Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Tänkvärt!?

Politik angår oss alla, oavsett om vi är intresserade eller ej. Var jag står är ganska ointressant i det här inlägget, även om mina trogna bloggläsare väl känner till vilket block jag sympatiserar med. I det här inlägget handlar det inte om mina politiska åsikter utan en reflektion över diskussionen ”bland vanliga väljare”. 

För ett par dagar sedan var jag en av flera i ett gäng. I väntan på att ”föreställningen” skulle dra igång hörde jag ett samtal där en av åhörarna uttryckte frustration över att ingen statsminister är utsedd än, ingen regering bildad. Som reaktion till sitt uttalande fick hon respons från en annan åhörare ”Ja, konstigt, de tjatar bara om att 144 är större än 143, det är ju så litet som skiljer, det är så löjligt! Det är väl bara att köra på!” Inte ordagrant, men ungefär så. Det tycker jag är ett väldigt märkligt argument! Är det inte väljarnas röster som räknas längre? Vad är det som avgör annars? Utifrån rösterna så är det sedan politikernas uppgift att bilda regering. Alla verkar vilja ha makten, och det är nog politikens drivkraft, men de, politikerna, måste förstås kunna bilda en majoritet med tanke på hur svagt föregående regering kunnat agera de föregående åren.

Det skrämmer mig när folk blir så enögda så de endast ser ”sitt eget intresse” att de struntar i hur andra tycker och tänker, ”att det bara är att köra på”.

Tänk om en fotbolls- eller ishockeydomare uttryckte sig så: Ja, lag X fick ett poäng mer än lag Y, men vi utser lag Y som segrare och ger medaljen till lag Y. Vilket liv det skulle bli då!

Jag har full förståelse att det finns stora svårigheter att bilda en stark regering med det resultat vi fick vid valet. Jag tycker också att det är viktigt att vi får en regering som kan förväntas hålla hela tiden ut, för nyval kostar dels en massa pengar men det tar också mycket energi från det politikerna borde arbeta med!

Vad tycker du? Tycker du som damen med ”att det bara är att köra på”, får du gärna utveckla dina tankar. Jag har funderat en del över hur hon tänkte, jag kommer till en enda hållbar tanke, att hon tycker alliansen ska samarbeta med sd. Kan det finnas någon annan tanke hos henne? Hur ska de annars ”bara köra på”!?

Kommentarer till: "Tänkvärt!?" (12)

 1. Jag tycker att man inte alls tar hänsyn till väljarna genom de rävspel som pågår. Om det blir en blandning av tex L, C, MP och S så tycker jag att alla partierna sålt sin själ och struntat i de som röstade eftersom S är det största partiet medan de andra är små partier som inte fick tillräckligt många väljare att rösta på dem. Det känns odemokratiskt att allt bara är ett politiskt spel, ett sätt att klamra sig fast vid makten.

  • Om S skulle ensamma så skulle inget hända. Och då menar jag inte att de saknar handlingskraft utan att alla förslag de har skulle röstas ned av de övriga. På 70-talet gick det regera i en minoritet, det verkar ha funnits en annan respekt för varandra då. Idag verkar det mest handla om höra det så svårt som möjligt för sina motståndare, om jag uttrycker mig snällt. Jag tror att en majoritetsregering är nödvändigt om det ska kunna hända något. Sd har ju lovat att de ska rösta ned alla om de inte får vara med!

   • Jag förstår problemet men det gör det inte mer rätt att låta partier med färre väljare få inflytande eftersom det inte är folkets vilja

   • Trots allt är det enda sättet att få majoritet och utan majoritet blir det pannkaka… Ska vi inte ha någon fungerande regering i så fall? Trots allt, så tror jag att det är bästa lösningen att flera partier tillsammans bildar regering – om vi vill ha en fungerande sådan.

 2. Man säger att vi har en demokratisk rättighet att rösta men det verkar inte som om våra partier har en skyldighet att följa valresultatet. Jag bestämde mig för att aldrig mer rösta eftersom 2018 var året då det blev så uppenbart att våra politiker inte kunde bry sig mindre

 3. Jag tycker att det är en väldigt svår balansgång. Det enklaste är naturligtvis när det finns en egen majoritet men den tiden verkar vara förbi. Bildas en bred regering kommer flera partier kanske få ge avkall på olika vallöften som de givit. Bildar S regering ensam kommer de inte att kunna gå igenom speciellt mycket och en regering med bakbundna händer leder inte ett land framåt. Jag har helt enkelt inget svar…

  • Jag ser endast två tänkbara och möjliga alternativ. Antingen M + KD + SD eller De rödgröna + C och L (eller åtminstone något av de C och L). Två team som skulle få majoritet. Inte riktigt det som ”folket” vill ha, men ibland måste man kompromissa i politiken såväl som i andra sammanhang för att komma framåt. Andra ser kanske andra ”troliga” lösningar, jag gör det inte.

 4. Knepigt är det verkligen. Och varför ska S ha med MP och V. De har ju inte gått till val på det. Alliansen har gått till val som en enhet och är tillsammans större än S. Och varför vill Löfén bara samarbeta över blockgränsen om han själv är statsminister. Nu blev han ju dessutom bortröstad. SD sitter i riksdagen och jag anser att man måste kunna tala med varandra. Att man sedan inte samarbetar aktivt är en helt annan sak. Mycket att fundera på är det.

  • Här var det litet nya tankar om regeringsbildning. Jo Alliansen gick till val gemensamt, med olika program. Problemet är förstås att de inte fick majoritet och kommer inte att få igenom något, eller i vart fall väldigt litet. Att avsätta en statsminister bara för att de själva vill vara det, det räcker inte, och det tycker inte jag är konstigt. I så fall skulle det förmodligen ske varje gång det vore riksdagsval. Sd räknas ju som eget block, så länge ingen vill ”gå tillsammans” med honom och som läget är nu så är varken S eller Alliansen störst. 🙂 Därför förstår jag mycket väl att S inte släpper statsministerrollen om de ska samarbeta över blockgränserna.

   Däremot tycker jag att de alla partierna skulle våga ta debatten med sd, där tänker vi lika. Tack för dina tankar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: