Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Könsstympning

Mitt deltagande i Brottsofferjouren är ett ideellt uppdrag, alltså ingen ersättning mer än reseersättningar till och från till det vi deltar i för deras räkning. Men, jag tycker jag får ut så himla mycket av uppdraget, allt handlar inte om pengar.

Igår var jag på en heldagskonferens om könsstympning. Det utförs fortfarande i många länder, trots att det är förbjudet. Det var först en kvinna från Somalia, Anissa, som berättade om sina erfarenheter i ämnet från sitt hemland. Hon berättade också en hel del om kulturen, önskvärt är att alla skulle kunna se skillnaden mellan kulturen och religionen. Hon poängterade att det finns ingenstans i Koranen som förespråkar eller försvarar ett sådant ingrepp på något sätt. Om jag minns rätt så är det inte ens nämnt i Koranen. Alltså det är inte en religiös företeelse utan en kulturell. Anissa berättade om hur det hade funnits olika meningar runt om sina egna barn skulle könsstympas eller ej. Kulturen sitter djupt i oss alla, men Anissa visste vad hon ville. Hon älskade sin man men i detta avseende var det vitt skilda åsikter, hon hotade till sist med skilsmässa om han inte gav sig. Innan hon gjorde det så hade hon noga undersökt om det var lagligt och möjligt med skilsmässa för henne här i Sverige! Till sist gav maken med sig och de lever fortfarande som lyckligt gifta! 🙂 Superduktig föreläsare som föreläste om ett tungt ämne, men det fanns även mycket humor under hennes 3,5 timmes föreläsning.

Under efteriddagen var det en polis, en kammaråklagare och en gynekolog som berättade om sina arbeten i just sådana här ärende.

Gynekologens del var mycket intressant också. Nog för att jag förstått att det måste vara fruktansvärt att ha blivit könsstympad, men det kan vara betydligt värre än jag ens kunnat tänka mig. Det finns tre olika grader av ingreppet. Nr 1 tror jag endast var att klitoris var borttagen, nr 2 klitoris + inre blygdläppar, medan nr 3 innebär nr 1 + nr 2 + att de yttre blygdläpparna sys ihop av varierande grad. När blygdläpparna så gott som fullständigt sys ihop blir det ett svårt lidande för kvinna. På grund av att det blir svårt att kissa så dricker de här flickorna/kvinnorna alldeles för litet. De kissar hemma på morgonen, sedan kissar de först när de åter är hemma efter skola eller arbetsdag och då kan man inte dricka stora mängder! Det gör att de ofta har huvudvärk och mår allmänt dåligt. När de unga flickorna får sin första menstruation så samlas blodet inne i magen, även vid andra, ofta så är det först vid tredje som de får starka smärtor i magen och blodet pressas då ut genom att man trycker på och masserar magen!

Polis och kammaråklagaren berättade om själva rättsprocessen om det misstänks att flickor/kvinnor som bor i Sverige förts ut ur landet för ingreppet. De berättade om svårigheterna i rättsprocessen. De berättade bl.a om ett fall där en skolsköterska först hade slagit larm om en flicka som denne misstänkte hade könsstympats. Barnmorska och en läkare plus en läkare som hade speciell kunskap om sådana ingrepp trodde det också och rättsprocess skulle inledas. Men, hur det upptäcktes minns jag inte, men det visade sig att den här flickan inte var könsstympad utan hade fått en ovanlig sjukdom som jag inte minns namnet på. Med andra ord, det finns olika svårigheter i själva bevisningen och sedan även i rättsprocessen. Ska kanske tillägga att flickan hade själv sökt hjälp hos skolsköterskan p.g.a klåda i underlivet.

Könsstympning är en kulturell ritual som helt och hållet bottnar i männens MAKT över kvinnor!

Det var en mycket intressant dag dit många yrkesgrupper var inbjudna som kan komma i kontakt med dessa kvinnor. Sedan så var vi några från Brottsofferjouren som deltog.

Kommentarer till: "Könsstympning" (22)

 1. Jag såg en intressant dokumentär om det och en kvinna reste från USA till hennes hemtrakter i Afrika (Gambia) för att tala om könsstympning. Där var kvinnor övertygade om att det var farligt för kvinnor att föda barn utan att vara omskuren och ihopsydd. Alla äldre kvinnor ”visste” att det var så. Det är intressant hur kultur blir ”fakta” efter generationer av utförande. Jaha’s Promise heter dokumentären. Väl värd att se om man hittar den.
  Intressanta saker du håller på med. Bra för både själ och hjärna att aktivera sig på det sättet.

 2. Det är ett otroligt viktigt ämne som måste diskuteras och framförallt så måste kvinnor få saklig upplysning om vad det ställer till med och fel det är. Tyvärr är det djupt förankrat och inte lätt att ändra på.Visst handlar det om männens makt över kvinnorna och inget som vi får acceptera i Sverige. Men det måste bli talbart mellan utländska kvinnor.

  • Ofta görs ingreppet på små flickor, från fyra års ålder var inte ovanligt.

   Den här utbildningsdagen gick ut på att vi skulle få kunskap och kanske, kanske litet lättare förstå eller misstänka att något sådant hänt flickor när de varit utomlands och kanske inte kommer tillbaka som planerat, eller förändrar sitt beteende, t.ex inte dricker som tidigare under dagen. För oss i brottsofferjouren var det nog mest uppmuntran till att ställa frågan om vi misstänker något sådant. Det är inte tillåtet i Sverige, inte heller i Somalia. I Sverige gäller svensk lag för könsstympning om flickan har anknytning till vårt land. Alltså bor här, ska snart flytta hit o.dyl. Fritids, förskola, skola, sociala myndigheter, migrationsverket m.fl var inbjudna. Jag tror, om jag utgår från mig själv, att vi är ganska okunniga om att tänka i de banorna.

 3. Fullkomligt vidrigt och en livslång plåga för dem som drabbas. 😥

  ”Fler än två miljoner flickor i åldrar­na 4-11 år köns­stympas varje år världen över.”
  Källa: https://unicef.se/fakta/kvinnlig-konsstympning.

 4. Vilken viktig och givande föreläsning! Tack för att du delar med dig. Jag jobbad eför många år sedan på Carlslunds flyktingförläggning i Upplands Väsby och med ungdomar som just kommit till Sverige. Och detta problem med unga flickor som var könsstumpade mötte vi ofta. Detta var på 1990-talet men viss info fick vi och förstod ju varför flickorna hade så ont i magen när de fick mens. Annars had ejag nog inte förstått på samma sätt. Men det var ju ett ämne man inte direkt då kunde tala med flickorna om.
  Stort tack för ett väldigt intressatnt inlägg.

  • Det är starkt att lyssna till en som lever i kulturen och utifrån den horisonten och sin egen kamp. Hennes berättelser var starka.

   Väldigt viktigt det pratas mer om, främst i de kulturer det förekommer, men en sådan här utbildningsdag är bra även i Sverige, vi är många som kommer i kontakt med flickor från andra länder.

 5. Det måste ha varit en mycket intressant föreläsning. Både religion och kultur kan var direkt livsfarlig för en del människor. Vidskeplighet som blir till ”sanning” är också farligt. Hoppas verkligen att alla någon gång i framtiden blir så upplysta att det blir en självklarhet att vissa gamla ritualer måste förbjudas helt. Trevlig helg.

  • Ja verkligen en intressant dag! Jag är optimist och tror nog att just detta kommer att få ett slut. Frågan om förtryck av kvinnor är ännu bredare, det finns så många olika sätt och det sker nog i hela världen, mer eller mindre. Tror jag. Ibland är det nog omvända roller så i vissa förhållanden är mannen förtryckt, även om det inte är lika vanligt – men i de fall det förekommer lika klandervärt.

 6. Sorgligt att det är så svårt att få stopp på detta. Jag beundrar dig och andra som ställer upp ideellt

  • Jo, sorgligt, men om jag minns rätt så minskar det i alla fall. Men kulturen sitter hårt i oss alla, tänk bara på debatten i landet.

 7. Fruktansvärt! Det gör ont bara att läsa det du skriver. Stackars, stackars flickor.
  Hoppas att liknande upplysningsdagar fortsätter att bedrivas i många olika sammanhang. Skulle gärna själv velat lyssna under en liknande dag.

  • Jo, det tror jag nog att det kommer att spridas informationsdagar om vilka tecken vi ska vara uppmärksamma på för att finna flickor so förts ut ur vårt land för att könsstympas. Kvinnor som könsstympats långt innan tidigare än inresa och anknytning till Sverige nås inte av våra lagar. Men de som könsstympats strax innan emigration till Sverige eller som har någon slags anknytning hit, bor här med andra ord vill rättsväsendet få kännedom om. Det är straffbart för de som är ansvariga, oftast föräldrarna.

   Kan tillägga, att sedvänjan är inte tillåten i Somalia heller, men det ses mellan fingrarna där!

 8. Glad över ditt engagemang. Allt här i världen handlar sannerligen inte om pengar. Att göra en insats för sin nästa är värt många pengar i min värld. Tacksamheten är stor och man känner att man gör nytta. Jag har inte själv stött på någon som genomgått könsstympning., inte som jag vet om, men jag har läst och sett hur det går till och vilka konsekvenser det får, och det är vidrigt. Ingen man i världen skulle gå med på att göra ett ingrepp på sig själv som var ens i närheten av denna pina. Att kräva att man ska stympa en kropp o sedan utsätta densamma för männens våld vid samlag och smärtor resten av livet, hur kan man kalla det kultur.? Sedvänja kanske men inte kultur….Ett viktigt inlägg i debatten

  • Ordet ”kultur” i det här sammanhanget kan förstås diskuteras. Det är ju inte kultur i den andemening vi tänker på i första hand. Kollade på Wikipedia och där uttrycks även en sorts kultur som ”socialt överförda levnadsmönster”. Anissa använde sig av ordet ”kultur”. Tack för din reflektion.

 9. Beundrar dig och alla som kämpar mot dessa orättvisor eller rättare sagt misshandel. Verkligen värt att kämpa för!!

  • Tja, jag kämpar inte specifikt för dessa kvinnor utan jag är stöd för brottsutsatta män och kvinnor. Att arbeta ideellt med något man tycker är viktigt och som känns intressant för en själv är roligt, ingen belastning. Det tillför mig mycket, t.ex den här utbildningsdagen.

 10. Intressant inlägg, men vad hemskt, nästan svårt att läsa det, men så viktigt.
  Vilket bra jobb du gör! Stor eloge till dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: