Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har fått mycket kritik under årens lopp. Obefogat/ Befogat? Ibland det ena, ibland det andra, misstänker jag. Jag har också haft negativa åsikter om AF emellanåt.

Men… nu när vi står i en helt annan situation och tänkt till en runda extra, tycker jag det är en drastisk och icke bra åtgärd. Idag via radion hörde jag att det finns tankar på att lägga ned alla AF-kontor och digitalisera deras tjänster! Visst, det låter helt tidsenligt. Eller?

För alla oss som kommit in på arbetsmarknaden, söker arbete via annonser, kan uppge referenser eller kan skryta med att man är ”headhuntad” m.m, vi har oftast inte haft någon nytta av AF. Därmed har vi nog inte heller sett deras förtjänster.

Digitaliseras AF:s tjänster, ja då faller nog många av de som behöver deras hjälp bort, dom kommer inte att synas mer än i negativa siffror. Kanske som arbetslös, hemlös eller kriminell!? Vem kommer att hjälpa människor som har svårt att få arbete i framtiden, AF:s arbete som nog varit dolt för oss ”lyckade” människor? Människor som kämpar för att finna sin plats i arbetsmarkanden, handikappade, invandrare m.fl. En del av dem har inte ens tillgång eller kunskap att nyttja Arbetsförmedlingens online-tjänster.

Läs gärna den länkade artikeln och fundera över utvecklingen. Kommer nedläggningen av AF göra det enklare att låta oss tro att Försäkringskassans bedömningar är riktiga. Finns ju ingen instans som säger emot dem, mer än läkare och vården, ja, går de att lita på?

Blir nedläggninga av AF:s kontor ett led i nedmonteringen av vårt välfärdssamhälle? Vad ska hända med alla människor som nu besöker AF:s kontor och får stöd och hjälp att komma in i samhället? Kommer de personerna att osynliggöras fullständigt?

Hur tänker du?

Kommentarer till: "Arbetsförmedlingen" (17)

 1. Jag har personligen inte behövt anlita AF eftersom det är en konstant lärarbrist. Skulle jag söka ett nytt jobb skulle jag fixa det på egen hand. Dock är jag inte säker på att det är lika lätt för alla. Det kan finnas många som av olika anledningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden och behöver hjälp med det. Så jag är ganska så övertygad om att AF behövs och att det personliga mötet är väldigt viktigt. Sedan är säkert en hel del av kritiken befogad men det är sällan svart eller vitt.

 2. Jag är inte tillräckligt insatt i vad eller vilka som ska ta över vissa delar av AF:s uppgifter och har därför ingen klar uppfattning. Men visst har jag samma farhågor som du. Hur det än ska lösas, genom privata alternativ eller digitalt, så är det många som kommer i kläm. En del har lättare för att uttrycka sig skriftligt medan andra hellre har ett personligt möte. Ytterligare några har problem med båda delarna och behöver någon som ser dem, bekräftar dem och hjälper dem vidare. Många med psykisk ohälsa är hänvisade till AF och om de har svårt att orka med alla krav som finns så blir det inte bättre när alla rutiner och personliga handläggare försvinner eller förändras. Jag vet att det finns många som är glada över att slippa träffa någon. För dem är det kanske lättare att sköta allt via nätet. Men alla alternativ borde finnas för vi är en mängd olika personligheter med olika behov och styrkor.

  • Jag tror ingen vet hur det ska bli. Det enda jag hört om det idag är ungefär så här: Till viss del kommer arbetet att läggas ut på privata aktörer…. inget mer… Att förändra en verksamhet är OK, men borde de inte ha en någorlunda tanke om hur det ska bli innan de drag igång stort arbete? Det är ju bara att hoppas att folk inte ramlar mellan tolarna än mer.

 3. Min enda erfarenhet av AF i nyare tid är en IT-kille, skärpt o intresserad programmerare, men ingen ”säljare”, inte heller av sig själv. Alltså någon det borde vara perfekt att FÖRMEDLA första jobbet till, med attraktiva kunskaper men utan yrkeserfarenhet eller kontakter.
  Det slutade med att hans lilla privata nätverk fixade coach och därefter praktikjobb. Båda delarna fördröjdes av att det tog sån tid att få AF-kontakten att fatta pennan och skriva på papperen… 😦
  Jag var våldsamt besviken. Frågade coachen om det var en ovanligt trög AFare, men hon verkade inte förvånad.

  • AF har fått mycket kritik, men att bara dra in utan att veta hur de vill organisera tjänsterna blir ju ingenting bättre av!?

   • Givetvis inte, men jag är fortfarande förbryllad över vad man lägger i ordet ”förmedla”. 🤔

   • Jo, jag vet att de fått mycket kritik, en förändring behövs, men som det förmedlades först i nyheterna lät det som att rubbet skulle bort. Utan att någon ersättningsverksamhet nämndes. Får se vad det blir av detta.

 4. Olustigt, det är vad det är. Vad kommer att tas birt nästa gång? Helt ologiskt att nedmontera välfärdens olika kugghjul, då vi i skolan dessutom FÖRSÖKER att sträva efter jämlikhet och allas liknande villkor.

 5. Jag tror att arbetsförmedligens arbete, kontor och anställda behöver ses över. Antagligen kan man förändra arbetet på många sätt… säkert till det bättre också.
  Men att digitalisera tror jag inte alls på. Människor behöver möta människor! Särskilt människor som har det svårt av olika slag behöver det.
  Om det blir digitaliserat som du beskriver så tror jag att vi går fel väg. Utslagningen kommer att öka, tyvärr. Och vad det för med sig är inte positivt för någon.

  • Det jag tagit del av idag känns väldigt luddigt. De avvecklar innan de vet hur de ska organisera. Det har kommit litet ny information då och då under dagen, hoppas det är genomgänkt. Nu sägs det att i varje kommun ska det finnas en fysisk person på något sätt att ta kontakt med. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och jag är ganska glad för att jag inte vill in på arbetsmarknaden idag, utan att ha arbetslivserfarenhet. 🙂

 6. De personerna kommer att hamna hos kommunernas socialtjänst – eller i bästa fall om kommunerna har någon arbetsmarknadsenhet (vilket inte alls är självklart). Sen kan det så klart diskuteras om det är kommunernas uppdrag…

 7. Tyvärr har nog inte, vad jag läst mig till,effektiviteten hos Arbetsförmedlingen varit den bästa. Och många ”nya svenskar” har inte fått hjälp eller jobb via dem utan på annat sätt. Jag har aldrig behövt anlita dem och alltid ordnat min jobb på egen hand. Men jag tycker det är väl drastiskt att ta bort hela organisationen. Många kan behöva personlig hjälp för att skaffa jobb. så jag hoppas att någon form av verksamheten kommer finnas kvar. Har flera i bekantskapskretsen som haft kontakt just med arbetsförmedlingen i Stockholm men där de inte fått efterfrågad hjälp och då kan man ju undra för vem arbetsförmedlingen är till för. Här som på alla andra ställen handlar det ju också om personalen som jobbar där.
  idag finns det i alla fall ånga jobb i Stockholm men det är också så att många inte vill ta dem. Och då kan man ju undra varför. Alla kan ju inte vara direktörer när man är 20 år och inte har någon utbildning.
  Verkligen en intressant fråga.

  • På morgonkulan lät det som att hela AF skulle bort, sedan har informationen förändrats en del. Förmodligen är det ingen som vet hur drastiskt nedskärningen blir. Blir resutatet något som blir bättre än det som varit så är jag helt med på förändringen. Arbetsförmedlingen har inte levt upp för förväntnigarna, men jag tycker att det bör finnas seriösa tankar runt vad det ska ersättas med. Den som lever får se vad det blir av detta beslut.

 8. Har inte tillräcklig kunskap för att säga något i saken, men visst är det förskräckligt om det verkligen är så att det är en början till nedmontering av vår välfärd. – förresten är den väl i vissa delar redan påbörjad …

  • Tillräcklig kunskap har inte jag heller, men tycka kan jag… Välfärden på väg att nedmonteras? Kanske, kanske bara en förändring på gång. Men tittar på man på antal utförsäkrade så är det nog nedmontering det handlar om…

   • Det var det som jag tänkte på … bl.a. – och på försämringen som blivit för dem som behöver assistans i hemmet – ja, det har ju inget med AF att göra, men ändå …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: