Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kontantlöst samhälle

Bankerna driver oss mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Swedbank har inte ens kontanter, kunden hänvisas till uttagsautomater. Ja, tur jag inte är äldre än jag är… jag har fortfarande spring i benen – eller åtminstone kan jag gå utan problem 🙂

I butiker ser vi kassor som ej tar emot kontanter osv. Men vad gör vi när inte tekniken fungerar? Jo, då ska vi själva fixa fram kontanter och det går förstås bra än så länge! Men hur gör vi när kontanter är borta, om kontanterna verkligen försvinner?

Att tekniken alltid ska fungera det kan vi glömma. Jag tror det var förra veckan jag var i vårt köpcenter, var tvungen att få tag på A4-kuvert, hade ett dokument jag var tvungen att få iväg snabbt. Jag gick till butiken jag visste skulle ha kuvert, plockade på mig litet annat också. När jag kom till kassan frågade kassörskan om jag hade kontanter, annars kunde de inte ta betalt! Systemet hade lagt av!

Problemet med asecs just nu är att det byggs ut och butikerna flyttar runt. Vissa delar av köpcentrat stängs av vissa tider. Inte så lätt att finna en uttagsautomat… Det gjorde jag till sist, men då kändes det som om jag gått långpromenad! 🙂 Jag tror expediten var imponerad av att jag kom tillbaka! Hon tackade väldigt ödmjukt för mitt besvär i alla fall 🙂

Hur har ”de kloka” tänkt vi ska göra den dag kontanter inte finns? I ett sådant här fall skulle man kunna söka upp annan butik, men det kan bli mer omfattande strul. I värsta fall kan främmande makt slå ut ”systemen” i stora område eller i värsta fall hela landet.

Vi har redan ett sårbart samhälle, utvecklingen går nog mot än högre sårbarhet…

Kommentarer till: "Kontantlöst samhälle" (18)

 1. Instämmer helt! och jag tror Sverige är unikt i detta fall i mångt och mycket. Har hört många utländska turister som inte har kort som fungerar här och då inte kan handla. Mne kontanter har de. Många barer och restauranger tar bara kort. Stockholm Central, denna knutpunkt, är kontantlöst till största delen vad gäller restauranger. Läste idag i tidningen om flera gamla i 90-årsåldern som blivit av med pengar och kort i samband med uttag. Nu blev dessa personer som gjort detta filmade och gripna . Men det är bedrövligt. Och ligger tekniken/elen nere så är det ju stopp.

  • Jo, Sverige är säkert unikt!

   Om kortet måste makuleras, händer ju ibland av olika skäl, då har jag tänkt att kontanterna är räddningen. Men om inte kontanter finns? Då hjälper inte ens att ha ett extrakort! Det är helt sjukt och jag hoppas utvecklingen i den inriktningen stoppar upp.

 2. Ja nog bygger vi ett sårbart samhälle alltid. Minns i somras när hela Gotland var strömlöst – det var inte mycket som fungerade då inte!

 3. När jag är och handlar med pappa så gäller inget annat än kontanter. Vi åker till uttagsautomaten, tar ut pengar för att sedan handla med dem. Jag föreslår att vi kan använda kortet när det är han och jag, men inte. Jag har alltid några hundra i väskan ifall, man vet ju aldrig om de skulle behövas. Jag brukar skoja med kassörska ibland och fråga ”tar ni kontanter”. Sedan är samtalet igång.

  Kram

 4. Visst är det ett sårbart samhälle när man mer och mer bara ska lita till tekniken. Skrämmande tycker jag! Jag är dåligt rustad för en krissituation … har nästan aldrig några kontanter med mig – har ett par hundralappar i ett kuvert, men hur länge räcker det om det blir långvariga avbrott med el och internet … måste nog gardera mig med några hundralappar till

  • Jag är också dåligt rustad för en kris, tror vi alla är det mer eller mindre. 1.000 kronor försöker jag ha hemma, men det är inte alltid jag har det.

 5. Sårbart är det.
  Vid det stora elavbrottet i Kista 2001 slogs både bostäder och galleria ut i ett antal dagar. Jag har för mig att även kortbetalningar allmänt drabbades, eftersom Kista är Sveriges Silicon Valley. Själv hade jag andra bekymmer, eftersom jag både bodde o arbetade där. Vi stod i vår mörka, kallnande lägenhet med urladdade mobiler och såg hur barnfamiljerna gav sig iväg… O undrade hur länge toan skulle funka. (Efteråt hörde vi att man hade kunnat ”låna” ström så länge – om man varit lite kreativ…)
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qnRdRw/det-storsta-stromavbrottet-i-modern-tid

  • Det är förfärligt med långa elavbrott i vårt moderna samhälle. I Habo-trakten hade vi ett flera dagar, minns inte hur länge, under en riktig kall period någon gång på 9+-talet. Båda mina pojkar var så Om jag minns rätt så var jag fortfarande föräldraledig. Det var KALLT! Inget kaffe eller varm mat att värma oss med… Fanns inga triangakök att köpa, allt sådant var slutsålt! Efter krisen köpte vi, men det hjälpte oss inte när vi som bäst behövde det.

   Undrar hur länge ni hade strömavbrott, sådant är inga trevliga upplevelser.

 6. Känns som ordet kris passar bra här, kort och kontant i sin utformning ….

 7. Självklart så sa och måste kontanter finnas kvar men tyvärr finns det redan butiker och restauranger som inte tar emot. Lägger systemet av så kan det bli tufft men ibland önskar jag nästan att det skulle hända så att kontantlösa butiker och restauranger fick uppleva det.

 8. Blir väl att ha olika system i framtiden, ett för direktbetalning med kort och ett annat för betalning i slutet av månaden när det förstnämnda strular….fast det kommer väl inte fungera det heller i längden antar jag.

  Alltid bra att ha lite kontanter med sig i liten mängd och lite hemma i madrassen, men om det kontantlösa samhället blir verklighet…ja…då får vi väl se hur det går.

  🙂

 9. Jag undrar om jag är den enda av dina läsare som faktiskt alltid har kontanter i plånboken. För när jag handlar för mindre summor så betalar jag med det. Däremot… vid köp som kostar mycket… då åker kortet fram. På restauranger blir det också kortbetalning.
  Ibland frågar jag kassorskan om hen tar emot ”riktiga pengar”.
  Affärer som inte tar emot kontanter brukar jag försöka undvika.
  Samhället är otroligt sårbart på olika sätt. Går datasystemet går ner på sjukhus så stannar också verksamheten. Nästan helt och hållet. Det har jag varit med om och det är inte roligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: