Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kiva

Det finns många sätt att stödja de som har det sämre än oss. Jag har känt till Kiva.org under ett par år, tror jag, men först igår gjorde jag slag i saken!

För en gångs skull så handlar det inte om att ge bort pengar utan att låna ut. Låna ut till fattiga som via Kiva-sidan presenterar vad de vill uppnå och vad de behöver låna pengar till. Som alltid betalar man en liten summa till förmedlingsbyrån för varje 25 USD man lånar ut. Om man får tillbaka alla pengarna? Njae, det vet man inte säkert, det finns mycket oro i världen så inga garantier, men till drygt 96 % av de utlånade pengarna kommer tillbaka till utlånaren i dagsläget. Delvis beror det förstås på växlingskursen också.

Kvinnor har sämre möjligheter till det mesta, även till att få låna pengar, därför ligger gruppen ”Kvinnor” mig varmt om hjärtat. Jag lånade ut pengar till två olika kvinnor i den gruppen. Den tredje, också kvinna, jag lånade ut pengar till är i gruppen för ”eco-friendly” som också ligger mig varmt om hjärtat. Totalt 1.000 svenska kronor lånade jag ut. Ingen större summa än att jag överlever även om jag inte skulle få tillbaka en enda krona. Men det är jag säker på att jag får, risken är nog inte så stor att man blir helt utan återbetalningar. Förmedlingsbyrån håller i det och avbetalningsplan är redan uppgjord.

De kvinnor jag lånat ut pengar till bor i Ghana, Kenya och Vietnam. Kanske något även du vill kolla in? Logga gärna in på Kivas hemsida!  Jag tycker det är ett lovvärt initiativ och de jag känner till som redan lånat ut under en längre tid har fått tillbaka sina pengar, allt efter betalningsplanen!

Kommentarer till: "Kiva" (11)

 1. Åh vilken bra grej. Ska läsa på under helgen

 2. Tack för en bra idé! Ska kolla!

 3. Har aldrig hört talas om detta. Ska läsa på.

 4. Jag har hört talas om det tidigare men inte nappat. Sedan tio år tillbaka har vi ett fadderbarn i Mali så det finns ju många sätt att stödja. Dock gillar jag Kivas tanke!

 5. Spännande tanke! Kände inte till detta alls. Ska läsa på mer i helgen. Vi stödjer ett kvinnoprojekt på Sri Lanka och har gjort så under många år. Våra döttrar är därifrån och vi har en speciell känsla för landets kvinnor. Men det ena utesluter inte det andra. Vi har också ett par fadderbarn i SOS barnbyar och det känns också angeläget , likaså Läkare utan gränser. Men att stödja kvinnor är en extra god tanke tycker jag.
  Tack för denna info.

  • Fadderbarn via SOS har jag också i Lesotho och i Cambodja.

   Men det här är hjälp till självhjälp, en av de kvinnorna jag lånat ut pengar till säljer bröd men har bara råd att köpa in små ”partier” mjöl. Lånet vill hon ha till att köpa in större parti mjöl och därmed få ned priset samtidigt som hon hoppas att hennes inkomster ska öka då hon kan erbjuda fler varor. En annan kvinna vill bygga en ordentlig toalett, låna pengar till cement, sand och tegel för att kunna en bygga en ny. Det sistnämnda går under ”miljövänligt”. Den tredje kvinnan ville ha lån för att kunna köpa mer tidsenliga jordbruksredskap. Bra saker pengarna används till, betydligt bättre än vad jag använder mina pengar till 🙂

   Jag har besökt och gjort resor inom både Vietnam och Kenya så det är ingen slump jag valde de länderna i första hand. Ghana, ja jag har haft en brevvän där som friade till mig när jag var i 20-årsåldern, det kanske påverkade det valet – jag vet inte riktigt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: