Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Bloggvila

Jag har litet ”bloggvila”. Bloggade tre veckor mer regelbundet än på väldigt länge. Nu är jag hemma igen och har inte lika mycket att berätta. Jo, kanske, egentligen, men inte lika ”spännande” saker 🙂

Jag funderar dock mer och mer över det här med samhällets strävan mot ”det kontantlösa samhället”. Jag ser det mer och mer som att ”rädda” bankerna från bankrån av den art vi hade under senare delen av 1900-talet till att göra enskilda människor mer utsatta för brott. Visserligen ersätter bankerna kunderna när det rufflats på pengar via våra bankkort – hur länge kommer de att göra det?

När jag var i Spanien var det inga större problem att ha kontanter, det var litet strul innan jag förstod mig på deras bankomater vid uttag. Men det lär man sig

I april i år var jag ju utsatt för att någon ”stulit” mitt kortnr (Mastercard) och så blev jag lurad i Spanien – förmodligen av att taxichauffören manipulerat kortläsaren. Två gånger samma år!

Jag ska försöka återgå till att betala med kontanter, sedan vet jag förstås att det inte tas emot kontanter överallt i vårt land! Visst är det mystiskt? Våra pengar är giltiga, trots det vägrar vissa butiker att acceptera dem som just betalningsmedel!

Jag ska satsa på att bli ”kärringen mot strömmen” vad gäller det här med kontanter! 🙂

Kommentarer till: "Bloggvila" (32)

 1. Jag ser oxå en minskad risk för butiksrån utan kontanter. Enda problemet är att man är rätt så körd när det blir strömavbrott av större slag. Jag använder nästan aldrig kontanter i Sverige. Äger inte ens en plånbok och fattar mig inte på de nya mynten. 😳

  • Ja, eller när kortet blir spärrat. Mitt blev det inför en påsk- eller om det pingsthelg. Fick inget meddelande… Som tur var så godkände den kassörskan att jag handlade på krita – inte vanligt, inte ens i den affären. Jag fick litet mat.

   Sedan när någon från USA lyckats plocka ut 15.000 från mitt konto under några få dagar så spärrade banken kortet. Men då kunde jag ta ut pengar till mat för någon vecka innan det spärrades. Vi är väldigt sårbara. Blir det så att allt ska ske via kort… ja, vad händer då vid strömavbrott. Det kan vara främmande makt som gör oss strömlösa i värsta fall… och då får vi kolla frysen ordentligt…

 2. Lite vila ibland är inte så dumt 🙂
  Ja det är lite märkligt det där med det kontantlösa samhället, undrar just hur vi ska klara oss om det faktiskt inträffar en större katastrof? Till vardags är jag en kortanvändare som inte använder kontanter, men jag har faktiskt lite kontanter liggandes om utifall att det skulle bli så att tekniken totalt fallerar så jag i alla fall kan köpa mig lite mat – för jag gissar att då tar även de mest kontantmotsträviga butiker emot betalning i kontanter.

  • Jag har också litet kontanter liggande, men de varar inte länge om det skulle bli verklig kris.

   Jag tror vi är ute på litet osäker väg om kontantlösa samhället införs fullt ut.

 3. Vårt samhälle är väldigt känsligt … såklart måste man kunna betala med kontanter om man vill det – själv har jag tyvärr aldrig några, förutom tre hundralappar i min plånbok – men den har jag aldrig med mig.
  Ha en trevlig bloggpaus!

  • Nej, jag har levt utan några egentliga kontanter under många år, tror att många av oss yngre gör så.

   Bloggpaus kanske det inte blir, men betydligt längre mellan inläggen.

 4. Jag betalar helst inte med kort. Har varit med om ett par incidenter så pengar gäller för köp upp till 500 kr. Vanligtvis. Begriper inte varför man ska betala en tidning för 15 kr med kort. Nu när det var storm och elavbrott så fungerade ju inte kortläsarna på flera ställen och människor kunde inte handla eller tanka bensin. Sverige är ju unikt här vad gäller kortbetalandet. I utlandet använder jag bara kreditkort som är säkrare.
  Trist att du i Spanien blev lurad i taxin. Sånt blir jag så arg över.
  Väntar på att du återkommer från din bloggvila.
  Kommer sakna dig.

  • Tack! Jag kommer nog att dyka upp då och då och framförallt på din blogg! Den ska jag ha koll på, medresenär, kallas det kanske 🙂

   Jo, jag blir också irriterad på dom som lurar mig, men lägger det bakom mig ganska fort. Men det skrämmer mig en hel del hur lätt det verkar vara att stjäla pengar via våra kort. Därför kommer jag att försöka ha pengar att betala med. Jag har absolut känt det löjligt att betala småsummor med kort, men när man inga pengar har…

 5. Då är vi två kärringar mot strömmen. Jag har alltid kontanter i plånboken och plånboken finns alltid med mig. det är bara vid stora, dyra inköp som jag betalar med kort för jag vill ju inte ha alltför stora summor med mig.
  Jag har varit med om att bli nekad att betala med kontanter vid två tillfällen. Då blev jag så förvånad så jag betalade med bankkortet. Det ska jag inte göra hädanefter. Jag ska helt enkelt lämna varorna och gå ut ur affären.

 6. Jag tycker det är ett väldigt märkligt fenomen att man inte tar emot pengar. Förvisso betalar jag oftast med kort men valet ska självklart finnas. På restaurangen där vi har vår bokcirkel tar de bara kort och det är inte förhandlingsbart men nu är jag van.

  • Ja, jag tycker som du. Pengar är ett av flera betalsystem. Hur kan då vissa butiker inte godkänna dem? Galet, tycker jag.

   • Det står i riksbankslagen att kontanter är lagliga betalningsmedel men lagen är dispositiv och kan avtalas bort. Inte konstigare än så. Bestämmer ett företag att de inte tar kontanter så det anses senast vid kassan. ”Kontantfri butik”

   • jo, jag tycker faktiskt det är märkligt. Med den här lagen kan det betyda att på sikt gör ”marknaden” de fysiska pengarna värdelösa. Och med tanke på att de som vill bedra folk alltid ligger steget före bådar det inte gott. Blir det till sist den enskilde kunden som får stå för det hela?

   • Jag tror att om fem år betalar få ens med kort, nfc gör det möjligt att betala via mobil/appar (redan nu kan du swicha) eller den typen av klocka (MST teknik) så korten har nog snart spelat ut sin roll. Riksbanken talar om en e-krona som ett komplement till kontanter. Spännande tider tycker jag!

   • Jag är inte emot utveckling i sig, men det ska inte bli osäkra system. 100-procentigt säkert kan det aldrig bli, men när någon fifflare kan sitta långt, långt bort och ta ut pengar från enskilda här, då är något väldigt fel tycker jag. Sedan finns det en faktor till och det är att utvecklingen får inte gå snabbare än att även äldre medborgare hänger med och kan klara sitt eget liv så länge som möjligt.

   • Systemen blir ju säkrare när man inte betalar med kontanter – säkrare för personalen och inte betalar med kort som idag där vem som helst kan ha kortet och slå tätt pinkod. Att identifiera personer på rätt sätt är viktigt för tekniken. Och vad gäller äldre människor så kommer det alltid att finnas ”äldre människor” som inte riktigt hänger med lika snabbt. Så har det nog varit sedan tiderna begynnelse. En dag är jag där och kommer att svära för att ”det är så mycket nytt och det var enklare förr” och om 50år är mina barn där osv 🙂

   • Tekniken och nydaningarna får inte gå snabbare än att säkerheten hänger med. Det har den inte gjort hittills och vad säger att säkerheten ökar med nya system? Det har inte gått i den riktningen hittills vad jag kan se, bara förflyttat riskerna. Helt säkert kommer det säkerligen aldrig att bli, men att driva utvecklingen där riskerna läggs på enskilda plus en hel del extraarbete på den enskilde, gillar jag inte. Det är inte någon hemlighet att bankerna drar in väldigt stora vinster på sina låntagare.

    Ser du ironin i att det sägs att kort är säkrare än kontanter – samtidigt så har många skrivit i min blogg att man inte ska använda korten i utlandet, det är säkrare med kontanter!? Apropå äldre, visst är det som du skriver. Samtidigt så är det viktigt att de äldre ska känna att de har kontroll över sin ekonomi på egen hand. Vi blir äldre och äldre och skapar ett samhälle som inte är till för de äldre. Är det ett sunt samhälle?

   • Jag säger inte att kort är säkert, inte idag när man handlar med pinkod. Där krävs en helt annan bekräftelse för att det ska vara säkert. Men kontanter blir ett problem för personal i butiker. Om tio år kommer folk inte att använda kontanter längre.

   • Tror du att det kommer att komma ett ”säkert” system? Och hur ska det lösas vid ett strömlöst samhälle under några dygn?

   • Det är en bra fråga som jag hoppas att det finns svar på när det är dax. Tror att det är dax att samla guld hemma 😉
    Det är ju inte helt säkert med kontanter heller, inget kommer någonsin att bli helt säkert. Och beakta att mycket i den kriminella branschen handlar om kontanter som inte går att spåra

   • Absolut, kontanter är inte säkert heller. Men, vi behöver alternativ… det finns INGET som är säkert.

   • Utomlands använder man kort i uttagsautomater och i större butiker och matställen utan risk. Taxi förbetalar man helst som tex Uber.

   • Utomlands används kontanter i betydligt högre utsträckning än här. Frågan om strömlöst samhälle, eller om något annat saboterar systemen finns fortfarande kvar?

    Jag skulle önska det funnes ett idiotsäkert system, det tror jag aldrig kommer att finnas. Därför tror jag det är viktigt med ett alternativt betalningssystem mot det elektroniska.

 7. Efter att ha sett hur mina arbetskamrater reagerade efter ett rån (jag var ledig) har jag full förståelse för alla som känner sig tryggare utan kontanter i butiker och banker. Jag tycker ändå att det borde finnas möjlighet att använda ”vanliga” pengar för de som vill. Själv har jag aldrig kontanter i plånboken om jag inte har fått dem av någon, t ex min svärmor 😉 Självklart ska det vara ett fritt val hur man vill göra men för min del känns säkerheten för de anställda viktigast. Det är svårt att fungera som vanligt efter ett rån.

  • Ja med tanke på bank- och butiksrån så förstår jag den tanken. Men, om det istället slår tillbaka på enskilda bankkunder så blir det inte bättre. Jag tror man bara förflyttar problemen. Tiderna förändras och vi med den. Men när förändringen går så snabbt så säkerheten inte hänger med… hur blir det då? Kanske målar jag den lede på väggen, men jag tycker jag har tillräckligt med erfarenhet det här året.

   • Det är svårt att veta om bedrägerier mot enskilda ökar eller inte. Tillvägagånssätten ändras och om det innebär en ökning har jag ingen aning om. Det är hemskt vem som än drabbas av att bli lurad men jag tror att följderna är värre för någon som har haft ett skjutvapen riktat mot sig. Det skulle vara intressant att veta om personrån på gatan har minskat när kontanter har blivit ovanligare eller om det är lika mycket eller t o m vanligare. Det är svårt att säga något om när man inte har statistiken för det. Jag skulle tycka att det vore hemskt att bli utsatt för bedrägeri men jag skulle tycka att det vore ännu värre att stå framför gärningsmannen och vara rädd för att mista livet.

   • Visst är det så att den som hotas till livet har svårare att bearbeta det och lägga det bakom sig. Jag önskar att det funnes något hundraprocentigt säkert system, men det kommer vi aldrig att få. Om nu bankerna och samhället vill få bort kontanterna så är inte jag beredd att förlora en massa pengar på det, pengar som bankerna har ansvar för. Det är inte bankerna som gör fel, utan förövarna. Vad som ”hände” i taxin i Malaga, kan hända här också, antar jag. Hade det hänt här hade jag anmält det, nu gör jag inte det, är glad att det inte var en större summa. Men… problemet är att skurkarna ligger steget före säkerheten. Ja, inget lätt problem att finna en lösning så att alla blir nöjda.

    Litet märkligt är det trots allt, att i Sverige ska man använda kortet, i andra länder kontanter för att vara på den säkra sidan! 🙂

 8. Jag vill också vara käringen mot strömmen! Min mobil pajade inatt. Imorse var den stendöd. Jag skulle gå på en loppis utan attha kontanter, för jag hade ju swisch,,,,eller INTE! Då kom jag att tänka på vad som händer om min mobil slutar fungera när jag är i stan, 6 mil bort. Då får jag inte åka bussen hem! För där duger inga kontanter längre, däremot går det bra att betala med mobilen i deras app eller med swish! Hur sårbara har vi blivit? Säger en som jobbat på bank i tjugo år….Trevlig söndag, den kommer vilken sekund som helst

  • Absolut är vi sårbara. Hur det än blir i framtiden så hoppas jag att det blir någorlunda säkra system. Något 100-procentigt system finns säkert inte.

   Trevlig söndag till dig också!

 9. Har ju nästan övergett kontanter här, men jag förstår hur du tänker, tänker likadant egentligen men har gett upp.
  Ett par femhundringar i burken här ifall internet brakar ihop helt…då kan det vara bra med lite kontanter.

  Men man får vara försiktig i dessa tider 😦

  • Jag har också övergett kontanter i stort sett, men ska gå tillbaka till dem. Inte helt och hållet, men betydligt mer. ÅTerstår att se om jag lyckas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: