Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Google vet

Google känner till mina tankar. Det räcker att jag söker information om någon bok, så har jag den boken i reklamflödet hos mig. Eller mail med olika köpställen för boken.

Jag tittade på Asienresor för några veckor sedan. Sedan dess har jag ofta AsiaTours resor i mitt flöde som tipsar mig om olika resmål i Asien. Berlin var jag inne och kollade litet på häromdagen och nu får jag både AsiaTours resor samt tips om sevärt i Berlin!

Det jag inte ens avslöjat för någon mänsklig varelse, ja, vem vet det? Jo Goggle? Det stör mig inte, men ibland undrar jag om det är sunt…

Kommentarer till: "Google vet" (33)

 1. Det känner man igen så någon måste uppenbart se oss och hålla stenkoll. Men det är säkert väl genomtänkt…

 2. Krasst sett så är det nog inte sunt i förlängningen. Jag är lite för integritetsbevarande och… säga vad man vill så går det här tvärt emot det. Dessutom blir jag lite irriterad på det hela, ofta när jag letar efter något på nätet så hittar jag det och köper det – sen får jag reklam om samma pryl jag köpt i oändliga tider, så tröttsamt.

  • När vi köper så har de uppnått sitt syfte, så är det förstås. Jag köper också ibland, men har slutat med det. Tror jag, bäst att tillägga.

   • Oj nu pratar vi nog förbi varandra. Jag menade att när jag vill ha något så letar jag efter det och så köper jag det. Därefter får jag fullt av reklam just för att jag letat efter det – men då har jag ju redan köpt det (i butik eller på nätet) så den reklamen är ju ganska bortkastad på mig 🙂

   • Egentligen förstod jag vad du skrev, tolkade det rätt, men var så inne i mina egna tankar att mitt svar inte blev riktigt relevant! 🙂

 3. Iallafall så känns det lite märkligt. Skönt iaf att de inte vet vad man söker INNAN man fjort en sökning. Blir väl så i frdmtida generationet… om det nu blir så att de får chips inopererade lite här och var.

 4. Jag är ganska bra på att ignorera reklamen som dyker upp överallt. Men jag har ändå noterat att det är precis så som du skriver. Precis som Anne så har jag också funderingar på hur smart det är att ge mig reklam om något jag precis har köpt. De kan mycket, de där som övervakar oss, men de kan inte skilja på om vi bara har tittat eller om vi verkligen har köpt det vi tittade på 😉

  • Nej, de läser inte in den skillnaden mellan köpt eller intresserad – inte än i alla fall! Igår sökte jag efter bruksanvisning på en elprodukt jag har och har fått pris och var jag kan köpa den också på köpet!

 5. Jag är inte helt bekväm i det att google, tekniken och algoritmerna håller koll. Hur man än gör så lämnar man spår det känns svårt att komma undan. Jag tror dessutom att vi blir mer påverkade än vi tror av allt som sköljer över oss.

  • Jo, det är säkert som du skriver, vi blir påverkade. Jag blev dock mer fundersam över det i början, nu har jag kommit in i ”strunta-i-det-stadiet”. Bra eller dåligt. På kort sikt är det bra i alla fall, på lång dikt tveksamt.

 6. Jag gillar inte heller att Google vet ”allt” så jag söker helst info utan att göra det via Google. Man kan ju skriva in direkt i sökrutan vad man vill ha. Tycker det har fungerat bra. Än så länge.

 7. Lite obehagligt är det att veta att någon har koll på allt man gör …

 8. Google är tydligen allvetande.

 9. Störs väl inte så mycket av det men en underlig känsla får man ju ibland trots det.
  Allt vi gör på nätet finns kvar därute…visst…man kan skydda sig men ändå…det finns kvar där.
  Helt ok för mig….fast knepigt är det väl ändå.

  Ha det bäst.

 10. Det är verkligen skrämmande, tycker jag. Ändå använder jag det.
  Ha det bra!

 11. Jo, jag tycker att det är lite läskigt, men är så indoktrinerad i vårt moderna liv att jag blundar för det …

  Jag fick i julas veta en sak av familjens data-guru. Något som förklarar ett fenomen som jag uppmärksammat flera gånger.
  Det har hänt att jag ska söka på något och använder telefonen, och mer än en gång har just det ord jag ska söka på legat förvalt när jag ska skriva.
  Vår data-guru berättar att google ”lyssnar” genom telefonen, så om jag har pratat med någon om något, som vi sedan ska söka på, då behöver jag oftast bara skriva första bokstaven så finns ordet där. När det hade hänt några gånger trodde jag att det var något övernaturligt, men nu har jag alltså fått en förklaring …
  😛

 12. Medieskugga sa:

  Det som ärlurigt är att även facebook och instagram lägger in annonser på min smartphone och iPad på det jag sökt på via goggle i datorn.

  • Jo, men så är det! Överallt förföjs jag av Asienresor fortfarande 🙂 Välkommen till min blogg, trevligt att du tittar in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: