i människor behöver vatten emellanåt. Fortsätt njut av din sommar, jag ska njuta av min… 🙂 Har du semester förrester?

 4. Många menar att personer som svettas mycket klarar värmen bättre men visst kan det vara jobbigt om det rinner av en!

  • Det har jag aldrig hört, kanske man blir varmare som äldre och kroppen då sätter igång med att försöka kyla ned. Hur som helst, många äldre håller med mig, känner igen sig, men inte alla.

 5. Nja …svett är inget trevligt alls.Jag har jobbat natt nu i värmen och svettas bara jag rör på mig. Jag uppfattar oxå det som jag svettas mer nu än förr. ..fast jag vet inte om det har med åldern att gör. ..men kanske är det så.
  Jag lider av värmen ..speciellt då jag jobbar och måste springa runt..det tar på krafterna ..och de äldre ser jag är mer matta ..orkeslösa och less på solen.
  Lider med de äldre jag vårdar. Putsar i dem vatten och frågar om de är törstiga.
  Jag dricker massor av vatten och svettas lika mycket ..
  regnet idag var välkommet…satt på balkongen och njöt..temperaturen sjönk från 30 till 22 🙂
  Jag älskar oxå sommaren men önskar att jag slapp jobba då det är som varmast.

  • De riktigt gamla är viktigt att de får mycket vätska, det vet ju du, men även oss som är 60+. Det sägs att törstkänslan minskar fr.o.m 50 år, om det stämmer vet jag inte riktigt. Jag tycker jag törstar som förr, men det kanske jag inte gör, förmodligen har man svårt att avgöra det själv.

   Med regnet kom flugorna. Tidigare har jag tänkt att det har varit ovanligt litet flygfän, men nu har flugorna vaknat till liv i alla fall.

   • Tänkt de äldre som har furix..jisses de måste ju nästan ha vätskelista..livsfarligt läge kan det bli för dem ..alla äldre är egentligen i riskzonen för uttorkning.
    Jag har törsten kvar dricker som vanligt och jag är över 50. De äldre vill oftast inte dricka för de vill inte springa på toa..det tar krafter ifrån dem och gör dem trötta.
    Regnar här nu..härligt nästan så man vill ut och ställa sig och bli blöt 🙂
    Svett är inte lika angenämt att vara ..äckligt är vad det är då det rinner från nacken och ner på ryggen.
    Går snart på semester igen så då ska jag ta det lugnt..hoppas på lite svalare luft..

 6. Åh svettkörtelminnen! Som ung hade jag jättemycket armsvett så fort jag inte var totalt avslappnad – o det var jag sällan på den tiden. Det räckte att prata i telefon på jobbet för att det skulle droppa ner på bordet, trots all tvätt, antiperspirant etc. Kläderna missfärgades och jag led verkligen, som ung tjej.

  Hudläkaren (äldre man) tyckte det var naturligt att svettas! (I could kill him!)
  Småningom vågade jag mig till Sofia. Där förstod man mig o opererade bort en del av svettkörtlarna, jättefula långa ärr. Men normal svettning resten av livet. 🙂

  Värme tål jag dåligt – klagar därför inte över kyla. 😉 Numera i riskgruppen (pga hög ålder) håller vi oss inomhus, lite medtagna av 30+ i många dagar.

  • Jo, vi äldre ska tänka till litet extra när solen steker. Vatten, vatten in i kroppen och skugga i vart fall. Vi får vara extra rädda om oss, ju äldre vi blir. Idag är det mulet och endast 22 grader C, kl 10.30. Behagligt efter värmeböljan. Vi fick tre korta åskskurar här igår, men det får gärna komma mer idag. Naturen behöver det.

   Tur du fick hjälp med dina svettkörtlar. Visst det är olika, men jag svettades aldrig som ung, eller upp till 45-årsåldern. Jag joggade varma sommardagar blev jättevarm förstås, men aldrig att jag svettades så det rann utmed kinderna m.m. Jag var förundrad över min sambo som var tvungen att sitta still och ”eftersvettas” som han sa efter att han joggat innan han duschade. Idag är det jag som sitter och vilar en stund när svetten rinner klart när jag varit på gym innan det blir duschen. Så visst är vi olika, många yngre svettas nog också….

 7. anna-lena sa:

  Läste att gamla människor har svårare att svettas. Så då är vi inte gamla, varken du eller jag, för svetten har runnit i floder över mej de senaste dagarna om jag rört mig det minsta lilla. Känns bra att kroppen funkar. Vatten är dessutom gott, och än finns det gott vatten i den egna brunnen.

 8. Svett doftar inte särskilt gott, men det som luktar ännu värre är svettiga kläder. Ibland har jag råkat hamna i kön bakom en person med svettosande kläder mitt i vintern. Det är definitivt äckligare än när man svettas på sommaren. Då är det ju också så enkelt att bara duscha av sig…ja, om man är hemma givetvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: