Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Traditioner

Är du traditionsälskare? Jag kan inte påstå att jag är det, jag tycker att julafton är överreklamerad, mycket ståhej för en dag/helg. Det har blivit köpmännens och överflödets helg i stora delar. Jag själv firar en väldigt enkel jul, betydligt mer stök för mig under tiden mina barn var små 🙂 De julbestyr jag gör nu, gör jag med glädje, de är inte många.

Ingen har väl undgått skriverierna om luciafirandet det här året. Vissa förskolor/skolor anser att det inte tillhör skolans uppgift att uppmärksamma /fira lucia. Det har givetvis väckt starka känslor och på vissa sajter har många ondgjort sig över det ställningstagandet. Vad tycker jag? Tja, jag tycker det är familjernas egna val, kanske borde det ligga utanför skoltid, en frivillig grej. De som gillar sådana jippon får då delta, andra slipper. Det måste finnas viktigare saker att lägga obligatorisk skoltid på!? Det är min högst privata åsikt, det går inte undgå att se att många tänker annorlunda om man, som jag, läser tidningar och följer en del ”trådar” på nätet 🙂

Så i veckan som snart är slut fick jag en Hemmets Journal i min hand och läste texten ni ser i utklippet nedan. Nog drog jag på munnen och tänkte på allt skriverier om Lucias vara eller inte vara, gamla traditioner som ska föras vidare osv. Frågeställningar som ”kan det vara en kille? Kan det vara en mörk person?” osv har förekommet.

Var tid har sina ideal, men de varierar över tid, helt klart. Någon källa till uppgifterna i det lilla klippet anges inte.

Kommentarer till: "Traditioner" (21)

 1. För mig är traditioner viktiga och det märks ännu tydligare när man bor utomlands. Jag saknar verkligen våra traditioner och Lucia har alltid betytt något särskilt för mig.
  Att fira det i skolan är att hålla upp traditionen för de familjer som levt här länge och ge våra traditioner även till de som inte gjort det. En utbildning i kulturarv.
  Jag är också väldigt mån om att anamma traditionerna i mina nya hemländer och på så sätt lära mig mer och förstå hur folk tänker. Att jag sedan aldrig kan känna exakt som de gör gör inget, men är ändå betydelsefullt för min utveckling.
  Ha en skön helg!

  • Givetvis respekterar jag att andra tycker annorlunda. Men jag är glad att man idag kan säga att man inte gillar sådant utan att anses som helt crazy, bara litet crazy! 🙂 För många är traditionerna viktiga, ingen förbjuder dem att förvalta dem, men det måste förstås också vara helt OK att inte vilja delta. Så är det fortfarande inte om man ska tro diverse debatter, inlägg i media. Hur gammal ska en svensk tradition vara för att anses som ”svensk tradition” kan man fundera över? Lucia är inte speciellt svensk egentligen? Allt förändras över tid, t.o.m Bibeln har förändrats!

   Tack för dina tankar och ha en skön helg du också!

 2. Ha ha… ja ibland ställs det vi tror är det rätta på sin spets. Jag har inga som helst synpunkter på hur lucia bör firas, vill man fira får man fira och då som man vill. Är kanske som du inte så traditionsbunden, julen blir allt enklare här också – firar gör vi men med måtta och kanske inte alltid så traditionellt.

  • Enda gången jag verkligen uppskattat luciafirande var i fjol då jag var med på ena barnbarnets luciafirande i förskolan – utanför skoltid! Det var mysigt och kul.

 3. Jag håller i vissa traditioner, andra ändrar jag om så de passar mig och min familj.
  Jag har alltid njutit av att fixa inför advent, lucia och jul. Har inte känt mig stressad alls utan bara njutbart.
  Det är en myt om att allt är så stressigt och att det finns en massa måsten. Det gör det inte alls, det bestämmer man helt och hållet. Men så länge man sneglar mer på hur adra uppfattar det man gör än njuter av det själv förstår jag att en del stressas.
  Njut! 🙂

  • Dina ord är så sanna, jag instämmer. Men ibland blir man indragen i traditioner man inte gillar… ibland går man rakt in i dem för man ”tror det ska vara så”. Det sistnämnda har jag vuxit ifrån helt och hållet, men jag har upplevt ”måsten”.

 4. Trots att jag nu skriver en julkalender i min blogg det här året , är jag inte särskilt traditionsbunden alls. Jag inser att det är barnens högtid allra mest. Vi brukar ta det lugnt här, ingen stress före, men när vi jobbade aktivt med catering så då fick vi ta emot jul hur mycket som helst, så pass att vi inte orkade med den väl var inne
  Det handlar mycket om köpmarknad, det kan man inte förneka. Köpa, köpa…är melodin och antagligen är det en av orsakerna till att folk faktiskt mår dåligt sådana här helger. Men man gör vad man själv vill och känner att är bra.
  Jag pratade med dottern på luciadagen, hon bor i Sverige. Hon berättade att på det yngsta barnbarnets skola firade de inte Lucia alls, utan det fick man göra privat, så förändringar är tydligen på gång. Allt ståhej vad gäller Lucian och pepparkakor är bara fånigheter. Varför ska man överhuvudtaget jämföra pepparkakor med människor och dra in rasism i det hela. Det har gått överstyr när man tänker så.
  Det äldsta barnbarnet studerar i Larnaca på Cypern. Han var överlycklig över att få vara med om luciafirandet på Ikea. Det kändes som jul och det kändes nästan som hemma. Jag tror att man uppskattar traditionerna mera om man är långt borta.
  Men vi är olika och så ska det förstås vara.
  Ha en fin lördagskväll och tredje advent!

  • Ja visst är det barnens högtid!

   Intressant att du tolkar in rasism i våra pepparkaksgubbar. Det skulle nog de flesta protestera mot, även jag. Pepparkaksgubbar… ja, vi bakar pepparkakor till jul och barnen har klätts ut i pepparkakskläder – inte mer med det. Julkoppling. Rasism, ja idag är det så mycket rasistiska uttalanden av en del så det blir övertolkningar i andra sammanhang. Vi ska vara olika och acceptera att andra tycker annorlunda än den gängse normen. Det upplever jag att vi gör i betydligt högre grad idag än när jag växte upp.

   Svenskar i utlandet, jo, det är säkert så att de svenska traditionerna blir viktiga, påminner om hemlandet. Precis som vi som flyttat inom landet har också en speciell känsla för barndomstrakten. Önskar dig en fortsatt fin helg!

 5. Karin har rätt….det är i första hand barnens högtid. De traditioner jag håller fast vid är de som jag upplevde när jag var barn. Det har jag fört vidare till mina barn och de i sin tur till sina. Mina utlandsboende barn vill ha både svenska och respektive lands traditioner. Jag tycker att varje familj själv ska välja vilken högtid de viill fira. Ha en trevlig tredje adventshelg.

  • Jag är ingen traditionsbärare, har skapat egna traditioner som inte är några måsten heller. Absolut ska alla få bestämma själva hur vi gör med traditionerna, jag tycker det är bra att det luckras upp litet, att var och en gör som den vill.

 6. Intressant inlägg 🙂 älskar julen och alla traditioner fast vi kör vårat eget race jag och sambon 😉 egna traditioner 🙂

 7. Jag försöker att vara öppen för olika sätt att tänka och min huvudinriktning i de flesta avseenden är att så länge ingen blir sårad så får alla välja att leva precis som de vill. Därför har jag inga åsikter om ”hur det ska vara” eller om vad som är rätt. Jag firar det som jag och mina barn vill fira och hur andra gör är upp till dem. Jag ska inte säga att jag inte bryr mig, för det gör jag. Men på ett intresserat sätt för det är alltid intressant att höra olika infallsvinklar. Men mitt förhållningssätt fungerar inte riktigt när det gäller t ex förskolor eller skolor. Där finns det så många åsikter. Jag kan förstå om skolor väljer att inte arrangera Luciafirande pga alltför många klagomål. Jag kan även förstå om många blir besvikna för att de inte får komma och se sina barn i Luciatåg. Vad jag däremot inte har någon förståelse för är alla som sprider galla omkring sig och är riktigt otrevliga i sina synpunkter. Men i min egen lilla värld, långt från skolor, lever jag efter mottot att var och en får välja hur de vill leva, så länge viss hänsyn tas till omgivningen.

  • 🙂 Om det sker utanför skoltid så kan ju de som vill delta, de andra kan vara hemma. Ledare, ja, det kan vara en lärare, men det kan förstås vara någon annan vuxen också. Jag tycker inte det borde vara något problem.

 8. Traditioner var en gång viktiga för mig. Men de försvann i början av 2000-talet då det hände mig en hel del personliga saker i livet. Saker som förändrade nästan allt. Idag kunde jag i princip vara utan julen och jag undrar hur många barn idag som egentligen vet varför man faktiskt firar jul. Blir bar trött när jag ser alla vispa omkring för att ”hinna”. Hinna vadå? Julen infaller liksom samma tid varje år.
  Vad gäller Lucia tycker jag det är lite som storm i ett vattenglas. Jag har upplevt tidiga luciamornar när döttrarna gick på förskolan och Lucia med egna elever i skolan under många år. Och jag tycker det är upp till varje skola att bestämma hur man vill göra. Inte föräldrars sak. Och vill inte någon vara med så kan de ju låta bli och sitta i klassrummet och jobba i stället. Eller på förskolan, stanna hemma med sina föräldrar. Där är det ju ingen närvaroplikt.
  (Vet att detta skett i flera sammanhang… Men inte är set så många som velat avstå. )

  • Julen, så upptrissat läge för många som du skriver. Helt galet. Jag skulle också kunna vara utan julfirandet.

   Visst är det storm i ett vattenglas runt Lucia! En ikke-fråga, helt ointressant, tycker jag. Många barn gillar det säkert, andra inte.

 9. Traditioner eller inte? Svår fråga det här.
  Själv har jag bantat jultraditionerna väsentligt. T.ex. byter jag inte till julgardiner, som min mamma gjorde. Inte heller storstädar jag hela ”huset”. Och det var många år sedan jag hade julgran inomhus.
  Men jag lägger på några juligare dukar där det passar och så har jag en gammal enkel broderad julbonad som varje år nålas upp på väggen. Adventsstjärna och adventsljusstakar har jag också. Och en gammal adventsljusstake för 4 levande ljus.
  Dessutom köper jag amaryllisar och hyacinter.
  Just nu är det ovannämnda mina jultraditioner… förutom vissa maträtter, bl.a. lutfisk och doppigryta.
  Dessa traditioner vill jag ha kvar.

  Luciafirande är inte viktigt för mig, men jag vill gärna se mina barnbarn i ett Luciatåg. Om de själva vill, förstås. Det är så himla gulligt.

  Jag tror att traditioner är ganska viktiga. Kanske framför allt för barnen och för att de ska minnas vissa ”högtider” på ett speciellt sätt. Med värme då, menar jag förstås. Men när allt blir ett ”måste” och enbart betungande… då är det dags att bromsa.
  Om hela året bara flyter fram på ett och samma sätt så tror jag att ledan kommer förr eller senare. Inga höjdpunkter och inga förändringar i långsamheten….

  För en hel del år sedan var jag på Luciafirande i Norge. Mina barn var aupairer och svenska kyrkan i utlandet ordnade Lucia där mina flickor gick med i tåget. Oerhört vackert och känslofyllt! Just då var jag väldigt traditionsbunden.

 10. Måste tillägga att ”mitt” Luciatåg inte alls behöver följa gängse normer. Där kan alla få vara Lucia om de vill. Eller ingen. Det går bra med andra figurer…

 11. Jag tycker om vissa traditioner men jag tycker inte att jag känner mig så styrd av dem. Måsten med hemlagad julmat är inget för mig utan vi väljer kalkon. Det viktigaste är att ses och ha det trevligt tillsammans så egeninlagd sill kan man inte förvänta sig här.

  Luciatraditionen håller vi hårt på i gruvan och firar varje år i kyrkan. Men vi är så moderna att lucian lottas fram bland tjejerna som är intresserande. Glädjande nog hade vi muslimska elever med i årets luciatåg och det var hur fint som helst. Några elever valde på grund av religiösa skäl att inte vara med men det fanns aktiviteter för dem på skolan. Vissa saker behöver helt enkelt inte bli några problem.

  • Egeninlagd sill, ja, det hände ibland förr att jag hade, men, nej, det blir inte så mycket julmat idag heller. Det låter som ni har en behaglig jul utan måsten. Så är det här också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: