Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Öppna fönster

Har hört på radion i två helt olika program att våra hemförsäkringar inte gäller fullt ut om vi får inbrott när något fönster eller balkongdörr står öppna. En del bolag tycker det är OK om det är litet öppet i sovrummet nattetid, andra inte. Det verkar vara väldigt diffusa besked. Det som sägs är att om fönster står öppet kan man få avdrag med 25% på beloppet man annars skulle fått.

Jag förstår tanken, men endast de som har AC eller liknande tror jag har helt stängt i bostaden nattetid nu när värmeböljan har hemsökt vårt som den gjort det här året.

Tidigare har jag hört att det kan bli tveksamheter med ersättningar om man lämnat ifrån sig bostadsnyckeln till hemstädare, grannar, hantverkare o.dyl. Visst, jag kan förstå tanken hos försäkringsbolagen, men fortsätter de med en massa undantag så kommer nog inte många få full ersättning, det som försäkringen utlovar som ”full ersättning”.

Kommentarer till: "Öppna fönster" (16)

 1. Vi diskuterade den frågan för några veckor sedan eftersom vår ena granne alltid har fönsterna på ovanvåningen öppna fram till spärren när hon inte är hemma. Själv stänger jag dem alltid men nattetid har vi öppet. Då tittade v på bolagens hemsidor och läste en del på nätet. Något klart besked verkade inte gå att få men majoriteten tyckte dock att man kunde ha öppet en våning upp. Jag tycker det hade varit önskvärt med entydiga besked från samtliga bolag så att man visste vad som gällde.

  Ha en bra dag!

  • Ja jag har också förstått att det är luddiga bestämmelser. Så luddigt så i det ena programmet så kunde de själva inte svara klart på vissa frågor, utan det avgörs från fall till fall… Jag tillhör dem som har ett fönster öppet (litet) spärrat, dygnet runt. Jo,jag vet det är dumt… men väldigt skönt.

 2. Hur man än gör känns det som om försäkringsbolagen vinner. Jag bor på fjärde våningen så just fönster oroar mig inte men det irriterar mig att vi kunder är snälla och betalar våra avgifter varje månad men när något händer så blir ersättningen blygsam och knappt värd besväret att anmäla. Det var översvämning i mitt källarförråd för några år sedan. Fick slänga hälften av alla saker. Det var saker jag sparat och ville ha kvar men som inte hade ett nyvärde så det ersattes med 2000 kronor. Då undrade jag vad jag betalar för.

  • Ibland kan det säkert känna så. Jag har nog ”bara” behövt deras hjälp en gång och då fick jag ut hela beloppet. Det var belopp som fanns kvitto på.

   I korthet: Jag bröt handleden vid Höga Kusten bron när jag var uppe på höjden. Bilen fick stå kvar på hotellets parkering, medan jag reste till Sollefteå och fick gipsat, sedan bo på hotell över natten och resa hem dagen efter med buss och tåg. Sedan reste jag upp med bus o tåg till Höga Kusten med bilnyckeln, bodde en natt på hotellet och fick hjälp med bilkörningen hem. En natt på vandrarhem under hemresan. Så jag kan inte klaga på min kontakt hittills. Men här var det inget som kunde ”värderas” utan det var som det var och kvitto fanns på allt. Både kontakten och utbetalningen var smidig.

   • Personskador har jag, som du, bättre erfarenhet av men inte skador som går på hemförsäkringen. Bilförsäkringen funkar oxå bra.
    Vilken otur att bryta armen just där. Hur bar du dig åt då?

   • Det var inte alls svårt! 🙂 Jag gick upp på berget för att fotografera, när jag gjort det tänkte jag vara smidig och ta en genväg ned. Visst sluttade det mycket, men väldigt torrt och fint i naturen. Visste inte att mossan alltid är blöt mot stenen och därför lätt tappar greppet. När jag då stod på en sten och skulle nedför så åkte jag förstås iväg. Kameran i höger hand skyddade jag automatiskt och tog emot med vänster. Ögonblicksverk! Jag var på väg till Alfta i Nord-Norge, men fick vackert vända hem igen.

    Jag har haft inbrott i både bilen som i ett källarförråd för många, många år sedan. Tror inte ens jag anmälde. I bilen fanns inget att ta. Källarförrådet minns jag inte om jag saknade något. Ja, det är kanske lättare att få för personskador, går inte att ifrågasätta på samma sätt, misstänker jag.

   • Vilken jäkla otur du hade. Har du åkt tillbaka efter det?

   • Nej, det blev aldrig så…

   • Kanske dax att ta en ny tur dit men bättre resultat?

   • Tja, jag får se. I så fall får det bli ”tredje gången gillt”. Se svar till Anna-Lena här i tråden.

 3. Mia, du får planera in en ny tur 🙂
  Själv fick jag fronten på min bil skadad av ett arbetsfordon som sopade upp grus på en parkering och på något vis sprutade ut gruset istället för att sopa in det i någon slags behållare. Hur det gick till vet jag inte, men vi var två bilar som fick en massa stenskott på våra bilar.
  Tur nog såg grannen alltihopa och kunde dokumentera vad som hade hänt. Anmälde förstås till våra olika försäkringsbolag, som inte alls ville ge oss någon ersättnig för omlackering. Efter många om och men så fick grannen igenom det hela… han hade länsförsäkringar. Men inte jag som hade bilen försäkrad i ett stort bolag. Inte förrän jag hänvisade till grannens beslut.
  Då hade det gått närmare ett år av diverse brev fram och tillbaks.
  Nu har jag bytt till länsförsäkringar jag med.

  Jag sover också med fönstret lite öppet. Har spärr. Bor längst ner dessutom…

  • Reko av Länsförsäkringar, men trist det ska vara så svårt. Tur att grannen såg och kunde bevisa. Tog han kort, eller hur dokumenterade han?

   sommaren 2011 bröt jag handleden. Planerade ny resa 2012 till Alfta, men då aviserade ett barnbarn att komma så då stannade jag hemma. Båda dessa resor var ”jobbresor”, jag skulle upp och jobba där, hade glatt mig mycket, ville uppleva midnattssolen riktigt. Får se om det blir ”tredje gången gillt”.

 4. Ja, han fotografetade och hade dessutom aktuella tider på när det hände.
  Välkommern upp till norra Sverige! Om du vill se midnattssolen ska du åka längre upp än Alfta. Hoppas att det inte regnar då.

  • Tja, det blev fel i hastigheten, kommer inte på namnet på orten. Ligger långt upp i Nornorge, mellan Tromsö och Hammerfest. Där uppe hade midsommarsolen funnits, hoppas jag.

   Tillägg: Jag har kollat nu. Visst heter den Alta kommune uppe i Finnmark. Vi snackar nog inte om samma tätort. 🙂

 5. Ja, detta med försäkringar är ju väldigt knepigt och det vill till att läsa dte finstilta. Vi bor högst upp och har nu nattetid haft korsdrag i lägenheten natttetid och när vi är hemma. Men går vi ut stänger vi alltid. Har hemm aklarat oss från inbrott och så även när vi bodde i villa. Men man vet aldrig….Mycket att tänka på är det.

  • Ja bor man högt upp så är man väl ganska säker, eller i vart fall är det betydligt mer besvär att ta sig in fönstervägen hos er. Jag tycker det har varit nödvändigt även här, jag har haft tre fönster litet öppna på nätterna. Idag kändes det väldigt svalt när jag vaknade, första morgonen på länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: