Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Att resa och upptäcka

Som det kan bli! Jag publicerade ett inlägg med den här rubriken tidigare idag, upptäckte att jag hade ytterligare två påbörjade inlägg i ämnet och raderade de båda – TRODDE JAG! Upptäcker senare att endast rubrik och bild fanns i det som fanns kvar och det var inte publicerat! Väljer att dagens inlägg får bli en ”dålig” kopia på det som skulle varit dagens inlägg. Dålig kopia kallar jag det för, det är inte med samma glädje eller känsla jag skriver upplaga två av ett blogginlägg. Känns redan uttjatat för mig som skribent 🙂

*****

När vi reste hem från Björnrike så startade vi vår resa strax innan 07.30, mörkt utomhus, men ett helt nytt snötäcke på cirka 5  cm djup lyste upp vår tillvaro. Vi valde en annan väg hem än när vi reste norrut några dagar tidigare. Efter några mil blev vi kaffesugna och började kolla efter motell eller något liknande som skyltats från vägen. Insåg efter en stund att vägen är förmodligen för dåligt trafikerad för att det ska satsas på motell där. Då bestämde vi oss för att köra in i första, bästa samhälle som blev Vikarebyn intill Siljans sköna strand. Inte fann vi något café där, gick då in på Bed & Breakfast, men där fick vi inte köpa något kaffe. De hänvisade dock till ”Nytt och Gammalt” litet längre fram på gatan och dit for vi. 

När vi stegade in där, tänkte jag i mitt stilla sinne att nu måste vi nog ha kommit fel i alla fall! 🙂 Vi kom in i ett stort rum med massor av prylar till försäljning, allt från vykort, bokmärken, ljus, lampor, prydnadssaker, böcker och jag vet inte allt. Dessutom fanns en butiksägare där, ja jag misstänker att hon var ägare till butiken. Min väninna hann fråga efter kaffe innan jag vände i dörren. Jodå, kaffe och kakor fanns för servering! Ett litet runt cafébord strax framför kassaapparat och disken att handla över! Vi besökte caféet under förmiddagen, under eftermiddagen skulle det vara stickcafé där runt ”vårt” lilla runda bord, berättade ägaren. Butiken var säkert en viktig social lokal att träffas över en kopp kaffe när det var lågsäsong och förmodligen inte hände så mycket i samhället för övrigt!

Förutom detta rum fanns ett litet rum som ni ser bild ifrån här ovan! Jag kunde inte med att fotografera i de andra rummen. Dessutom fanns ytterligare ett tredje rum med kläder, allt från kappor till mössor och handskar, tröjor, byxor, ja vad man nu kan tänka sig vilja köpa. När prylar är staplade så här på varandra och med väldigt olika sorters prylar, som jag inte kan se något samband med, ja, då trivs jag inte riktigt.. Inte ens den gamla lanthandeln i byn jag kommer ifrån hade det så. Den lades ned under 60-talet så det är många år sedan, där fanns mycket prylar, men vad jag minns var det inriktat på hushållets prylar och framförallt matvaror. Inte lampor, kläder, böcker osv. 🙂

Kaffet smakade bra och sedan kunde vi fortsätta vår resa. Vi hade upplevt ett besök i ett väldigt annorlunda ”café”. När vi närmade oss Örebro svängde vi in mot en plats där ett värdshus skulle servera mat, det var också litet annorlunda värdshus…. Vet inte om jag ska kalla det för tur eller otur att träffa på dessa båda ställen under samma resa – annorlunda var de i alla fall! 🙂

Kommentarer till: "Att resa och upptäcka" (11)

 1. Så kan det gå! Trist när det händer för, som du skriver, man är liksom klar med ämnet när man har skrivit det.
  Du kanske kunde ha räddat det ur papperskorgen? Men nu finns det ju ingen anledning till det längre!

  • Nej jag fann inte inlägget i papperskorgen. Borta för alltid, förmodar jag. Kopian finns i varje fall, bättre än ingenting, tror jag.

 2. Jag känner igen det där… att skrivet blogginlägg bara helt plötsligt försvinner. Och då går det inte att återskriva det på samma sätt. Det blir mycket andefattigare…och orden hamnar iinte på samma sätt. Det har hänt att jag bara har struntat i alltihopa då. Så trist.
  Nu till kaffeproblemet i inlandet… där det är långt mellan tätorterna. Och att hamna i en loppis som den ni hamnade på, den ger inte heller mig något i utbyte. Kommer jag till sådana ställe vill jag helst bara ut därifrån så fort som möjligt.

  Mitt tips:
  Ofta finns det en bensinstation i tätorten. Där brukar jag stanna till och köpa kaffe. Prisvärt och mycket godare från deras kaffeautomat, än att köpa bryggkaffe i ett kafé där kannan har stått på värmning en längre tid.

  • Det här var helt nybryggt kaffe vi fick, inte riktigt klart när vi kom. Bensinstationer? Nja, jag förundras över att folk vill fika där, det känns minst lika knepigt som det här stället vi fann. Jag vill ha mer traditionella ställen att äta och fika på – där är jag kanske litet gammalmodig eller finsmakare, eller vad man vill kalla det. 🙂 Tack för tipset i alla fall.

   • Jag äter eller fikar inte heller så gärna på bensinstationer, men kaffe köper jag gärna. Testa någon gång… det är faktiskt gott.
    Det blir naturligtvis inte samma sköna paus som när man får sitta ner i lugn och ro på ett matställe… men ändå…

   • Ja, det är bättre än inget kaffe alls 🙂

 3. Besöket här blev ju lite annorlunda och det är u ofta dessa man senare minns. Och kaffe fick ni ju. Är nu spänd på ert tänkta lunchställe. Att resa är ju också att uppleva det man inte gör varje dag.. På gott och mindre gott.

 4. Ibland blir man lite less … det har hänt mig också att ett nästan klart inlägg bara försvunnit och det är inte lätt att ladda om.
  Spännande café, men huvudsaken att det smakade bra. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: