Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Alcabaza

Romerska teatern och yttre muren till fästningen Alcabaza

Här ser man litet av den ”Romerska teatern” från 1100-talet som grävts fram. I bakgrunden syns muren till Alcabaza dit jag styrde mina steg idag.

Jag blir litet förvillad av mina guide-böcker. I den ena står det att den Romerska Teatern är den enda synliga delen av den antika staden. I den andra boken läser jag att Alcabaza byggdes av morerna på 1100-1300-talen. Å andra sidan så spelar det ingen större roll, då jag tycker att det är fantastiskt att vi under 2000-talet kan gå och beundra deras byggnadskonst! Visst är det märkligt? Hur mycket av våra samhällen finns kvar om 900 år?

Upp till fästningen var det kullstensväg och väl innanför murarna fortsatte kullerstensvägar slingra sig uppför, uppför. I olika avsatser fanns det ”salar”, små och större, ”trädgårdar” med fontäner och framförallt växter. Nu är det vinter även i Spanien så det är inte så mycket som blommar, men visst finns det blommor även idag. De gröna växterna, bladväxter, kaktusar o.dyl prunkar, de trivs verkligen där.

En av alla innergårdar

Jag var nästan ända uppe på toppen när jag vände nedåt igen. Dumt nog, vände jag nedåt. Där uppe ska finnas ett museum och en ”Jesusport”. Det hade jag läst, men glömt, hade bara i huvdet att kolla efter grönblå papegojor i träden, men det såg jag inga 🙂 Apropå fästningen, stenläggningen hade många vackra (olika) mönster – hur kan de vara från 1100-13.00-talen? Någon som är mer kunnig i arkeologi och restaurering av gamla minnesmärken? Får man verkligen reparera, nydana i så historiskt intressanta fästningar.

Man vandrade alltså uppåt, ”flervåningsfästning” kanske man litet slarvigt kan kalla det idag. Många var utsiktsplatserna ut över omgivningarna, framförallt hamnen.

Jag är imponerad av våra förfäders förmåga att bygga hållbart! Deras tänkande skulle behövas litet av idag. Inte hållbart för att behöva ha koll på fiende, men hållbart för miljöns och framtida människors kunskap om oss.

Vilken byggnadskonst!

Utsikten här under, där satt jag på en stensoffa länge i solens sken och bara njöt, både av värmen som av utsikten. Tänkte faktiskt på er där hemma i Sverige som förmodligen hade fullt upp med snöskottning eller att halka er fram på snöiga vägar och trottoarer! 🙂

En bra dag är strax till ända! Får se vad morgondagen har i beredskap för mig!

Kommentarer till: "Alcabaza" (12)

 1. Vilken härlig dag och vilket intressant utflyktsmål! Jag tror inte att stenläggningen är så gammal men jag är långtifrån någon expert. Tyvärr är det väl så att man först på senare år insett värdet i att bevara allt gammalt intakt.

  • Ja, det blev en mycket intressant och bra dag idag! Stenläggningarna ser inte speciellt gamla ut, men frågan är hur de kan göras nya och att det historiska värdet ska bestå. Var det sådant mönster från början eller varför har de piffat till det? Ja, många frågor trängs i min hjärna.

 2. Jättetrevligt att få komma med hit upp. Jag har inte varit här men läst om Alcabaza och nu fick jag via dig se och veta mer. Stort tack! Väldigt fina bilder också. Ja, tänk vilken byggnadskonst. Så hållbart. Tänkte ofta på detta under våra år i Kina att så mycket fanns kvar och så är det ju även rumt om i Spanien.
  Förstår att du hade en fin dag och njutbart där i solen. Här har det kommit mycket snö så vi har halkat fram i modden.
  Önskar dig en fin lördag.

  • Litet kul att fundera över vad vi lämnar efter oss som kan ses, funderas över i framtiden.

   Jo, gprdagens besök var riktigt fint.

 3. Skillnaden är markant. Jag vaknade nyss av plogbilarna på gatan. Det har kommit mängder med snö!!!

 4. Jag tror nog det fanns fina mönster i stenläggningen även på den tiden men det kan ju också vara så att det är tillfixat på senare år. Det är ju ganska nyligen vi börjat bevara fornminnen som de var. Jag kan höra mig för lite, har ju ett par arkeologer i familjen numera 🙂

 5. Vad mycket fint du ser och delar med dig av. Jättekul att få beundra gamla fantastiska byggnadsverk tillsammans med dig 😀 Visst är det fascinerande att det fortfarande håller ihop 🙂 Det verkar ha varit en väldigt skön dag i din alldeles egna takt. Synd att du inte såg papegojor eller kom upp till toppen men du fick massor av häftiga intryck i alla fall.

  • Ja här var det ingen som tyckte jag gick för sakta 🙂

   Jag är mycket nöjd med mina dagar här, glad så länge jag slipper kyla och snö… men det får gå det också. Vi går i alla fall mot ljuare tider även hemma i Sverige!

 6. En dag med en utflykt som jag hade gillat … intressant! Verkligen fascinerande att det är så välbevarat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: