Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Grönkål

Bild lånad från https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6nk%C3%A5l

Jag behöver litet tips om hur ni som gillar grönkål tillagar den.

Idag har jag testat det för första gången, därför min fråga. Hur jag tillredde den? Stuvade den i matlagningsgrädde, dijonsenap och grönsaksfond. Kokade det under 10 min enligt receptet, men upplever det inte som någon höjdare.

I kombination med svampbiffar blev det OK i och med att det stod i receptet för grönkål att som tillbehör skulle man ha lingon och rödbetor. Jag vet inte om jag kokade den för kort tid, det fanns väldigt mycket tuggmotstånd kvar men kändes absolut inte rå. Smaken? Ganska torr smak som jag inte kan definiera. Mitt omdöme blir utan de andra sakerna på tallriken hade jag nog haft svårt att få ned den.

Kanske är det så att det är inget som tilltalar mig, det kan förstås också bero på att jag inte lät den sjuda tillräckligt lång tid. Någon som har några råd? Är det tillbehören som ”gör grönkålen”?

Kommentarer till: "Grönkål" (31)

  1. Jag gillar grönkålssoppa … och även paj. Här är ett inlägg jag hade den 2 januari: https://ankisbildblogg.wordpress.com/2019/01/02/blasvader/ Det kanske är något du kan prova 🙂

  2. En del tycks älska grönkål. Jag har svårt att tillreda den från färskvara. Blir hård och torr och smakar inte mycket. Däremot funkar det att köpa fryst grönkål att stuva eller att ha i paj. Eller bara steka och krydda. Är säkert nyttigt det med. Gott? Tja, variation är bra tycker ja’.

  3. Grönkålssoppa med ägg, omelett med grönkål och framför allt grönkålschips!! Mums!

  4. Ta bort stammen, strimla mycket fint för den har mycket mer tuggmotstånd än tex spenat. Ska man äta den rå blir den mjuk om man har på citronsaft och sedan knådar den med händerna. Stekt är gott just för tuggmotståndet

  5. det här var f.ö en väldigt god gryta jag gjorde med grönkål https://mariasmatintag.wordpress.com/2018/10/17/lins-och-quinoagryta/

  6. Grönkål är ingen favorit men det beror kanske mest på att jag har väldigt lite erfarenhet av den. Vad jag minns har jag bara smakat ugnsrostade grönkålschips och det räckte med ett 😉 Men runt omkring mig satt folk och mumsade och berömde chipsen så det är nog jag som bryter av i mängden i det fallet 😀

    • Jag är väldigt tveksam till grönkålen, tyckte den var smaklös – trots smaktillsats. Men, som jag skrivit tidigare, den ska få en chans till 🙂

  7. Tyvärr inga tips från mig 🙂

  8. Lustigt sammanträffande. Jag köpte också grönkål för första gången i förrgår. ”Stekte” en del av bladen i olja och kryddade med vitlök, salt och peppar. En del av bladen blev lite krispiga… de tyckte jag var goda.
    Lade de på tallrik och hade tärningar av Gustafskorv över. Ganska gott. Men torrt.
    Tror att en soppa kanske är bättre. Eller paj.

    • Själva grönkålens smak, den lilla som framträdde, var jag inte särskilt förtjust i. Men tillsammans med lingon så blev det riktigt got 🙂 Gäller att hitta knepen.

  9. Jag gjorde grönkålschips och det ble väl inten hit och ganska torra och tråkiga. Men du kan säkerf få många bra tips.

  10. Jag har bara hört att det skulle vara jättegott med grönkål, men jag har aldrig smakat det. Många måste alltid ha långkål till jul, men där överger jag inte brunkålen. Ankis recept däremot verkar intressant. Kram

    • Det finns så många kålsorter. Brunkål, vitkål, rödkål, brysselkål och vad nu allt heter gillar jag. Grönkålen blir inte lika självklar i mitt hushåll.

  11. Grönkålsoppa har jag ju ätit varje juldagsmorgon sen jag gifte mig.
    I övrigt har vi inte använt det fast nu blir jag ju lite intresserad, ska prova det som Annalena skrev här ovan.

    Ha det bäst nu och lycka till med detta.

  12. I mitt recept står det att grönkålen ska sjuda i 30 minuter. Då blir den jättegod tycker jag. 🙂

    Skölj grönkålen och dra bort bladen från den grova stammen. Strimla dem och fräs i stekpanna med lite smör utan att de tar färg. Tillsätt vispgrädde, kalvfond, socker
    och vitpeppar och låt sjuda ca 30 minuter. Späd med mer grädde om grönkålen känns för torr.

    • OK, jag stekte den ganska länge innan jag sedan kokade den. Säkert 30 min sammanlagt, men den var hård i alla fall. Tack för tips i alla fall.

  13. Har väldigt lite erfarenhet av grönkål men har ätit grönkålssoppa ett par gånger som jag blivit bjuden på. Är ingen grönsak som jag använder. Säkert för att jag inte vet vad jag ska göra med den. Säkert får du flera tips här.

    • Jo, jag har fått flera tips här. Om jag testar någon mer gång blir det i paj-form. Men sedan har jag tänkt att varför testa på ett så osäkert kort när det finns så många andra kålsorter jag gillar… Framtiden får utvisa hur det blir.

  14. Gör en grönkålssallad ..ta bara de gröna bladen ..ha i apelsin valnötter isbergsallad tomater fetaost granatäppelkärnor ..ja man kan ha i vad man vill.
    Brukar alltid göra en stor grönkålssallad och äta på julen.

Lämna ett svar till maria65a Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: