Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Åsikter

Vi bor i ett väldigt bra land, vi har åsiktsfrihet, alla får uttrycka det de tänker utan att bli straffade. Det är väldigt bra. Trots det så undrar jag om det inte vore bra med litet mer eftertanke ibland innan man offentliggör sina åsikter.

Jag lyssnar mycket på radion, bl.a P1:s ”Ring P1” och många gånger tycker jag genomtänkta åsikter i motsatta riktningar är intressanta att ta del av. Men jag blir minst sagt beklämd när jag hör hur vissa uttalar sig så kallt om den killen som sköts ihjäl av polisen i går morse i Vasastan i Stockholm. Ingen mer än de tre poliserna plus killen med Downs syndrom var på plats vad som framkommit, så ingen av oss vet vad som hände – mer än att den unge mannen sköts till döds.

Det jag ställer mig fundersam till, ja, t.o.m bestört inför är de människor som tycker det är helt OK att polisen sköt ihjäl honom. Ursäktar poliserna med att de var rädda, det var mörkt, de kände sig hotade osv. Ja, jag tror poliserna var både stressade och rädda, men inte ens i rädslan får man agera så impulsivt. Rädsla i jobbet är inte obefogad för poliser och inom en del andra yrken, men trots allt så tycker jag det låter väldigt märkligt.

Sådana som försvarar polisernas ageranden skyller bl.a på att det var mörkt. Är det verkligen mörkt i Stockholm vid 04-tiden på morgonen den 2 augusti? Personer med Downs syndrom har både ett karakteristiskt utseende, rörelsemönster och den här mannen hade inte ens ett språk – fanns det inte något i hans sätt att uppträda som gjorde att de fick någon tankeställare, tid att hejda sig och försöka få verbal kontakt med vederbörande? Jag vet inte, men tycker det låter märkligt att tre poliser alla skjuter honom.

Jag betonar än en gång att jag lika litet som några andra vet bakomliggande orsaker till att killen sköts ihjäl mer än det som framförts i media. Men är det som det låter blir jag mörkrädd. Det ska bli väldigt intressant att ta del av hur dessa poliser blir behandlade. Vi får förmodligen aldrig veta hela händelseförloppet, varför det blev så här fruktansvärt fel.

Kommentarer till: "Åsikter" (30)

 1. Jag tycker att det är så märkligt att jag blir helt matt. Iofs har jag inte så höga tankar om polisen rent generellt men att missa kroppsspråket hos en med Downs innebär ju att man måste vara i det närmaste blind. Tre blinda poliser. Tre blinda och rädda poliser. Eftersom poliser håller varandra om ryggen, det ingår i jobbet, så kommer vi aldrig att få klarhet i vad som hände. Märkligt nog skjuts sällan buset ihjäl men det är väl för att polisen är rädda för hämndaktioner. Jag är matt och ARG

  • Jag tänker ganska lika som du – samtidigt så VET VI INTE. Men hade det funnits något speciellt, vet inte vad, som kunde förklara det så tror jag det redan kommit fram. Visst är det så att det är locket på när poliser varit inblandade i något. Det är såå himla tragiskt alltsammans.

 2. Jag blev också mycket bestört av händelsen även om jag inte vet mer än det som förmedlats via media. Själv möter jag dagligen elever med Down’s syndrom och man måste vara blind för att missa att det är en person med ett funktionshinder. Dessutom tycker jag det verkar väldigt märkligt att man inte försökte skadeskjuta personen i stället. Sedan är det ingen hemlighet att det finns en starkt kåranda inom polisen så jag är inte säker på att vi får veta vad som egentligen hände. Jag får känslan av att poliserna agerade allt annat än professionellt eller genomtänkt och kanske hade de dådet på Drottninggatan i åtanke. Min personliga uppfattning är att detta verkligen måste utredas ordentligt och att inblandade tar sitt ansvar om de agerat felaktigt. Något känns väldigt fel här…

  • Visst är det sorgligt. Vet inte om du lyssnar på ”Ring P!” Men alltför många verkar tro att bara för att det är poliser som gjort det så är det ingen tvekan om att det inte var en överilad handling. När jag lyssnar på dessa människor så kan jag förstå att så många verkar ”gå på fake-nyheter”. De verkar vara säkra på att det är som de själva tror! Det är bedrövligt, det också.

   Poliser, ja, nog borde de vara litet mer sansade och inte skjuta så många skott överilat, och som du skrev försöka skadeskjuta honom om de nu uppfattade honom så hotfull. Det verkar ha varit rena avrättningen. Är det dags att börja vara rädda för poliser om man möter sådana på mörka platser!? Ja, något känns väldigt fel!

 3. Som du skriver, vi vet inte vad som hänt. Här verkar det dock som att polisen skjutit utan att veta med säkerhet vad de skjuter på – sånt kan aldrig någonsin försvaras av vare sig mörker eller rädsla. Att skjuta först och fråga sen borde ligga långt ifrån vad vårt rättsväsende står för!
  Sen, det kan jag medge, kan jag ha förståelse för att man gör något överilat i stundens ”hetta” men att tre poliser (om det nu är sant att tre poliser sköt) gör det övergår faktiskt mitt förstånd.
  Nu hoppas jag innerligt (fast jag tror dessvärre inte att den förhoppningen infrias) att polismyndigheten gör allt rätt framöver. Skrivbordstjänst eller avstängning med lön under utredning, en grundligt och än mer grundlig utredning och ett öppet, offentligt redovisande av sagda utredning. Först efter att en sådan utredning görs kan man väl egentligen utröna om det gjorts fel eller inte, det är först då vi vet så mycket vi kan veta.
  Enligt media verkar det tyvärr inte vara så det görs men jag hoppas att media har fel…

  • Det låter som om minst 7-8 skott har avlossats mot honom! Helt horribelt… Rädda poliser blir livsfarliga. Jag tar för givet att de är tagna ur tjänst under utredningen. Allt annat är inte OK.

   • Jag läste någonstans att de inte var tagna ur tjänst – det borde de vara, i alla fall ur yttre tjänst. Men sen kan det ju vara fel det jag läste, det vet man ju aldrig.

   • Knepigt om det är så som du läste. Sjukskrivna kanske för de bör må väldigt dåligt psykiskt.

   • Jo det får man väl tro att de gör. Inte lätt för dem heller, de måste väl ändå ha antagit att det var en våldsman som de stod inför och att sen inse sitt misstag måste vara riktigt hemskt.

   • Mår man inte oerhört dåligt av att ha skjutit ihjäl en oskyldig människa, ja, då tycker jag inte att de personerna är lämpliga som poliser över huvud taget

 4. Det finns flera tankeställare förutom polisens agerande: Varför säljs leksaksvapen öht? Hur kommer det sig att man ger en utvecklingsstörd person ett leksaksvapen? Vad gjorde han/hon ute ensam nattetid (om det var natt?) osv. 😦

  • I svensk media har det framkommit att han hade vaknat och ”rymt”, det var inte första gången han gav sig ut på natten.

   Leksaksvapen, ja, det är något som debatterats en massa himla år om vi ska ha eller inte ha. Jag skulle mer än gärna se att de försvinner.

  • Eva Hammarbro sa:

   Leksakspistolen hade han haft sen han var fem år, enligt massmedia.
   Och att han var ute på natten berodde på att han ”rymt hemifrån” också detta enligt massmedia.

 5. Poliserna som sköt tjänstgör som vanligt.
  Vi bor nära ett gruppboende, och har oerhört svårt att förstå hur man inte känner igen hur en person med Downs syndrom rör sig: Sällsynt o-hotfullt.

  Det jag KAN förstå är att poliserna ofta hamnar i (kanske) livsfarliga situationer och behöver reagera blixtsnabbt när ngn har ett skjutvapen. Då blir det svårt att uppfatta skillnaden, eftersom leksaksvapen är gjorda för att likna riktiga.

  Men varför skjuter de direkt? (Även mot knivbeväpnade, som den förvirrade pensionären i Husby för några år sen, ensam i sitt vardagsrum omgiven av välutrustade poliser.)

  Eftersom det är polisens jobb att ingripa i upprörda situationer av olika slag, med o utan vapen, borde de vara världsbäst på att kunna ”ta ner” uppretade personer gm prat och annan teknik, och alltså avstyra att situationen blir äkta hotfull. Och jag läser att det finns en bra polisutbildning i konflikthantering, och tanken är att den ska följas upp årligen med nya metoder. Men det hinns inte med, poliserna är för få… 😦

  Drömmen vore väl kvarterspoliser, som vet vem som är farlig, och hur man kan lugna ner situationen.

  • Att det händer att de hamnar i livsfarliga situationer det måste de alltid ha med sig förstås. Det tror jag, däremot tror jag inte det är så himla ofta de verkligen är utsatta för livsfara i jobbet. Men att det händer är illa nog.Jo, kvarterspoliser skulle nog vara en lösning… å andra sidan tror jag aldrig vi får kvarterspoliser överallt, dygnet runt. Det är riktigt tragiskt det som hänt, så är det varje gång oskyldiga drabbas.

 6. Eftersom jag inte är i Sverige har jag inte hört talas om detta och då är det väldigt svårt att ta en sida. Dock är det mycket beklagligt. Något måste ha gått väldigt fel. Inte lätt att vara polis heller, tror jag.

  • Egentligen var det just mot att folk hade så tvärsäkra åsikter i frågan som jag skrev inlägget, att så många tycker det är OK att polisen sköt ihjäl honom. Så uppfattar jag folk i ”Ring P1”. Sedan är jag förstås medveten om att jag verkar ha lika starka åsikter i motsatt riktning. Jaja, man ska inte döma förrän man vet mer, problemet är att en oskyldig människa mist livet och det går aldrig att ”rätta till”.

 7. Vilken tragedi detta blev! Men jag har inte uttalat mig i ärendet alls, för jag tycker inte jag har tillräckligt mycket fakta för att bara tycka nånting. Poliserna är numera mer utsatta än förut av galningar som lurar bakom hörnet, samtidigt verkar det helt orimligt att de inte ska kunna uppfatta skillnaden mellan verkligt hot och lek. Men, jag dömer ingen.
  Angående mina färger på kläder så har jag idag alla färger på kläder,. Men gillar blått skarp, dock har det ingenting med min ögonfärg att göra. Men det är en snygg färg. Gillar rött också . Mönstrat, rutigt, randigt, men helst INTE Blommigt. Min dotter tycker det är tantigt, och jag kan vara det mesta, excentrisk, annorlund,a men inte tantig. Fy så hemskt. Även om jag är tant så uppfattar jag tant som någon som står i köket o bakar bullar o det har jag aldrig gjort. Trevlig söndag

  • Du tillhör inte dem som ringer till P1 och ”vet” med andra ord. Tack för en klok kommentar.

   Ordet tant är inte något jag använder om mig själv och inte andra heller faktiskt.

 8. Instämmer helt! Ingen av de som yttrat sig var ju med. Det hela är väldigt tragiskt men att påstå att det är mörkt klocjan 04 i Stockholm stämmer inte. Men jag hoppas innerligt att det går att ta lärdom av detta tragiska. Poliser måste ha bättre utvildning i vad gäller omhändertagande och mycket mer praktik. Poliser med gedigen erferenhet hade förhoppningsvis sett helt andra möjligheter än att skjuta för att döda. Och Erik kommer ju inte att uppstå- Detta för ju med sig många tankar vidare hos alla de med ett barn som har ett handicap.

 9. Jag har bara läst en tidningsartikel om detta förfärliga… och min spontana reaktion var: Åh, så sorgligt!
  Så jag kan egentligen inte alls uttala mig. Jag vet för lite.

 10. Det är beklagligt att så många har så bestämda åsikter när de inte vet vad som hände. Vi vet bara ATT. Naturligtvis går tankarna till den unge mannens familj OCH till de poliser som allt för sent fått hela bilden klar för sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: