Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Centerpartiet

Hur ansvarsfulla är centerpartiet?

Oavsett om man lyssnar på Annie Lööf eller deras partisekreterare Michael Arthursson så låter det som om de är det ansvarsfulla partiet i riksdagen. Trots att jag har tyckt det partiet har haft en hel del positiva punkter så har jag under senaste månaden förlorat ALLT förtroende för centerpartiet. Varför? De säger nej till ALLT! Nej-sägande är inte produktivt. Vet de själva vad de vill utifrån valresultatet?

Det är faktiskt centerns fel att det inte går att bilda regering, oavsett om det handlar om att bild en borgerlig eller socialistisk regering. Centerpartitet har målat in sig i ett hörn genom allt sitt nej-sägande och vet inte riktigt hur de ska ta sig ut. Jag tror de flesta ser att det är just centerpartiet som sitter som en propp och motar allt regeringsbildande! Alla, utom de själva… 

De är ett parti som fick drygt åtta procent av väljarstödet i senaste valet. De borde inse att de inte kan få som de vill i allt de dikterar, varken till höger eller till vänster.

Det ska bli spännande att se hur deras förtroende blir vid nästa val, oavsett om det blir nyval snart eller om det blir först vid valet 2022. 

Kommentarer till: "Centerpartiet" (19)

 1. Ja, det är märkligt. Jag hade hoppats att regeringfrågan skulle lösas i måndags, men…
  Samtidigt vet jag ju inte hur resonemangen går partierna emellan, men nog tror jag att centern är de som förlorar mest på detta.
  Och ett nyval, som jag inte riktigt har trott att det skulle bli, verkar komma närmare. Tyvärr, för det tror jag är katastrofalt för Sverige.

  • Det var nog många, däribland jag, som trodde vi skulle ha en regering till jul. Men så tror jag inte nu. Vet inte hur de ska kunna lösa upp alla knutar för att komma vidare, det behövs nog ett nyval. Tänk om det resultatet inte visar så mycket annorlunda resultat än det från i september – vad gör de då?

   • Dessvärre så tror jag att ett nyval kommer att gynna sd… de står nu bara vid sidan om och ”skrattar” år regeringskaoset. Och folk som är trötta på den här karusellen kanske röstar på sd istället för att hålla fast vid sitt föregående val.

   • Ja, det återstår att se vad väljarna säger i nästa val. Om sd får många, många fler röster, ja då får de visa om vad de går för. Tror inte det blir så lätt för dem… mycket prat, men har inte behövt ta ansvar hittills. Jag vill inte ha sd vid makten, men visst kan det bli så.

 2. Sanna ord Mia … jag tänker som du och fattar inte hur de tänker.

  • Hur som helst tänkte de nog inte alls långt den dag de röstade bort sittande statsminister. De, borgerligheten, borde förstås haft ett hållbart alternativ.

   Det skulle vara intressant att veta hur de som röstade på centern i valet hur de tänker nu.

 3. Nog har centern haft en central roll i att det inte går att bilda regering. Men de är inte ensamma om att förhindra regeringsbildning. Jag är lite rädd för hur slutresultatet ska bli.

  • Vet inte riktigt hur du tänker. Visst har alla åtta riksdagspartierna röstat, röstat bort osv. Men nog har det varit centern och liberalerna som är nej-sägarna med Annie Lööf i spetsen?

   • Jag fick besök så jag hann inte utveckla hur jag tänker. Som jag skrev i första meningen så är centern centrala i misslyckandet att bilda regering. Det är vi helt eniga om. Men jag kan inte tycka att någon av de andra har varit beredda att lösa något om de inte själva får statsministerrollen eller sina stora krav tillgodosedda. Jag respektererar de partier som vill hålla SD utanför men förutom det har jag förlorat mycket av min respekt. Det jag är rädd för nu är alla krav SD kommer att ställa för att de röstar fram en M+Kd-budget. Jag vill inte ha ett Sverige med en politik utan empati för medmänniskor.

   • Jag tycker att det är ganska självklart att det blir antingen Kristersson eller Löfvén som blir statsminister. De är så mycket större än de övriga, om man bortser från sd. Helt klart är att det politiska landskapet har förändrats ordentligt i och med att sd bildat ett ”tredje block”. Det är det som stökar till det… Det är väl inget bekräftat utåt vad som sas i förhandlingarna som pågick förra veckan, men ska man tro på ”läckorna” så hade (s) bjudit till ganska mycket. Trots det blev det inget samarbete. m och kd, ja, vad skulle de rucka på? Samarbeta med s? I så fall vore väl risken stor att vi finge en enpartistat och det kan absolut inte vara bra för landet.

 4. Jag kan nog tycka att inget parti är särskilt ansvarsfullt just nu. Faktum är att jag skulle vilja läxa upp en hel hög partiledare och kräva att man tar lite ansvar för nu jobbar samtliga hårt för att få landet i fritt fall – precis som den svenska kronan är i just nu!
  Att jag – som många andra – är besviken på våra politiker är bara förnamnet faktiskt.

  • Njaee… där tycker vi väldigt olika. Jag tycker också det är bedrövligt att de inte får till någon regering. Samtidigt så ser jag problemen. Att regeringsbildningen drar ut på tiden gör att risken för att politikerföraktet ökar, helt klart. Men vem gynnar det? Vi alla vill ha demokrati, antar jag. Vad vi än tycker så är det en demokratisk process som pågår. 🙂

 5. Jag har också tänkt en hel del på detta du tar upp. Annie Lööf säjer nej till allt och har inga egna tankar och ett litet parti är det. Att först rösta bort Stefan Lövén och sedan inte släppa fram Ulf Kristersson…Och nu kommer Lovén att fällas igen. Mp är så små att de inte har någon betydelse och V liksom SD är båda ytterlighetspartier. Ett nyval kommer bara SD att vinna på. Tycker att man glömt en viktig del vad gäller riksdagsarbetet och det är att om ett föslag läggs fram så är det ju förslaget man röstat på och i sig inte det partiet som lagt fram det. Så har ju skett hitintills. Och i mitt tycke har ju socialdemokraterna i mycket anammat SD:s hårdare linje i flyktingpolitiken men utan att vilja erkänna det.
  Tja…
  Kanske är det nu dags för oss att skrida till verket….
  Intressant att se vad som händer. och även jag vill ha en regering snarast. Men det har ju fungerat hyfsat utan en också. Så här länge.

  • Jo, s har blivit hårda i flyktingfrågan, hårdare än man kunde tro, men trots allt inte lika mycket som sd, om du frågar efter min tolkning… 🙂

   Jadu, skulle ”Blogglandia” träda in så tror jag faktiskt inte det skulle bli lättare. Här finns nog lika mycket åsikter som i riksdagen! 🙂 Politik är att vilja, men ”viljorna” drar åt olika håll även i Blogglandia.

   Helt riktigt det du skriver om att det är förslaget man röstar på. Men i dagsläget är det så spänt så man ser mer till vilka som ligger bakom förslaget än utvärderar förslagets innehåll. Ingen lätt sits de har, men de måste ju komma i mål med en regeringsbildning till sist…

 6. Kan bara hålla med. De har sagt nej till det mesta och ställt orimliga krav. Det här försöket att bilda en regering börjar likna ett skämt. Men SD har stor makt just nu och man kan verkligen säga att positionerna är låsta.

  • Fjärde gången gillt hoppas jag det blir ett ja. Får se vem omröstningen gäller då!

   Det allra största problemet, ”farliga” kanske är det ökande politikerföraktet, tycker jag.

 7. Från sidan om så är det spännande att följa med hur det ska gå i regeringsbildningen. Men märkliga kringelikrokar görs när makt kommer med i frågan. Ibland tänker jag spontant på en sandlåda fast det egentligen är att degradera barnen; de löser sina problem sinsemellan på ett mycket klokare sätt än vad partierna gör just nu. Lycka till säger ålänningen Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: