Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Lovvärt initiativ

Mitt förra inlägg hade ett tungt ämne, nu kommer ett mer upplyftande inlägg.

Jag blev glad när jag läste dagens Jönköpings-Posten (JP). Där berättas om ett lovvärt initiativ på en skola i Huskvarna, eleverna i sjätte klass får lära sig hur det går till att rösta i val. Men det är inget vanligt skolval.

Eleverna delas in i grupper, varje grupp får skapa ett ”låtsasparti”, göra upp ett valprogram, göra valaffischer. Litet styrda verkar de ha varit om jag uppfattar det rätt. Det står ”De fick välja mellan olika teman – skola, miljö, integration, migration, att vara ung och jobben – som de sedan utgick ifrån i sitt arbete.”

Igår var det dags för debatt där deras argument ifrågasattes ordentligt, enligt tidningen. Efter debatten fick de rösta bakom skärm, allt så likt ”riktiga livet” som möjligt.

Vad partierna hette? Matpartiet, Socialpartiet och A.R.M.I.

Det här tycker jag låter som ett mycket lovvärt initiativ! Tanken från lärarna/skolan är att de ska få upp ögonen på eleverna att vem som helst kan bli politiker! Ja, det behövs fler unga som engagerar sig i politiken, det tycker jag att jag kan läsa om med jämna mellanrum. Jag tror det var en skoldag eleverna inte kommer att glömma i första taget – en dag som sticker ut från alla andra.

Jag tar mig friheten att sprida idéen, ett undervisningssätt runt politik och val som jag aldrig tidigare hört talas om.

Kommentarer till: "Lovvärt initiativ" (8)

  1. Vi har gjort liknande på vår skola och det var ett mycket uppskattat inslag i undervisningen. Elevernas engagemang var verkligen fantastiskt och alla deltog. Vi har också haft flera debatter där de fått tilldelat sig en politisk tillhörighet. Även det har blivit hur bra som helst 😀

    • OK, det kanske är vanligt i dagens skolor! Länge sedan jag hade skolbarn nära inpå mig. I vart fall är det en modell jag tycker låter kul och engagerande för barnen. Kul när barnen blir engagerade i viktiga frågor.

  2. Så har nog de flesta lärare som arbetar på melanstadiet gjort i decennier. Engagerande. Min so ( samhällsorienterande) kollega genomförde val i går, i hela vår lilla skola. Alla elever från åk 1 till åk 6 fick rösta på det parti som hade det bästa valtalet/bästa löftena. Vet att det blev ett jämt val och att löften kommer att infrias. Flera av de förslag som finns i partierna kommer jag att använda i argumenterande texter som ska sändas till ansvariga tjänstemän. Även elever kan påverka.

    • Menar du ett traditionellt skolval, med ”riktiga” partier, eller just hela vägen med… Kanske det senaste med tanke på Znogges kommentar. Som sagt, jag har inte haft insyn i grundskolorna på många, många år.

  3. Min son gick i friskola upp till åk 6, där var många lärdomar precis så konkreta som detta. Grunderna i division lärdes t.ex. ut som så; vi behöver nya stubbar till stubbringen (samlingsplats utomhus), hur lång får varje stubbe vara om vi har de här trädstammarna att använda… konkret så det förslår – och effektivt.
    En morgon när vi kom stod hela lärarstaben utklädda till flygpersonal och ”checkade in” barnen – gissa vilket ämne som stod på agendan 🙂

  4. Vilken god idé! Och goda idéer behöver verkligen spridas. Jag vet att liknande har skett på andra platser i Sverige och med väldigt lyckat resultat. Så roligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: