Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Tragiskt

Bilden är från Vemdalen – har ingenting med texten att göra.

Mordet på den rumänske mannen Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu har upprört många i mina trakter, även i landet i stort. Gheorghe är ”tiggaren” i Huskvarna som misshandlades till döds av unga pojkar. Två unga pojkar är anklagade för dådet, den ene så ung att han inte ens kan straffas! Vad som framkommit i efterhand så har Gica varit ”utsatt” av ungdomar under lång tid, en del vuxna har varit medvetna om det, men inget gjort, sägs det också.  En oskyldig man är död och två unga pojkar har förstört sina liv – alla är förlorare, stora förlorare!

Det har varit insamling så att Gicas kropp skulle kunna forslas hem till Rumänien och idag berättar lokaltidningen att begravning skedde för honom igår – 120 personer deltog. Vad som framkommer var det en högtidlig begravning med många fina ord och det är många som ställt upp för att det skulle kunna bli en vacker ceremoni.

Jag kan inte låta bli att tänka ”till vilken nytta?”, Gica hade ingen glädje av det. Det hade varit bättre om någon hade ställt upp för honom under tiden han trakasserades och misshandlades i vårt land!

Kommentarer till: "Tragiskt" (22)

 1. Gerd Berggren sa:

  Jag har precis samma tankar som du kring denna händelse. Varför fick han inget medmänskligt stöd när han behövde det?

 2. Det är fruktansvärt. Jag blev väldigt arg när jag läste en flummig artikel där man skrev att tonåringarna dödade honom för att de hört av oss vuxna att rumäner ska bort. Att det var vuxenvärldens fel. Jag tror mer på att det faktiskt finns onda människor, människor som inte bryr sig, som inte kan vårdas friska utan som bara ska förvaras på avstånd från andra människor för resten av deras liv.

  • Jag avstår medvetet att svara på din kommentar, mest beroende på ett rykte jag inte vet om det ligger någon sanning i eller ej. Då är det bättre att avstå

   Tack för dina tankar i alla fall! 🙂

 3. Först och främst så skulle han ha fått stöd i sitt hemland. När det nu inte blev så borde någon reagerat här. En fin begravning förvisso men då var det för sent.

 4. Det är mycket tragiskt detta.
  På alla sätt och det är förstås fint att mannen, som nu är död, fick en värdig begravning, men varför, varför hände ingenting som kunde vara honom till hjälp medan han levde? Åter får jag en tanke om att det är lättare att själv synas med en vacker blomma vid en grav än att ge blomman/ en hjälpande hand till en som är levande, men utstött. Skenheligt är det. Hoppas att allt det här inte har varit förgäves i alla fall, att det har fått folk att tänka till och att de agerar medan det finns möjlighet i framtiden. Och med folk menar jag oss alla.

 5. Ja, verkligen.
  Vilken enormt sorglig historia.

 6. Jag såg ett klipp från begravningen igår, och jag mådde illa! Alla dessa präster och biskopar med sina mitror och tiaror, var finns dom när folket svälter? Vad gör de för att förbättra situationen för sitt folk? Grabben som är huvudansvarig för dådet har enligt uppgift varit orosanmäld otaliga gånger. Man har sett vartåt det barkar med honom men ingen har fattat livsviktiga beslut om åtgärder., Nu är inte jag socionom eller dylikt, men ibland känns det som att man daltar vidare bra länge för ingen vill ta tag i ärenden som rör barn och unga.Du har fätt, det blev många förlorare här, alla!

 7. Jag har också funderat kring detta och tänkt på vilken tragedi det är för samtliga. Inget kan ursäkta de två pojkarna men det här drabbar många väldigt hårt. Allra värst är naturligtvis att det fick hända och att inget gjordes när det började. Jag blir arg, riktigt arg, men vet inte riktigt vart jag ska rikta den ilskan.

 8. Du har så rätt i din reflektion!

 9. Hemskt!
  Ja, vad gör en fin begravning?
  Vad lärde vi oss av historien … vi lärde att vi inget lärde eller glömde vad vi lärde jag syftar på senaste världskriget då folkslag utplånades.
  Hoppas ska vi och det lilla en själv, alltså jag, kan göra i min lilla vardag försöker jag göra. Då menar jag i praktiken att säga hej och vara tillmötesgående.
  Växla ett ord eller två.
  Och möjligen lite socialt civilkurage då vi hör någon fälla bitska kommentarer.
  Vi bör börja med oss själva tänker jag, med barnen och barnbarnen o deras kompisar och i gruppen jag umgås.
  En sån händelse som denna har många bottnar, bland oss vuxna och barnen i det samhälle vi lever.

 10. Verkligen väldigt ledsamt att sådant här ska behöva hända. Vad är det som driver så unga människor att utföra en så tragisk händelse riktad mot en person. Jag blir ledsen, arg och väldigt förbannad. Får mig att tänka på den otroligt tragiska händelsen i Rödeby, där en hel familj blev trakasserad under lång tid och inget gjordes förrän pappan desperat tog saken i egna händer. (Jag försvara inte hanns handling)

  Vi måste hjälpas åt att förhindra det onda!

  • Ja vad är det som driver ungdomar? Är det månne svårt en effekt av det ändrade samhällsklimatet? Många vuxna, äldre ger uttryck i ord och även i kroppsspråk att vissa människor behöver man inte bry sig om. De är vår tids paria helt enkelt. Ju mer hat och förnedring mot varandra i samhället från vuxna, desto råare blir barnen! Växer de upp i ett samhällsklimat som handlar om ”vi” och ”dom”, där dom inte är värda något… hur ska våra ungdomar då få respekt för sina medmänniskor?

   Sedan, inte att förglömma, att de flesta ungdomarna är kloka och trevliga! Tack för dina kloka ord!

 11. Man kan tycka att den där insamlingen kom väl sent. Tänk om någon haft mod och empati att hjälpa den här mannen tidigare. Våldet blir allt råare och offren allt svagare. Det är otroligt fegt att ge sig på ensamma och äldre personer. Jag tycker att de sociala myndigheterna är väldigt osynliga när det behövs. Att komma i efterhand med förklaringar och ursäkter hjälper ingen.

  • Ja det empatiska tänkandet och handlandet måste vi vara rädda om. Vara rädda både om oss själva och om våra medmänniskor. Det empatiska tänkandet om varandra måste öka, istället för att minska. Jag uppfattar att blir mer och mer ”jag”-centrerade.

   Sociala myndigheter, ja, jag vet inte. För mig känns det litet som: gör de något – så får de kritik för det, gör de inget – så får de kritik för det! 🙂 Jag reagerar mer på den ena pojkens advokats uttalande igår ”ett pojkstreck som gått överstyr”… Det är väldigt smutsigt sätt att försöka förminska brottet, enligt mig. Sedan vet jag förstås mycket väl att hans jobb är att försöka förminska konsekvenserna av det som hänt för sin klients räkning.

 12. Såg lite bilder på tv om ceremonin i Rumänien. Men kanske hans fru och son som var där var glada över det hela, en form av upprättelse. Jag tycker också det är viktigare att ta hand om människor när de lever, men för hans familj kanske detta betydde mycket.
  Varför blundar så många människor och blir helt handlingsförlamade. Och vad gäller pojkarna så är det märkligt att inte sociala myndigheter reagerat starkare tidigare. Och var finns deras föräldrar eller andra anhöriga. Det fanns ju även kamrater som visste om detta och deltagit i trakasserier innan mordet och även dessa måtte väl ha föräldrar. Men de verkar ha abdikerat. Jag blev väldigt ilsken över försvarsadvokatens uttalande om ”pojkstreck. Kalla i stället saker vid dess rätta namn.
  Sen undrar jag mycket över vad som format dessa pojkars handlande och även andra ungdomars, som varit med och plågat mannen vid tidigare tillfällen- Och vuxna som sett men inte agerat. Fegt!!!

  • Jo, man ska inte förbise de anhörigas tankar och känslor. För dem kändes det kanske bra.

   Jo, man kan fundera över om inte föräldrar och skola såg/hörde något om hur killarna hotade och trakasserade. Tror nog det, i viss mån i alla fall. Kan hoppas att det blir annan ”styrning” av dessa killar, annars är nog inte framtidsutsikterna så bra för dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: