Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Mörkt, mörkt

Idag, torsdag, jo, jag vet, klockan har passerat midnatt, men det känns som torsdag i alla fall. Väldigt grått och mörkt har det varit hela dagen. Jag använder inte bilen mycket under vinterhalvåret, men idag bestämde jag mig för att ta bilen när jag skulle iväg och handla mat. När jag skulle köra hem var klockan 14.40 och skymningen verkade redan ha inträtt! Tur att vi alldeles strax är framme vid vintersolståndet annars hade det varit idé att gå i ide fullständigt.

För övrigt har dagen känts lugn och behaglig. Varit nere i källarförrådet och låtit tomtarna komma upp i lägenheten. Nåja, de är kvar i kartongen fortfarande, men i morgon är det dags. Dels är jag typen som inte plockar upp julpyntet så långt i förväg, ibland dagen innan julafton t.o.m, däremot brukar jag ha det framme ganska länge. Förstår inte riktigt hur folk är när de säger att de börjar tröttna på julpyntet nästan meddetsamma julafton passerat! Nåja, jag tog i litet… men i alla fall när nyårshelgen varit. Då njuter jag fortfarande av det julfina 🙂 Visst är det bra att vi är olika så vi har något att skriva om!?

Runt den 10 januari brukar jag kunna se att ljuset är på väg tillbaka om det inte är allt för mulet. Sådana tecken gillar jag verkligen. Framförallt känns det annorlunda utomhus, högre luft och fågelsången drar snart igång igen. Då känns det som att gå i väntans tider, allt fint och spännande framför mig… Vissa besväras av vårtrötthet, men jag har det mer tungt under den mörka tiden på året! Trots att jag tycker det är skönt att vi strax går mot ljusare tider igen så har jag svårt att ta till mig att det här året snart är till ända! Inte så länge sedan vi hade nyår och nytt år!

Strax tandborstning och sänggående… ny dag i morgon!

Kommentarer till: "Mörkt, mörkt" (25)

 1. Idag vänder det mot ljusare tider! Håll ut!

 2. Det känns, vissa mulna dagar, som om det är eftermiddag redan kl 11. Som jag längtar efter ljuset. Tänk att leva i ett land utan årstidsskillnader, det vore ju lite enahanda.

  • Ja vissa dagar blir det inte mer än halvljust. Trots allt så tycker jag inte hösten är lika tung nu som när jag arbetade. Mörkt när jag körde till jobbet, mörkt när jag körde hem. Nu kan jag vara ute litet i alla fall under dagens ljusaste timmar. Men mörkt har det varit och även idag ser det skumt ut utanför fönstret. Om man vill kan man kura skymning hela dagen. 🙂

 3. Ja usch, nu är det verkligen mörkt och tungt. Men men… sista dagen idag, nu vänder det (som om jag trodde att ljuset plötsligt återvänt i morgon).
  Jag tillhör dem som det inte är någon ordning på alls när det kommer till julsaker. Ibland åker de fram tidigt och står kvar länge, ibland kommer de fram sent och får inte stå kvar så länge, ibland… äh, du förstår nog hur jag menar 🙂 Som du skriver, det är tur att vi är olika!

 4. Gårdagen var verkligen extremt mörk och grå. Ljuset fick verkligen ingen chans att bryta igenom. Men nu vänder det och jag brukar märka skillnad främst på tisdagar då vi har kvällskonferens. Det känns hoppfullt!

  • Ja efter julhelgerna får vi börja spana efter ljuset igen! Vi vet ju att det kommer litet försiktigt till en början, sedan med storsteg!

 5. Jag sade åt Uffe i tisdags när jag hade ärende till stan; att vi syns när det börjar mörkna. Aha, om fem minuter då svarade han och skrattade. Ja, det är mörkt men tack och lov så är ljuset på väg tillbaka igen.
  Jag har inte heller plockat fram alla saker ännu, jag gör som du ungefär. Idag lite städning, imorgon kommer lite pynt på plats och på julaftonsmorgonen klär barnbarnen granen färdig. I vanliga fall brukar jag göra det dagen innan men de kommer hit på natten så därför blir det så här i år.
  Ha en fin fredag, den som kanske är lite, lite ljusare

  • Ja, jul blir det oavsett pynt eller inte. Men, jag tycker att julkänsla kommer på plats när jag har pyntat, och då kan jag inte börja i runt 1:a eller 2:a advent, då blir julen alldeles för lång! 🙂

   Ha det så gott du också!

 6. Jag har inget emot mörkret den här tiden på året. I februari brukar jag börja längta efter ljuset men när nästa höst kommer trivs jag med mörkret igen. Jag har en väldigt tur som inte påverkas av hur mörkt eller ljust det är och jag har full förståelse för alla som tycker att det är jobbigt.
  Här är det jul och tomtar tidigt och efter nyår vill jag helst ha bort allt så fort som möjligt 😉 För mig är december julmånaden då jag vill njuta av allt det röda och juliga. I januari vill jag återgå till det vanliga. Inget rött alls 😀 Men jag håller hårt på att granen ska kläs kvällen före julafton.

 7. Jag har idag, fredag, tagit fram några få tomtar och en duk och så mycket mer blir det inte. Jo, hyacinter, mängder av ljus och vackra amaryllisar både i kruka och bukett. Så julig är jag inte längre. Inte alls. Och strax efter nyår så packar jag ihop detta. Jo, adventsljusstakarna kom fram till första advent…
  Mörkret tycker jag också är kämpigt. Men nu vänder det. Sakta. Vi tar snart en tur till den spanska sommarstugan och får njuta av lite längre dagar . Men juldagarna blir vi hemma.

  • Det räcker så gott. Det blir inte så mycket mer heller, tror jag i vart fall inte. Mina barnbarn kommer i morgon, så tomtarna får ligga tills de kommer. De får hjälpa till med julpyntandet, men de får nog inte bestämma… för då är risk att allt åker fram! 🙂

   Ja, skönt att det vänder… trots allt, när jag ser bakåt så har hösten gått fort. Vi hade vacker höst länge efter en lång sommar. Men nu sista tiden i december, tycker jag det varit jobbigt.

 8. Ja, nu blir det snart lättare att leva igen. 🙂 Ha en skön jul- och nyårshelg!

 9. Ja, nog är det skönt när dagarna sakteligen blir längre. Även om jag inte har svårt med en mörka tiden så gillar jag årstidsväxlingarna.

 10. Nu har det vänt och skönt är det. Jag upplever mörkret jobbigare och jobbigare ju äldre jag blir. Men nu går vi mot ljuset.
  Hoppas att du får en skön och vilsam julhelg.

 11. Jag firar inte jul, det slutade jag med när barn och barnbarn blev vuxna. Fram till dess var det ett nödvändigt ont. Inte att träffas, det gör jag gärna, men gillar inte känslan av att måste prestera något, köpa klappar som man inte hade råd med osv. Jag blev helt enkelt jul-anti. Nu sitter jag här med djuren och har det oförskämt bra. Äter lite julmat, olika rätter varje dag, och pyntat har jag också. Inga tomtar, bara ljus. Goda vänner tittar in på fika, jag är inte den enda som inte firar jul. Och de elektriska ljusstakarna, de får hänga med läänge än, ett litet sätt att mota bort mörkret.

  • Det låter väldigt behagligt. En sådan jul kan jag tänka mig utan vidare. Det här med julklappar till vuxna är inte enkelt.

   Barnbarnen har varit här i helgen och pyntat, inte blev det som det brukar bli. Nya idéer, men jag kan ju flytta på det jag inte gillar. 🙂 De elektriska stakarna får hänga med över samtliga helger, sedan blir det adjöss runt den 10 januari, misstänker jag.

   Sitter just nu och lyssnar på en lugn cd med Elvis Presley, ”Love me tender” och likande…. Stämningsfult. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: